szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hitelintézetek önmagukban nem képesek a devizahitelek azonnali forintosítására – egyrészt, mivel erre egyoldalúan nem jogosultak, másrészt mert a jegybank közreműködése nélkül a forintosítás a forint árfolyamának kiszámíthatatlanná válását okozná – figyelmeztet a bankszövetség. Kérik a kormánytól, hogy fogalmazza meg egyértelműen az elvárásait.

©

A banki közösség fontosnak tartja annak megerősítését, hogy nem felelős a magyar valuta árfolyamának gyengüléséért, illetve ingadozásáért, és hasonlóan nem felelős az országkockázat alakulásáért sem, amely közvetlenül érvényesül a magyarországi hitelkamatokban. A hitelintézetek érdekeltek abban, hogy a lakossági deviza-jelzáloghitelek adósainak terhei csökkenjenek, és eleget tudjanak tenni fizetési kötelezettségeiknek – közölte a hvg.hu-val a bankszövetség elnöksége hétfő este.

A Magyar Bankszövetség a nemzetgazdasági miniszter kérésére augusztus 27-én átadta a lakáscélú deviza-jelzáloghitelek forintosítására vonatkozó javaslatait. A javaslatok mindegyike teljesíti azokat az előzetesen megfogalmazott elvárásokat, miszerint a választott megoldásnak arányos teherviselésen kell alapulnia, és akként kell megszüntetnie a lakáscélú deviza-jelzáloghitellel rendelkező háztartások árfolyamkitettségét, hogy egyúttal a háztartások törlesztési terhei is csökkenjenek. A hitelintézetek ugyanakkor – a válság kezdetétől – a különböző adósmentő programokon keresztül biztosítanak lehetőséget a fizetési nehézségekkel küzdő adósoknak, hogy a háztartás teherviselő képességének megfelelő törlesztést teljesítsenek, ha ezt a háztartás jövedelmeinek csökkenése indokolja. A különböző programokban részt vevő, együttműködő adósok a tapasztalatok szerint jellemzően eleget tudnak tenni a vállalt kötelezettségeiknek.

Bankoknak, ügyfeleknek és a kormánynak együtt kell megoldani a helyzetet

A bankok készek további javaslatokat kidolgozni akár a teljesítő, akár a nehéz helyzetbe került deviza-jelzáloghiteles ügyfeleik érdekében, amennyiben a kormány is kész az elvárásait egyértelműen, világosan megfogalmazni.

A hitelintézetek önmagukban nem képesek a devizahitelek azonnali forintosítására – egyrészt, mivel erre egyoldalúan nem jogosultak, másrészt, mivel a Magyar Nemzeti Bank közreműködése nélkül a forintosítás a forint árfolyamának kiszámíthatatlanná válását okozná. A hitelintézetek nem kínálhatnak fel olyan megoldásokat sem, amelyek a betétesek vagy a pénzügyi közvetítő rendszer szereplőinek kárára kompenzálnák a csökkenő háztartási jövedelmeket.

A fentiekre tekintettel a bankszektor elképzelhetetlennek tartja, hogy a deviza-jelzáloghitelesek helyzetének azonnali rendezésére a kormány érdemi közreműködése nélkül kerüljön sor. A megoldás a jelenlegi lakossági devizahitel-állomány létrejöttében felelős mindhárom szereplőnek – a bankoknak, az ügyfeleknek és a kormánynak is – közös felelőssége.

A szerződésszerű teljesítések ellen ható bármiféle kommunikáció a Magyar Bankszövetség szerint veszélyezteti a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitását és ügyfelei helyzetét, illetve elveszi az esélyét annak, hogy a hitelintézetek forrást biztosítsanak az elhalasztott lakáscélú beruházásokhoz és a gazdaság hosszú távú növekedéséhez, így végső soron a közérdek ellen is hat. A kormánnyal folytatott korábbi tárgyalások eredményei, így az árfolyamgátrendszer vagy például a Nemzeti Eszközkezelő életre hívása ugyanakkor bizalomra adnak okot, ezért a Magyar Bankszövetség tagjai továbbra is a tárgyalások folytatásának hívei.

Fidesz-ultimátum a bankoknak

Mint arról beszámoltunk, múlt csütörtökön Rogán Antal bejelentette, hogy november 1-jéig adnak határidőt a bankoknak a devizahitelesek helyzetének megoldására. Amennyiben a megadott határidőig ez nem történik meg, a kormány közbelép a saját megoldásával, és feltehetően a lakáscélú devizahitelek forintosítását fogja keresztülverni a bankokon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Kórházi Főigazgatóság vezetője elmondta, a lélegeztetőgépen lévők több mint 80 százalékát nem sikerül megmenteni

A Kórházi Főigazgatóság vezetője elmondta, a lélegeztetőgépen lévők több mint 80 százalékát nem sikerül megmenteni

Már 15 kilót fogyott Navalnij, ezért kényszerétkeztetést vezetnének be a börtönben

Már 15 kilót fogyott Navalnij, ezért kényszerétkeztetést vezetnének be a börtönben

Anthony Hopkins éppen festegetett, amikor kiderült, hogy nyert a BAFTA-gálán

Anthony Hopkins éppen festegetett, amikor kiderült, hogy nyert a BAFTA-gálán