szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A napelemes beruházások (erőművek, telepek) támogatására az idén júliusban szétosztott 3 milliárd forintból az NFÜ a legnagyobb részeket olyan "szűz" vállakozásoknak adta, amelyek nemcsak frissen alapítottak, de részben a pályáztató szervezehez is köthetők – írta meg az Átlátszó.

Napfaktor Kft., Forrás Klasztermenedzser Kft., MPV Consulting Kft., Solar Building Hungary Kft., Magyar Naperőmű Kft. ... és így tovább. Ezek azok a cégek, melyek az atlatszo.hu tényfeltárása szerint tavaly szinte nem is léteztek, és eredménytelenségük okán észrevétlenek voltak a hazai gazdaság számára. Ennek ellenére a júliusban kiosztott mintegy 3 milliárd forintos keretösszegű, napenergia-termelésre kiírt NFÜ-pályázaton mégis érdemesek találtattak 150-250 millió forintnyi támogatásra.

A napelemes KEOP pályázaton 100 millió forintnál több pénzt összesen 13 cég kapott, legtöbbjüket az elmúlt két évben alapították. A nyertesek zöme a KEOP pályázat elnyeréséig érdemi tevékenységet nem folytatott, és közülük kilencnek egyáltalán nem volt bevétele sem tavaly, sem tavalyelőtt – olvasható az Átlátszón.

(A félreértések elkerülése végett: a kép nem itthon készült)
©

Meg az, hogy a nagy nyertesek között felfedezhető az NFÜ éléről épp csak néhány hónapja távozó Petykó Zoltán nyoma:  egykori üzlettársának Seregi Jánosnak több érdekelségét is felkutatták, ahogyan az is kiderült, hogy olyan nyertes is van, akinek a tulajdonosai közt korábbi NFÜ-s jogi képviseletet ellátó, és korábban éppen egy KEOP-os pályázat átvilágítását végző ügyvédi iroda található.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megszületett az első ítélet Németországban a szíriai polgárháborúban elkövetett bűncselekmények miatt

Megszületett az első ítélet Németországban a szíriai polgárháborúban elkövetett bűncselekmények miatt

Medián: Karácsony Gergely a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt

Medián: Karácsony Gergely a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt

Rácz Zsófia: Nem kell olyan munkákat végeznem, amihez komoly szakmai végzettség kell

Rácz Zsófia: Nem kell olyan munkákat végeznem, amihez komoly szakmai végzettség kell