szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megerősítette Magyarország "BB/B" szintű, nem befektetési ajánlású hosszú és rövid távú államadós-besorolásait pénteken a Standard & Poor's.

A nemzetközi hitelminősítő közölte ugyanakkor, hogy az osztályzatokra változatlanul negatív kilátás érvényes, ami azt jelenti, hogy a cég "legalább egyharmados" esélyt lát a magyar szuverén adósbesorolás távlati leminősítésére.

A Standard & Poor's tavaly novemberben rontotta egy fokozattal a jelenlegi szintre a magyar hazai és külső államadósság besorolását, az új osztályzatra a cég azonban az addigi negatív helyett akkor stabil kilátást állapított meg. Az S&P ezt a kilátást márciusban rontotta ismét negatívra.

Magyarország szuverén osztályzatainak kilátása a három nagy nemzetközi hitelminősítő – Moody's Investors Service, Standard & Poor's, Fitch Ratings – közül jelenleg kettőnél negatív; a Standard & Poor's mellett a Moody's listázza negatív kilátással a magyar besorolásokat.

Magyarországra jelenleg a Standard & Poor's tartja érvényben a leggyengébb államadós-besorolást. A Moody's hosszú távú szuverén osztályzata "Ba1", amely e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings "BB plusz" hosszú futamú magyar szuverén devizaadós-minősítésével, és mindkét besorolás egy fokozattal jobb az S&P osztályzatánál.

A Standard & Poor's a magyar osztályzatok pénteki megerősítéséhez fűzött elemzésében közölte: véleménye szerint a magyar költségvetési politika az elmúlt két évben jelentősen csökkentette ugyan az államháztartási szektor nettó hiteligényét, ám ezt részben a növekedési kilátások kárára tette.

Magyarország 2011 óta haladást ért el a költségvetési konszolidációban, jórészt a magánnyugdíj-rendszerből történt tőkeelvonással vagy "a külföldi befektetőkre", köztük az anyabankokra kirótt adók "szelektív emelésével" – fogalmaz az S&P pénteki elemzése.

Az államháztartási kiadásokat sikerült kordában tartani, de e kiadások érdemben nem csökkentek: az idén várhatóan valamivel éppen a hazai össztermék (GDP) 50 százaléka alatt lesznek, ami a hitelminősítő szerint magas a cég által besorolással ellátott, közepes jövedelmi kategóriájú más szuverén adósokéval összehasonlítva.

A Standard & Poor's közölte: emiatt nem várja azt sem, hogy az államadósság-ráta folyamatosan lefelé tartó pályára kerül. Az S&P jelenlegi előrejelzése az, hogy a GDP-arányos magyar államadósság-ráta a 2015-ig tartó időszakban 74 százalék körüli szinten stabilizálódik.

A hitelminősítő az osztályzati megerősítéshez fűzött pénteki elemzésében "gyengének" nevezi a magyar gazdaság növekedési kilátásait. Saját prognózisa az, hogy a magyar gazdaság a 2013-2015 közötti időszakban átlagosan valamivel 1 százalék alatti éves reálnövekedést ér el.

Ez a prognózis egyebek mellett tükrözi a cég azon várakozását, hogy mérsékelt lesz a nettó közvetlen külföldi tőkebeáramlás, és a magánszektorbeli foglalkoztatás csak gyenge ütemben növekszik. Vannak jelei a foglalkoztatási aktivitás élénkülésének, ám ennek fő hajtóerejét az állami munkaprogramok adják, és nem a magánszektor növekvő munkaerőigénye – áll a Standard & Poor's elemzésében. A magyar gazdaság növekedési kilátásaira más nagy londoni házak valamivel derűlátóbb előrejelzéseket tartanak érvényben.

A Capital Economics legutóbbi prognózisban megerősítette azt a várakozását, hogy a magyar gazdaság az idén 0,5 százalékkal, jövőre 2,0 százalékkal növekszik. Igaz ugyanakkor, hogy a cég elemzői szerint a növekedési ütem 1,5 százalékra lassul vissza. Ezt az előrejelzését a Capital Economics azzal a várakozásával indokolta, hogy a következő negyedévekben a magyar gazdaság növekedéséhez a jövő évi választásokat megelőző élénkítő intézkedések is hozzájárulnak, ám 2015-ben ezeknek az ösztönzőknek a hatásai várhatóan már gyengülnek.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai azt valószínűsítik, hogy a magyar gazdaság teljesítménye 2014-ben 2,6 százalékkal növekedhet. A cég szakértői elismerték legutóbbi prognózisukban, hogy ez messze meghaladja a londoni elemzői közösség előrejelzési átlagát, szerintük ugyanakkor két olyan tényező is van, amely alátámasztja növekedési várakozásukat. Az egyik az, hogy a költségvetési és a monetáris politika egyaránt a növekedés élénkítésére összpontosít, a másik az, hogy a hazai kereslet ötévi zsugorodás után valószínűleg elérte mélypontját.

A City egy másik nagy befektetési bankcsoportja, a Barclays a globális felzárkózó térségről összeállított új negyedéves prognózisában a magyar gazdaság  jövő évi növekedésére szóló előrejelzését csaknem megkétszerezte: az általa eddig várt 1,1 százalékos bővülés helyett most már 2 százalékos GDP-növekedést vár Magyarországon 2014-ben. A Barclays londoni szakelemzői szerint a magyar gazdaság lendülete elsősorban az élénkülő euróövezeti növekedésből és az MNB növekedési hitelprogramjából ered.

A Standard & Poor's a magyar osztályzatok megerősítéséhez fűzött pénteki elemzésében ugyanakkor kiemelte, hogy a besorolásra érvényes negatív kilátás legalább egyharmados leminősítési valószínűséget jelent a következő egy évben. A cég szerint az osztályzatrontás akkor következhet be, ha a magyar gazdaság kilábalási üteme jelentősen gyengül, vagy ha a bankok gyorsuló ütemben szűkítenék a gazdaság hitelellátását, illetve ha az S&P úgy ítéli meg, hogy a külső vagy a hazai államháztartási finanszírozási helyzet érdemben romlik.

A cég mindazonáltal közölte: stabilra javíthatja a magyar adósosztályzat kilátását, ha azt látja, hogy a kormány beruházásösztönző gazdaságpolitika megteremtésére használja fel erőteljes parlamenti többségét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha nem gondolkodik előre, óriási káoszt hagyhat maga után a cég vezetője, ha meghal

Ha nem gondolkodik előre, óriási káoszt hagyhat maga után a cég vezetője, ha meghal

Szegedi kutatók átlátható tájékoztatót készítettek a koronavírus-vakcinákról

Szegedi kutatók átlátható tájékoztatót készítettek a koronavírus-vakcinákról

645 ezer állami autót cseréltet elektromosra Joe Biden

645 ezer állami autót cseréltet elektromosra Joe Biden