szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A képlet egyszerűnek tűnik: nagyobb teljesítmény, kisebb súly, tökéletesített gyártási és installációs folyamatok. Az így elérhetővé váló költségcsökkentés azonban még a szélerőművek gyártásában sem megy egyik napról a másikra. De 2020-ra igen.

©

A következő években a német Siemens drasztikus költségfaragásba kezd az offshore szélenergia iparágban – jelentették be a frankfurti EWEA Offshore szakvásáron, ahol bemutatták az új, 4 és 6 megawattos teljesítmény-osztályba tartozó új szélturbinákat.

Henrik Stiesdal, a Siemens Wind Power technológiai főnöke a rendezvényen azt mondta, hogy a cég az áram előállítási költségeket az évtized végéig akár 40 százalékkal is csökkenteni akarja. Stiesdal szerint ez azt eredményezi 2020-ra, hogy már technológiát fognak ajánlani az ügyfeleknek, amellyel a tengeri széláramot 10 eurocent/kWh-nál olcsóbban lehet majd előállítani. Ez számtanilag azt jelenti, hogy olcsóbbá válik az offshore szélturbinákkal termelt áram, mint amennyiért néhény hete az Egyesült Királyság és a francia EDF atomerőművi megállapodása szerint 2023-tól a briteknek 35 évig biztosan fizetniük kell. (100 euró/MW vs. 104-105 euró/MW)  
 
A Siemens által Frankfurtban bemutatott, a hatékonyságnövelés felé mutató műszaki újítások egyik sarokpontja, hogy a "nehézsúlyú kategóriába" tartozó 6 MW-os, direkt meghajtású gépük rotorja és gépháza már egyharmadával könnyebb a riválisokénál. A kisebb súly a gazdaságosságot valamennyi projektfázisban növeli, gyártástól a szállításon, alapozáson és installáción át egészen az üzemeltetésig.

Hasonló előnyei vannak a tökéletesített 4 megawattos, offshore fogaskerék-áttételes berendezésnek is, ahol a technológia például a 63 méteres lapátok esetén úgy tesz lehetővé 20 százalékos tömegcsökkenést, hogy a korábbiaknál rugalmasan illeszkedik a nagy szélnyomásokhoz, ergo: jobban működik.

Két újabb parkosítás

A Siemens újabb megrendelést kapott két német offshore szélfarmra. Ennek értelmében a DONG Energy dán energiaszolgáltató számára  97 darab 6 MW-os szélturbinát szállít. Az Északi tengeren épülő Gode Wind 1és a Gode Wind 2 projektek összteljesítménye így 582 MW-ot tesz ki, mely 600 ezer német háztartás tiszta árammal való ellátásához elegendő. A 154 méteres rotorátmérőjű szerkezeteket legfeljebb 34 méter mélységű vízbe állítják majd, az új típusú turbinákat 2015 első felében kezdik építeni, és a két farm 2016 második felére üzembe állhat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghan Markle „elviselhetetlen gyászról”, második gyermekének elvesztéséről írt vallomást

Meghan Markle „elviselhetetlen gyászról”, második gyermekének elvesztéséről írt vallomást

A Levegő Munkacsoport nem veszi át a Budapestért díjat, Karácsony ezt figyelmeztetésnek veszi

A Levegő Munkacsoport nem veszi át a Budapestért díjat, Karácsony ezt figyelmeztetésnek veszi

Öt évet kapott a csepeli buszon verekedő utas

Öt évet kapott a csepeli buszon verekedő utas