szerző:
hvg.hu

A lakossági gázpiacról kivonuló E.On-on, a busójáró adóellenőrökön, a brutálisan dráguló narancslén és a folyamatos fortissimós kormányzati stílustól óvó közgazdászon is túltett a héten, hogy Hernádi Zsoltnak hűlt helye. Kövesse a tündérmese folytatását a hvg.hu-val!

Kivonul a magyar lakossági gázüzletágból az E.On. A cég új üzleti modelljében elsősorban az üzleti gáz- és áramszolgáltatásra fókuszál. A német cég hazai érdekeltségeit az állami tulajdonú MVM venné meg, már egy szándéknyilatkozatot is aláírtak az ügyben. Mindeközben megindult itthon a gáztárolók feltöltése, miközben arról is érkeztek hírek, hogy egy pesszimista forgatókönyv esetén jelenleg nem tudnánk elég gázt kiszedni a tárolókból, ha az oroszok elzárnák a gázt.

Megjárta a 313-as szintet a héten a forint euróval szembeni árfolyama, ezzel idei mélypontja közelébe gyengült a magyar fizetőeszköz. Az árfolyamot egyfelől az ukrán események mozgatták, emellett ugyanakkor egyes elemzők szerint inkább már a jegybank politikája határozza meg a forint év eleje óta mutatott teljesítményét.

Az idei mohácsi busójárásra a maszkot húzó helyiek mellé a Nemzeit Adó- és Vámhivatal (NAV) emberei is beálltak. Az adóellenőrök 28 esetből 12-ben állapítottak meg szabálytalanságokat. A télbúcsúztatón az árusok jellemzően nem adtak számlát a vásárlónak. A bama.hu beszámolója szerint volt, aki kiabált a NAV-osokkal, más viszont kitalált történettel próbálta kihúzni magát a felelősségrevonás alól. Egyik út sem bizonyult sikeresnek.

Úgy lesz rezsicsökkentés, hogy az nem a rezsit csökkenti – ez a paradoxon bontakozik ki abból a két dokumentumból, amelyeket a Kormányzati Információs Központ (szerdán) és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (csütörtökön) adott ki. Az biztos, hogy az energiaszolgáltatókra újabb terheket raknak, de annak megítélése, hogy a hálózatbővítéssel, csatlakozással, bekötéssel, mérőhely-kialakítással kapcsolatos területeken rájuk terhelt tételek valóban a rezsi részének tekinthetők-e, kérdéses.

“Amit Oroszország tesz, az elfogadhatatlan” – mondta a cseh védelmi miniszter, Martin Stropnicky a krími eseményekre utalva. A hétfőn a cseh Idnes internetes portálnak nyilatkozó politikus szerint elképzelhetetlen, hogy orosz cégek részt vegyenek a temelini atomerőmű bővítésében. A kedvezőbb gazdasági környezetre váró, jelenleg szünetre ítélt bővítési projektben az oroszok mellett az amerika-japán Westinghouse maradt versenyben.

Tavaly június óta 502 külföldi vett 250 ezer eurós magyar letelepedési kötvényt az Államadósság Kezelő Központtól. Az ÁKK nem árulja el, hogy mely országok állampolgárai vásárolták a papírokat, de korábbi közlés szerint csak Kínában 415 kötvényt vettek tavaly.

Még csak 12 éves Isabella Rose Taylor, de elképzelhető, hogy a már egyetemre járó, igen magas IQ-val rendelkező lány egyszerűen divatdiktátornak áll. Az amerikai hölgy, aki csak kora alapján számít tinédzsernek, 7 éves kora óta érdeklődik “versenyszerűen” a varrás iránt, így szerinte egyáltalán nem meglepő, hogy hamarosan a Nordstrom amerikai divatcégnél mutatja be saját kollekcióját.

Brazíliában évtizedek óta nem látott aszály van, ami nagyon felhajtja egyes termékek árát. Drágul a kávé, a cukor, és a fagyasztott narancslé koncentrátum ára is meglódult, mivel a latin-amerikai állam a világ legnagyobb narancstermelője.

Nem saját gyártmányú bútoraival ugyan, de beszáll a szállodaiparba a svéd Ikea. A bútoripari áruházlánc szeptemberben nyitná az elős hotelét az amerikai Marriott szállodalánccal közösen, Milánóban. A tervek összesen 150 szállodásról szólnak, fiatalos, funkcionális és dizájnos berendezésről és megfizethető árakról.

A hét képe: Hernádi Zsolt hűlt helye az Interpol körözési oldalán. A Mol elnök-vezérigazgató fényképét és adatait annyira nagy titokban vették le, hogy a horvátok se tudtak róla. Az Interpol belső kontrollra hivatkozik és ideiglenes állapotról beszél.
©

A hét mondata: “Egy operánál sem lehet mindig fortissimóban lenni” – mondta Bod Péter Ákos közgazdász, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora a Portfolio.hu Forint 2014 konferencián arra utalva, hogy a politikai döntéshozatal stílusán a következő ciklusban változtatni kellene.

Aktuális Tündérmese Mutatók (ATM)

A múlt év negyedik negyedévében 2,7 százalékkal nőtt Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) az egy évvel korábbihoz képest a harmadik negyedévi 1,8 százalékos növekedés után – közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a részletes adatokról kiadott jelentésében. Az idén januárban 3,9 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakához képest a KSH szerdán közölt első gyorsbecslése szerint. A kiigazítatlan adatok szerint szintén 3,9 százalékos volt a növekedés januárban. Tavaly összesen 55,4 százalékkal drágultak a pénzügyi szolgáltatások a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint, az idén januárban viszont már minimális díjcsökkenést mért a hivatal. Az idén januárban pedig az ipari termelés 6,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – közölte előzetes adatok alapján a KSH csütörtökön. A januári 330 millió eurós növekedés után februárban 324 millió euróval csökkentek a jegybank nemzetközi tartalékai és 33,788 milliárd eurót tettek ki a múlt hónap végén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján pénteken megjelent legfrissebb adatokból.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Plusztartalmakat is talál!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nem talál egy fájlt a windowsos gépén? Akkor próbálja ki ezt a programot

Nem talál egy fájlt a windowsos gépén? Akkor próbálja ki ezt a programot

Államtitkár 9 év Fidesz-kormányzás után: Intézkedésekre van szükség az egészségügyben

Államtitkár 9 év Fidesz-kormányzás után: Intézkedésekre van szükség az egészségügyben

Ment a feljelentés: Kábítószerért vehettek szavazatot a zalai Szentpéterúron

Ment a feljelentés: Kábítószerért vehettek szavazatot a zalai Szentpéterúron

Egy 3300 éve meghalt katona személyes tárgyait fedezték fel Németországban

Egy 3300 éve meghalt katona személyes tárgyait fedezték fel Németországban

Babos párosban is kiesett Moszkvában

Babos párosban is kiesett Moszkvában

Forog a sírjában a bakelitlemez, és élvezi

Forog a sírjában a bakelitlemez, és élvezi