szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár a napokban elhangzott nyilatkozatok szerint Magyarország megfelelő gáztartalékkal rendelkezik arra az esetre, ha Oroszország elzárná Ukrajna felé a csapokat, az adatokat megvizsgálva némiképp más helyzet rajzolódik ki – írja az Energiafocus. Ha északkeleti szomszédunktól egyáltalán nem érkezne fűtőanyag, akkor a napi szükségletünket a tárolókból éppen hogy ki tudnánk elégíteni – már ha nem jön márciusban a tavalyihoz hasonló hideg.

A hazai gáztárolók adatai összességében nem tűnnek aggasztónak, ám ez csak felszínesen nézve igaz. A probléma ugyanis nem a föld alatt lévő készlet mennyiségével, hanem annak napi kitárolhatóságával van – írja az Energiafocus azt boncolgatva, hogy vajon elegendő lenne-e itthon a gáztárolói tartalék, ha Oroszország elzárná Ukrajna felé a csapokat. Bár az ukránok a januári gázszámlát valahogyan kifizették, a februári csekkel még adósak, így lehet annak rációja, hogy az oroszok váratlan lépnek.

Számok szintjén aggasztónak tűnik a hazai helyzet a portál szerint. Az E.On-tól az MVM-hez átkerült 4 gáztároló összesen naponta 55 millió köbmétert képes adni, legalábbis teli állapotban. Az MVM-hez tartozó Magyar Földgáztároló Zrt. honlapján lévő adatok szerint azonban csütörtökön mindössze 10 százalékos a gáztárolók töltöttsége, vagyis a bennük lévő fűtőanyag mennyisége körülbelül 420 millió köbmétert tesz ki. Habár a gáztároló nyomása és a tárolt mennyiség nem egyenesen arányos, feltételezhető, hogy 10 százalékos töltöttségi szint mellett mindössze 10-15 millió köbméter vehető ki naponta a négy egységből a portál szerint.

Ha az oroszok elzárják a gázt, és hidegre fordulna az idő, akkor azzal pórul járhatnánk
©

Emellé még jön a stratégiai gáztároló, amely a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) honlapja alapján 652 millió köbméter fűtőanyagot tartalmaz, ami körülbelül 50 százalékos töltöttségnek felel meg. A szőregi tároló technikai adatai szerint naponta 20 millió köbméter kitárolására alkalmas, ám ez a lecsökkent nyomás mellett jelenleg a portál szerint legfeljebb 13-15 millió köbméterre tehető. Mindezek mellett azonban nem csak a tárolókból szerezhet hazánk gázt, ha az oroszok elzárnák a csapot. A nyugati határ felől érkező HAG vezeték további napi 13 millió köbmétert szállít Magyarországra. Ezen kívül van még némi hazai termelés is, amely még 7-8 millió köbmétert jelent naponta.

Az MSZKSZ vezérigazgatója, Bártfai Béla tegnap azt közölte, a napi gázfogyasztás Magyarországon jelenleg az enyhe időjárásnak köszönhetően 30 és 50 millió köbméter között alakul. Mindez ugyanakkor azt jelenti, hogy pesszimista forgatókönyv esetén a hazai készletek nem tudnák fedezni az igényeket, ha nem érkezne kelet felől gáz hazánkba (50 millió köbméter napi felhasználás esetén és alacsonyabb lehetséges kitárazással 7 millió köbméter mínuszban lennénk naponta). Bár a következő napokra tavaszias időjárást jeleznek előre, nem szabad elfelejteni, tavaly is március közepén érkezett rendkívüli hideg és hó hazánkba, egy hasonló időjárás a portál szerint most komoly gondokat okozhatna.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!