szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai központi bank fenntarthatatlan boomot exportált a feltörekvő országokba, akik ezt most alaposan megszenvedik.

Az Egyesült Államok inflációja szinte eltűnt, holott a jegybank két kézzel nyomtatja a pénzt már évek óta. Közgazdászok számtalanszor figyelmeztettek már, hogy ebből a pénznyomdából még nagy baj lehet, az amerikai pénz azonban – a statisztikák szerint – csak nem akar romlani. A kérdés az, hogy miért nem. Roger McKinney, a Mises Institute közgazdásza szerint a választ az ABCT, vagyis az "Austrian business cycle theory" adja meg, amely kimondja, hogy ha a világpénzt használó ország pénznyomtatásba kezd, akkor a fölös pénz nem a hazai inflációt pörgeti, hanem szétterjed a világgazdaságban és fenntarthatatlan gazdasági fellendülést eredményez – írja a Pénzügyi Szemle Online blogja.

Egy gazdaságban ugyanis a szereplőknek – lakosság, vállalatok, bankok, állam – van egy készpénz-igényük, amely igénynél több pénzt nem fognak tartani és használni akkor sem, ha a jegybank helikopterről szórja a pénzt. Remek példa a bankszektor, ahol hiába az ingyen pénz és a jegybanki pumpa, a bakok nem adnak ki több hitelt, mondván hiányzik a kereslet és nincsenek jó lehetőségek.

A gazdaságba pumpált fölös pénz ilyenkor utat talál magának, és logikus, hogy ha a belföldi szereplőknek nincs szükségük több pénzre a gazdaság működtetéséhez, akkor ez az út külföldre vezet. Két módon lehetséges ez: a hazai szereplők külföldi árukat és szolgáltatásokat vásárolnak és/vagy külföldi befektetési lehetőségeket keresnek. Mindkét esetben a Fed által teremtett pénz külföldre vándorol és pörgeti a külföldi gazdaságokat. Ez azonban csak átmeneti.

A gond ott van, amikor a Fed visszavonja a pénzpumpát, ez a bizonyos külföldi gazdasági fellendülés ugyanis csak egy illúzió, melynek csúfos vége szakad akkor, amikor a Fed leállítja a pénznyomdákat. Jelen helyzetben a feltörekvő piacok itták és isszák ennek a jelenségnek a levét, akik végső soron a Fed miatt elveszítették önálló monetáris politikájukat, a gazdaságukra ugyanis elsősorban a Fed-nek van hatása, nem pedig a saját jegybankjuknak. A Fed ezekben az országokban fenntarthatatlan boomot generált, amely keserű véget és akkor, ha az ingyen pénz elfogy. A feltörekvők ekkor devizájuk meredek gyengülésével nézhetnek szembe, a gazdaságuk hirtelen lelassul, a tőkebeáramlás leállhat, a kamatok pedig felmehetnek. Ezek a tünetek az elmúlt hónapokból már jól ismertek, és még ismertek is lesznek az előttünk álló időszakban is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!