szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tervezett költségvetési hiány 97 százalékát elérte a kormány az első négy hónapban. A Nemzetgazdasági Minisztérium egyebek mellett a pedagógusok béremelését, az önkormányzatok adósságának átvállalását, és az előrehozott kifizetéseket okolja. Pár hónap múlva jöhet a megszorítás.

A növekvő kiadások nem veszélyeztetik a hiánycélt – ezzel a címmel közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), hogy a központi költségvetés hiánya elérte az idei évre tervezett összeg 97 százalékát. Az NGM államháztartási gyorsjelentése szerint a központi alrendszer első négyhavi hiánya 951,1 milliárd forint lett. A 2014-es költségvetési törvény 984,6 milliárd forintban határozta meg a költségvetési deficitet. Az adat sokkal rosszabb, mint a tavalyi: A 2013. év I-IV. hónapjában az államháztartás központi alrendszerének deficitje csak 528,6 milliárd forint volt.

A napi.hu gyűjtése szerint a kiugróan rossz adat negatív történelmi rekord a január-áprilisi időszakra, mind a nominális adatot, mind az éves teljesülés százalékát tekintve. Makroelemzők szerint a rossz egyenleg miatt az év második felében kiigazítást kell végrehajtania a kormánynak. Magyarán néhány hónap múlva előállhat egy megszorító csomaggal.

Tavaly több kiigazítás is volt

Látunk kockázatot a rendszerben, az év második felében elképzelhető kiigazítás, de erre már korábban is utaltunk – fejtette ki Gabler Gergely, az Erste Bank vezető elemzője. A kormány szerinte mindenképpen tartja a 3 százalék alatti hiányt, ennek érdekben a tavalyi költségvetést is többször módosították, idén is intézkedhetnek, ha arra lesz szükség.

A 2014-es költségvetés
©

Ami probléma lehet a büdzsé bevételi oldalán Gabler szerint, az a legális dohánypiac zsugorodása – ebből akár 100 milliárdos kiesés is lehet –, az online pénztárgépek beüzemeléséből sem látszik egyelőre a várt hatás (innen is körülbelül 100 milliárdot vár a kormány), a fehéredés hatására később lehet számítani. A nagyobb gond az Erste Bank vezető elemzője szerint azonban az, hogy míg tavaly 600 milliárdos költségvetési tartalékkal vágott neki a kormány az évnek, addig idénre csak 200 milliárdot terveztek be. Tavaly úgy tudták tartani a hiányt, hogy felhasználták szinte az összes tartalékot, az idei tartalék nem valószínű, hogy elég lesz – tette hozzá Gabler.

Pozitív ugyanakkor, hogy a magyar gazdasági növekedés nagyobb lehet a vártnál, az Ersténél 2,3 százalékkal számolnak, ez a költségvetési bevételeket is megnyomja, ám elképzelhető, hogy ez önmagában nem lesz elég a kormány által tervezett 2,9 százalékos hiánycél eléréséhez.

Egyedi tényezők állnak a háttérben

Az NGM szerint az első négy hónap központi költségvetési egyenlege összhangban van a bevételek és a kiadások idei évre tervezett időbeli lefutásával. A központi költségvetés 1031,5 milliárd forintos hiánnyal, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 44,8 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 35,6 milliárd forintos többlettel zárták az első négy hónapot.

A tavalyi és az idei év első négyhavi egyenlegének eltérő alakulását az NGM szerint olyan egyedi tényezők eredményezték, melyek a központi alrendszer egész évre vonatkozó pénzforgalmi hiányára nincsenek hatással, vagyis nem veszélyeztetik a kitűzött hiánycél teljesülését.

Egyrészt az idei év április hónapjában a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Alap kiadásai, az Egészségbiztosítási Alapon belül a gyógyító-megelőző ellátások, valamint a központi költségvetési szervek kiadásai jelentős összegben meghaladták az előző évi összegeket, melynek legfőbb oka az, hogy a Magyar Államkincstár a május elejei szünnapok miatt már április végén átutalta a családtámogatásokhoz és a bérek kifizetéséhez szükséges fedezetet azért, hogy minden érintett a szokásos időben megkaphassa a fizetését és a járandóságát.

A központi költségvetési szerveknél foglalkoztatottak bére és a családi támogatások (családi pótlék, GYES, GYET, anyasági támogatás) előrehozott kifizetése értelemszerűen megnövelte az áprilisi kiadásokat, ugyanakkor a májusit csökkenti.

Ezen kívül a két év azonos időszakának összehasonlítását befolyásolták a 2013 szeptemberétől megvalósuló pedagógus-béremelés hatásai, illetve a 2013. április 1-jétől költségvetési szervként működő volt nonprofit egészségügyi gazdasági társaságok kiadásai.

Jelentős mértékben meghaladták a tavalyi azonos időszaki kiadásokat a helyi önkormányzatok támogatásai is. Ez utóbbi részben az idei évi magasabb előirányzatból, részben a nettó finanszírozás körében folyósított utalások magasabb mértékéből fakad. Rontotta a központi alrendszer egyenlegét a tavalyi év azonos időszakához képest a helyi önkormányzatok adósságkonszolidációja keretében idén április végéig kifizetett 68,6 milliárd forint törlesztési célú támogatás. Ez ugyanakkor javítja az önkormányzati alrendszer egyenlegét.

A kiadások és bevételek teljesülésének időben eltérő eloszlása miatt a hiány nagyságának lefutása nem időarányos: az év elején a kiadások – a fenti okok miatt a korábbi éveknél nagyobb mértékben – meghaladják a bevételeket. Az éves uniós módszertan szerinti hiánycél ugyanakkor nem változik, az továbbra is a GDP 2,9 százaléka – írja az NGM.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!