szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az egyes adótörvények és azokkal összefüggő más törvények módosításáról szóló javaslat általános vitáját kezdte meg szerdán az Országgyűlés.

A fejlesztési adókedvezmény összhangjának a megváltozott uniós jogszabályokkal való megteremtésével indokolta a javaslat benyújtását a parlamentben a fideszes Manninger Jenő.

Szerinte az indítvány pontosan definiálja az azonos és hasonló tevékenységek, valamint az új gazdasági tevékenység fogalmát, ami azért fontos, mert a jövőben bizonyos fejlett térségekben a nagyvállalkozások kizárólag új gazdasági tevékenység végzésére irányuló induló beruházáshoz vehetnek igénybe adókedvezményt. Ezen régiók közé sorolta Észak-Magyarországot, az Észak-Alföldet, a Dél-Alföldet, a Dél-Dunántúlt, a Közép-Dunántúlt, valamint Nyugat-Dunántúlt.

A kormánypárti politikus jelezte azt is, hogy kedvezőbbé válnak az adókedvezmények igénybe vételének feltételei azoknak a kis- és közepes vállalkozásoknak, amelyek legalább 500 millió forint értékben valósítanak meg új beruházást. Az adózók e szerint választhatnak, hogy az adókedvezmény feltételéül a foglalkoztatotti létszámot vagy az éves bérköltséget növelik az előre meghatározott mértékben.

Manninger Jenő szerint az előterjesztés számos más, technikai jellegű módosítást is tartalmaz, például az üzemanyag-jelölés ellenőrző rendszerre vonatkozóan, ahol nem indokolt a termékcsoportonkénti különböző jelölő alkalmazása. Ugyancsak a módosítás része, hogy egyértelműsíti a Magyar Nemzeti Bankra vonatkozó törvényt, így az MNB valamennyi fizetési rendszer számára jogosult forintban és külföldi pénznemben fizetési számlát vezetni.

A fideszes előterjesztő hozzátette, az időszakos elszámolási ügyletek utáni adófizetési kötelezettség keletkezésének időpontja módosul, ami a cégek számlázási rendszerének átalakítását igényli. A megfelelő felkészülési idő miatt 2015. január 1-jére halasztanák a hatályba lépést. Hozzátette: a takarékbetét törvény módosítása pedig az Ptk. miatt szükséges annak érdekében, hogy a természetes személyek szerződésére változatlanul vonatkozzon a jogi védelem.

A nemzetgazdasági miniszter szerint alapvetően jogharmonizációs módosítások végrehajtásáról van szó; az Európai Bizottság új iránymutatást és csoportmentességi rendeletet dolgozott ki a tagállamoknak a 2014 és 2020 közötti költségvetési időszakra a belső piaccal összeegyeztethető támogatásokkal kapcsolatban.

Varga Mihály azt mondta, a társasági adótörvény módosításának célja, hogy a változó uniós jogszabályok ellenére Magyarország továbbra is képes legyen a vállalkozások beruházási hajlandóságát adókedvezménnyel ösztönözni. A törvényjavaslat megteremti a fejlesztési adókedvezmény szabályozásának alapjait, elkerülve a tiltott állami támogatást.

Szűcs Lajos, a Fidesz vezérszónoka szintén ismertette a javaslat egyes elemeit és kiemelte, a fejlesztési adókedvezmény igénybevételének lehetősége továbbra is biztosítja a versenyképességet. A fideszes politikus elfogadásra ajánlotta a javaslatot.

Burány Sándor, az MSZP vezérszónoka a javaslat sürgősségi tárgyalását kifogásolta és aggályosnak nevezte néhány elemét arra hivatkozva, hogy nem látszik, mit hoz a jövő. Bírálta, hogy a törvény kihirdetése után megszűnnek az energiahatékonysági és szélessávú internet beruházásra fordítható fejlesztési kedvezmények.

Az ellenzéki politikus kiszámíthatatlannak nevezte a kormányzást, hiányolta a szakmai és érdekvédő szervezetekkel folytatott egyeztetést. A reklámadóra utalva hozzátette, nehéz úgy üzleti döntést hozni egy beruházásról, hogy néhány óra vita és egy szavazás után akár egy nap alatt ki lehet vetni egy szektorra 10 milliárdos adóterhet.

A Jobbik vezérszónoka, Z. Kárpát Dániel egy nagyobb, akár őszi megszorító csomagot feltételezett a javaslat mögött. Szerinte kormányprogram híján hiányzik az a gazdasági pálya, amit a kormány gazdaságpolitikája be akar futni, s ha a gazdaság eléri a 3,2 százalékos GDP-arányos hiányt, akkor 100 milliárdos kiigazítás következhet.

Pozitív irányba mutató elemnek nevezte ugyanakkor a kkv-k életét könnyítő lépéseket és a régiók előnyben részesítését. A jobbikos politikus bírálta, hogy az Orbán-kormány nem vezette ki a Gyurcsány-Bajnai kormány által bevezetett adókat, és a különadók hatása is a lakosságot sújtja az áthárítás miatt. Úgy vélte: az áfastruktúrába kellene beavatkozni és vannak még olyan szereplők, akiket be lehetne vonni a közteherviselésbe.

Vérlázítónak nevezte az üzemanyag-jelölés bevezetését, amely szerinte 15-20 milliárd forintos piacot teremt majd az ezzel foglalkozóknak, miközben az üzemanyagok árát literenként 3-4 forinttal növelheti.

Az LMP részéről Schmuck Erzsébet azt mondta, hogy pártja nem tudja elfogadni a javaslatot, mivel az kiveszi a kedvezményezettek köréből az energiahatékonysági beruházásokat, amelyeket az LMP viszont alapvető nemzeti célnak tekint. Bírálta továbbá, hogy a film- és videógyártás iparága részesül adókedvezményben, mert ezek hasznát kétségesnek tartotta a jövő szempontjából. Szerinte a változtatás gyengíti a munkahelyteremtést. 

Kifogásolta, hogy az üzemanyag-jelölés bevezetését csak elhalasztja a kormányzat, de nem törli el azt. Szerinte ehhez csak lobbinyomás miatt ragaszkodnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A konferenciaturizmusnak is kampó, és ezen az online rendezvények sem segítenek

A konferenciaturizmusnak is kampó, és ezen az online rendezvények sem segítenek

Oktatói Hálózat: Az Orbán-kormány súlyos nyomást gyakorol Iványiék iskoláira

Oktatói Hálózat: Az Orbán-kormány súlyos nyomást gyakorol Iványiék iskoláira

Újra ölhetett a bika nevű kábítószer

Újra ölhetett a bika nevű kábítószer