szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Évente mintegy 300 millió tonna műanyagot állítanak elő, csak az Egyesült Államokban 32 millió tonna végzi a szemétben, ami hatalmas pazarlás. A műanyagot ráadásul kőolajszármazékokból állítják elő, ami komoly környezetszennyezést is okozhat, ha szemétként dobják ki. Olasz kutatók ugyanakkor most egy újfajta megoldással kísérleteznek: mezőgazdasági melléktermékekből újrafelhasználható műanyagot hoznak létre.

Elképzelhető, hogy komoly áttörést ért el egy csapat olasz kutató a jövő műanyagjának megalkotása érdekében – írja a Quartz. Eddig ugyanis a műanyagot döntő részben kőolajszármazékokból állították elő, az évente előállított 300 millió tonna anyag jelentős része ugyanakkor a szemétben végzi, ez pedig komoly hatással van a környezetre is. A bioműanyagok pedig valamilyen szinten a kőolajalapú műanyagok javított változatai, ugyanakkor ezeket drágán és rendkívül sok energia felhasználásával lehet előállítani.

A kutatók ugyanakkor most egy olyan módszert fejlesztettek ki, amelyben mezőgazdasági melléktermékeket – például rizshéjat, a petrezselyem vagy a spenót szárát – felhasználva műanyagot lehet előállítani. Ezeket a hulladékokat egy bizonyos fajta savba kell beáztatni, így kivonják belőle a cellulózt, mely lehet rugalmas, teljesen kemény, vagy nyújtható is. Ezzel az anyaggal pedig a ma ismert műanyagokat lehetne pótolni.

A kutatók szerint, tanulmányukat a héten publikálják a Macromolecules folyóiratban, ezzel az eljárással gyorsabban és olcsóbban lehet bioműanyagokat előállítani, az évente több tíz millió tonna mezőgazdasági hulladékot – csak az EU-ban 24 millió tonna mezőgazdasági hulladék keletkezik – pedig nem kellene kidobni, hanem újra fel lehetne használni ezt a hatalmas mennyiséget.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!