szerző:
hvg.hu

Brüsszeli intő, a bankszektor átrendezése, takarékoskodó KSH, megugró GDP, mobilpiacra settenkedő DIGI, reklámadós csavar és szelfiző Hernádi. Putyinék pedig Magyarországot is befenyítenék. A hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Ha nem vezet be strukturális reformokat a kormány, Brüsszel újraindíthatja Magyarország ellen a túlzottdeficit-eljárást. A figyelmeztető üzenetet tompítja is nyomban az Európai Bizottság, ugyanis az, hogy Varga Mihály július 17-én 110 milliárdos kiigazító csomagot jelentett be, a kormány pedig felülvizsgálta az adósságrátára ható egyéb tényezők mértékét, csökkenti az adósságcsökkentési szabály megszegésének kockázatát. Még akkor is, ha amúgy egyik intézkedés sem helyettesíti a valódi költségvetési konszolidációs törekvéseket.

Ezek szerint újra visszakerülünk a brüsszeli szégyenpadra?

Sajtóértesülések szerint a bankrendszer átrendezésére használná fel a kormány a devizahitelek jövő év első felére tervezett forintosítását. A bankok állítólag kötelesek lesznek hitelkiváltási célú forinthiteleket kínálni nemcsak saját devizahiteleseiknek, hanem más bankok ügyfeleinek is. Így fél év alatt mintegy 470 ezer, összesen 2700 milliárd forintnyi hitelt kellene nyújtania a bankszektornak. Ezzel a hitelképes ügyfelek és azok a bankok járhatnak jól, amelyek alacsony kamattal kínálják majd az új hiteleket. Ez átrendezheti a bankok piaci részesedését, de több nagybank kivonulását is okozhatja. Az NGM államtitkára, Orbán Gábor emellett a héten közölte, hogy csak a lakáscélú és a szabad felhasználású jelzáloghiteleket forintosítják, az autóhitelesek, a személyi hitelesek, a folyószámlahitelesek, és azok, akik áruvásárlásra vettek fel devizahitelt, kimaradnak ebből.

Ön mire tippel, kik lesznek a bankrendszer átalakulásának nyertesei?

Orosz parlamenti képviselők be akarnak keményíteni azon kelet-közép-európai országokkal szemben, amelyek az elmúlt években orosz gázt adtak el Ukrajnának. A képviselők olyan törvényjavaslat előkészítésén dolgoznak, mely megtiltaná az orosz exportőröknek a nyersolaj, az olajszármazékok és a földgáz értékesítését olyan államoknak, amelyek azt továbbexportálják az orosz gáz árával tartozó partnereknek. Magyarország egy hete állította le átmenetileg a gázszállítást Ukrajnának.

Ha szállítunk Ukrajnának gázt, az oroszok tényleg leállítják a szénhidrogének Magyarországra irányuló exportját?

Sajtóértesülések szerint takarékoskodik a KSH, ezért nem jöttek ki szeptemberben a a magyarországi átfogó szegénységi és kirekesztési statisztikákkal. Mindeközben a magyar gyerekek 35 százalékának komoly anyagi nélkülözést kell elviselni. Még a román gyerekek is jobban járnak, a többi régiós országról nem is beszélve, ahol csak a 6-7 százalékuk kerül ilyen helyzetbe. Az OECD szerint az utóbbi 200 év egyik legnagyobb problémáját jelenti a fejlett országokban a jövedelmi egyenlőtlenségek növekedése.

Ennyire nagy a gond, hogy már a szegénységkutatásra sem telik?

Orbán Viktor kormányfő az Idősügyi Tanács szerdai alakuló ülésén azt mondta: az alkotmányban szerepel, hogy a nagykorú gyermekek kötelesek gondoskodni rászoruló szüleikről, és ez az "erkölcsi parancs" még nincs végigvezetve a magyar jogrendszerben, így erről szerinte érdemes lenne tárgyalni a jövőben. A hvg.hu a héten emellett arról írt, hogy nagyon nehéz jövő elé néz az, aki 30-40 év múlva megy nyugdíjba, és nem tesz félre havonta tízezreket.

Ön szerint Orbán ezzel azt akarta mondani, hogy…

Több százmilliárddal gazdagabbak lettünk papíron, a statisztikai hivatal átszámolta a GDP-t. Az unió összes tagállama átáll egy új rendszerre, minden gazdaság nagyobb lett egy kicsivel. A változtatás miatt utólag alacsonyabb lett az államháztartás tavalyi hiánya (2,1 százalék), és az államadósság GDP-hez viszonyított aránya is (77,3 százalék).

Mit lenne még jó átszámolni?

Sikeresen tendereztette az NMHH eddig még meg nem nyitott szélessávúmobil-frekvenciákat, hétfőn a nyerteseket is kihirdették, köztük van a DIGI is. A cégtől a piac felpezsdítését várják, ugyanis az általa megszerzett frekvencia  mobilinternethez megfelelő, ez esetben pedig a DIGI lépéselőnybe kerül a UPC-vel szemben, mely jelenleg átbrandelt Telenor mobilnetet értékesít sajátjaként.

A DIGI tényleg felforgathatja majd a piacot?

Luxuscikké válhat a csoki. Pánikhangulat uralkodik ugyanis az árupiacon kakaóbabbal is kereskedők körében, mivel ennek a terménynek a zömét Elefántcsontparton termelik, az ország pedig határos az ebolajárvánnyal sújtott térségekkel. A pánik folyamatosan hajtja felfelé az árakat.

Mit fogunk enni majd a csoki helyett?

Olvasni ajánljuk
A hvg.hu gazdaság rovata a fenti cikkek mellett az elmúlt hétről két további cikket is olvasóink figyelmébe ajánl: Minden bokor mögött adóellenőrök állnak, illetve Százezer kistulajdonos helyett százezer koldust produkáltunk.

Nem mindegy a reklámadó szempontjából, hogy egy reklámtáblát az ingatlanon belül, vagy annak külső falán helyeznek el. A NAV hivatalos lapjában megjelent útmutatás szerint utóbbi esetben ugyanis kell adót fizetni, ahogy például a reklámtoll, -póló előállítása után is.

Mire legyen még reklámadó?

A hét képe: Négy hónapra nyúlt nyári szabadsága után újra munkába állat Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója. Az olajtársaság vezére mindezt egy selfie-vel adta tudtára a világnak.
©

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Plusztartalmakat is talál!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gomperz: Kupolaszaggató álszentség

Gomperz: Kupolaszaggató álszentség

Bajban lehet a Deutsche Bank a 20 milliárd dolláros orosz pénzmosási ügy miatt

Bajban lehet a Deutsche Bank a 20 milliárd dolláros orosz pénzmosási ügy miatt

Ideiglenes fatemplomot állítanak a leégett Notre-Dame elé

Ideiglenes fatemplomot állítanak a leégett Notre-Dame elé

Ragályi Elemér: „A goebbelsi propaganda mintájára zajlik ez”

Ragályi Elemér: „A goebbelsi propaganda mintájára zajlik ez”

Megkapta az engedélyt Tiborczék cége a Vörösmarty téri hotelre

Megkapta az engedélyt Tiborczék cége a Vörösmarty téri hotelre

Duplájára bővíti diákoknak szóló játékfüggőség elleni kampányát a Szerencsejáték Zrt., de még így sem túl acélos

Duplájára bővíti diákoknak szóló játékfüggőség elleni kampányát a Szerencsejáték Zrt., de még így sem túl acélos