szerző:
Baksa Roland - Nagy Gergő
Tetszett a cikk?

Végbéltükrözést is bevállalnak, keresztül-kasul szelik az országot egy telekocsissal, őt is megbüntetik, de útközben is megállnak több helyen, azokat is megszórják bírságokkal, papnak öltöznek be, és így mennek egy jót enni étterembe, majd jön a sok tízezres vagy százezres büntetés. A revizorok bárhol felbukkannak, de nem tudják, hogy a zumbát nők űzik. Csodálkoznak, hogy sokan megvetik őket. A karakán ügyvédekkel meggyűlik a bajuk.

A törvény olyan, mint a pókháló: a nagy madarak könnyen átszakítják, csak a legyek akadnak fel benne.  

(Erasmus)

Lánybúcsút mímelő, limuzint bérelő adóellenőrök, a Városligetben lazán piknikező fiatal NAV-osok, akik csak arra vártak, az étteremből rendelt étel mellé kapnak-e nyugtát; Valentin-napon egy műszerenáddal tőrbe csalt zenészeket jól megbírságoló revizorok, vagy éppen papnak öltözött, éttermekben jókat evő, de a felszolgálók fülön csípésére utazó adóhivatali dolgozók – ha a Horváth András által lassan egy éve kirobbantott, évente legalább ezermilliárd forintnyi áfa eltűnéséről is szóló áfacsalási ügyben valahogyan mélyen hallgat is az adóhatóság, van, amiben mégis jobban teljesít. Szinte naponta adnak hírt arról, milyen fifikás trükköt vetnek be, hogy lényegében bárkit lebuktatnak és megbírságolnak, mert nem adott akár csak pár ezer forintos áruról vagy szolgáltatásról blokkot, nyugtát, számlát.

Busójárás, végbél: mindenhova benéznek

Az utóbbi pár évben jelentősen nőtt az adóhatósági dolgozók kreativitása, a legváratlanabb helyeken tudtak felbukkanni. A 2014-es busójáráson például – nem busónak öltözve – jelentek meg az adóhatóság munkavállalói, és édességeket, illetve pékárut árusító vállalkozókat bírságoltak meg a próbavásárlások után.

Ellenőrzés a nyíregyházi piacon
©

Az adóhatóság dolgozói ennél meredekebb helyekre is merészkednek. Két éve például egy gasztroenterológus magánpraxisába tért be két illető, aki anya és lányaként mutatkozott be a doktornőnek, és arra kérték az orvost, hogy vizsgálja meg az idősebbiket, mivel véres a széklete, és attól tart, hogy ez a végbéldaganat jele. Az orvos megvizsgálta az illetőt, ezek után pedig, mivel nem adott nyugtát, kapott is egy 300 ezres bírságot. A doktornő ritkán látható perverziónak minősítette az akciót.

A csempészcigi-árusok is kifognak rajtuk
Nemcsak a nagy áfacsalási botrányban nem jeleskedik a NAV. A csempészett cigarettát árusítókat hol elkapják, hol nem, ez a biznisz nagyon virágzik, derül ki a hvg.hu összeállításából is. A NAV legújabb ötlete: molinót függesztettek ki az árusok feje fölé.

A szolgáltatások területén a plasztikai sebészek sem kerülnek kívül a hatóság látókörén. 2011-ben például az adóhatóság egyik hölgy dolgozója – azt nem tudni milyen beavatkozás megelőlegezéseként – 900 ezer forintot adott egy plasztikai sebésznek, ám nyugtát nem kapott. 2014-ben ugyanakkor potenciaerősítő, fogyasztó-, testépítő szereket is vásárolt a NAV a netről, és ha már akcióztak, az illegális weboldalak ellen feljelentést tettek.

Sorozatlövők

Van, amikor egy füst alatt egy sor embert jól megszórnak bírságokkal. Pár hete történt, hogy a revizorok népes baráti társaságnak álcázták magukat, hogy lebuktassanak egy szabolcsi feketefuvarozót, aki interneten hirdette telekocsi-szolgáltatását. A “vállalkozás” papíron sem létezett, adószáma sem volt, ráadásul a fuvardíjról se számlát, se nyugtát nem adott, sőt az alkalmi sofőrtársa bejelentéséről is megfeledkezett, állítja a NAV. A történetben a slusszpoén az, hogy az út során az ellenőrök sok helyen megálltak a kocsival, több próbavásárlást is tartottak, amelyek felénél szintén szabálytalanságokat tapasztaltak, jött is a bírság.

Írjon nekünk!
Önt is megbüntették, vagy ismer olyant, akit megbüntetett a NAV? Van valamilyen története? Kérjük, írjon nekünk az [email protected] címre! Köszönjük.

Az adóhatóság egyik legkedveltebb területe a turizmus. Zala megyében például motoros turistáknak álcázták magukat az ellenőrök, a Balaton-parti kempingek szolgáltatását 53 esetben ellenőrizték alig pár hete, és több mint 3,2 millió forintos bírságot szabtak ki a számla, illetve nyugta adásának elmulasztása miatt. A motoros túra során volt, hogy a NAV-osok betértek egy kicsit teniszezni is, és a pálya bérleti díjáról sem kaptak számlát: ekkor is büntettek.

Ezek után nem is csoda, ha az adóellenőröket sokan megvetik, pedig csak végzik a dolgukat. Tudja ezt jól az adóhivatal is, amely barátkozni próbál az emberekkel, amikor fesztiválokon – például a Sziget Fesztiválon is évek óta – standot állítanak fel, tájékoztatnak, igyekeznek elfogadtatni magukat az emberekkel. De ekkor sem állják meg, hogy ne büntessenek. Nemrég a budai borfesztiválon is ott voltak, és miközben azt ecsetelték a Velvet újságírójának egy pavilonban álló NAV-osok, hogy érzik, nem kedvelik őket, stresszlabdákat, kis füzetecskét és golyóstollat osztogattak, addig több társuk a borfesztiválon próbavásárolt és büntetett.

Pálinkáznak, zumbáznak – pedig ez női műfaj

 Alkalom szüli az ellenőrt

Volt olyan alkalom, amikor az adóhatóság emberei a “puszta véletlen” alapján cselekedtek. Az ellenőrök mellett elhaladó furgon ugyanis felkeltette a dolgozók figyelmét, a furgonból különféle pékáruk és cukrászkészítmények vásárlására buzdították az egyik borsodi kistelepülés lakosságát. A próbavásárlás után kiderült, hogy a vállalkozó a helyszínen található számlatömbjeit régóta nem használta, az utolsó bizonylat kibocsátása óta már több mint öt hónap telt el.

 

Az adóhatóság dolgozói lecsaptak illegális ebtenyésztőre is: egy próbavásárlás során 80 ezer forintért egy kutyát, illetve kutyatápot is vásároltak, ám nyugtát itt sem kaptak. Arról nem látott hír napvilágot, hogy mi lett az eb sorsa a vásárlás után.

 

A NAV-osok a neten más termékek után is érdeklődnek. Idén márciusban például a Vaterán vásároltak ékszereket, majd ezt követően elfogtak egy hajdúdorogi árusítót, aki semmilyen engedéllyel nem rendelkezett.

Az adóellenőrök előszeretettel mennek rá a pult alatt pálinkát árusítókra is. A házi pálinkafőzés ráadásul mennyiségben limitált is (50 liter évente), illetve csak személyes használatra készíthető. Az utóbbi években többször volt olyan, hogy egyszerű vásárlóknak álcázva magukat adóellenőrök vonultak ki pálinkát venni, de volt arra is példa, hogy neten, szabálytalanul hirdetett pálinkára csaptak le a NAV-osok. Az eladó ebben az esetben igen óvatlan volt: az egyik közismert oldalon hirdetett, ráadásul igen nagy mennyiséget, és személyes átvételt ajánlott, vagyis házhoz hívta az ellenőröket ebben az esetben.

Egy másik alkalommal ugyanakkor a NAV dolgozója alaposan megizzadhatott az ellenőrzés alatt, ugyanis zumbaórán vett részt Baranyában. Maguknak keresték a bajt a revizorok, nem voltak tisztában azzal, hogy ez az elmúlt pár évben felkapottá vált mozgást nők űzik, az adóellenőrök férfiak voltak. A NAV-dolgozók több problémával is szembesültek az ellenőrzés során: még csak-csak kimagyarázták magukat a hölgytársaság előtt, de férfiöltöző híján a mellékhelyiségben kellett átöltözniük. Emellett pedig latinos zenére kellett ugrálniuk az inkognitóban levő revizoroknak egy órán át. A zumbaoktató viszont nem adott számlát, így megbüntették.

Mintha a közelmúltban megszaporodtak volna ezek az akciók, ennek pedig nyoma van az elmúlt egy-két hónap híreiben. A NAV maga sem titkolta, hogy átfogó ellenőrzősorozatot végzett Budapesten éttermeknél, kávézóknál (ez a nyáron amúgy is szokás), de többször is visszamentek leellenőrzött helyekre, és két éttermet (egyik exkluzív) és egy kávézót be is zárattak, mert sokadszor törvénysértésen kapták az üzemeltetőket, tulajdonosokat. Egyik cukrászdát olyan sűrűn látogatták, hetente többször is, hogy a cukrászda a törzsvendégeknek járó névre szóló csészét készíttetett, ráírva: NAV. Az is szokatlan, hogy két héten belül kétszer is razziáztak és sorra büntettek kínaiak érdekeltségében levő üzleteket az Ázsia Centerben és a China Martban augusztus végén-szeptember elején.

Rosszul érezzük

Arra gondoltunk, hogy a megszaporodni látszó akciók, arról tanúskodó közlemények összefüggésben lehetnek azzal, hogy szeptember 1-je után minden arra kötelezettnek (a kiskereskedelemben, a gyógyszertárakban, benzinkutaknál, szállodáknál) csak online pénztárgépet lehet használni, és erre igyekszik rászorítani a vállalkozókat a NAV az intenzív, nyomásgyakorlásként is felfogható akciókkal és azok kommunikálásával.

Rákérdeztünk, hogy mintha az eddigieknél több anyagot adnának ki, és van-e összefüggés az online kasszás határidő és az akciók, közlemények között. A NAV kioktatott minket, azt írják, hogy a közlemények gyakorisága a NAV 2011-es létrejötte óta "lényegében nem változott, a kérdés előtti megállapítás szubjektív, elképzelhető, hogy Ön korábban ritkábban olvasta közleményeinket".

A kormányváltás óta rágyúrnak erre

Az adóhatóság szerint egyébként teszik a dolgukat, és fontos, hogy az emberekben is tudatosuljon, az adófizetési kötelezettségüknek eleget kell tenniük. "A NAV tevékenységének része a tájékoztatás, amelynek fontos eleme a legérdekesebb és az adómorálra vélhetően hatással lévő esetek nyilvánosságra hozatala. Az állam és a tisztességes adózók kárára elkövetett pénzügyi visszaélések és bűncselekmények nyilvánosságra hozatalával változhat ezek társadalmi megítélése, ami javíthatja az adózási fegyelmet és erősítheti az adótudatosságot. Tapasztalataink szerint az intenzív sajtókommunikáció az adóelkerülés megelőzésében is szerepet játszik." A tájékoztatás a NAV szerint segít abban, hogy az adózók tudják, hogy mikor, milyen kötelezettségeik vannak, és azokat hogyan kell teljesíteniük.

Akár zumbaedzésen is – képünk illusztráció
©

Az adóhivatal viszont megkerülte az érdemi válaszadást, amikor azt feszegettük, hogy érzésünk szerint a 2010-es kormányváltás óta sokkal több olyan közlemény jön ki tőlük, amelyben mindennapi lebukásról szólnak, hogy bárki érezheti, ha nem fizet adót, elkaphatják, de kíváncsiak voltunk arra, hogy csak a közlemények szaporodtak meg a kormányváltás óta és ugyanannyit razziáztak korábban, mint 2010 után, vagy az akciók is sűrűbbé váltak a rezsimváltás óta. A NAV csak arra tért ki válaszában, hogy 2011-ben vonták össze az APEH-et a Vám- és Pénzügyőrséggel, így lett NAV, azóta közös stratégia mentén dolgoznak a szakterületek, és "egy kommunikációjában és feladataink ellátásában is hatékonyabb szervezet jött létre".

A hvg.hu azonban beszélt olyan magasrangú NAV-vezetővel, aki elmondta, hogy a kormányváltás óta rágyúrtak arra, hogy sokkal több közleményt adjanak ki, és ötletelnek a hivatalban, hogy milyen "álruhát" tudnak még felvenni, hogy minél több szakma képviselői érezzék, jobb, ha az adószabályokat betartják, mert bármikor lebukhatnak.

Érik atrocitások a NAV-ellenőröket?
Arra is kíváncsiak voltunk, hogy vajon szoktak-e egyes ellenőrzések tettlegességig fajulni, ám a NAV itt is semmitmondó választ adott: közölte, hogy az adóellenőröket érő atrocitásokkal kapcsolatban nincsen statisztikájuk.

A próbavásárlásokra kitérve a NAV annyit közölt, hogy továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak a népszerű, nagy közönséget vonzó szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások fokozott ellenőrzésére. Ezért ellenőrzik a revizorok és pénzügyőrök például a luxus-szépségszolgáltatókat, orvosokat, ügyvédeket stb., valamint a frekventált, nagy tömegeket vonzó vendéglátóegységeket és rendezvényeket.

A karakán könyvelő kibabrált velük

Az adóellenőrök agyába jól befészkelte magát egy történet. Két adóellenőr, magukat egyszerű állampolgárnak kiadva, bement egy adószakértő irodájába, hogy segítséget kérjen egy konkrét ügyben. Az adószakértő tanácsot adott a hozzá betérőknek, hogy mit csináljanak, aztán kérte a jussát, de számlát, nyugtát nem adott. Ekkor a revizorok felfedték magukat, kijelentették, hogy megbüntetik, és elmondták, hogy ők lényegében próbavásárlást végeznek, emiatt a pénzt visszakérik. Az adószakértő a bírság miatt nem ellenkezett, de nem tágított attól, hogy ő bizony szolgáltatást nyújtott, amiért viszont megilleti a felszámított díj – írta még az Origo egy korábbi cikkében. A történet annak iskolapéldája, hogy a feketéző adószakértőt lebuktatni drágább, mintha egy étteremben tesztelnék a szabályok betartását. Egy adószakértő ugyanis nincs megilletődve, ha kiderül a turpisság, és ahol csak tud, a szabályok keretén belül megnehezíti a revizorok dolgát.

Volt egy másik eset is, akkor egy jogász vizsgálatába tört bele a bicskájuk. Egy vidéki ügyvédnél például próbavásárlást tartottak az ellenőrök, adásvételi szerződést írattak az ügyvéddel, aki mindenben szabályosan járt el. Az ellenőrök ugyanakkor visszakérték a szolgáltatásért adott pénzüket, az ügyvéd viszont erre nemet mondott, arra hivatkozva, hogy megdolgozott a pénzéért, és az ügylet, amiben megállapodtak, létrejött. A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke azt mondta, az ügyvéd a megbízás döntő részét teljesítette, ezért a munkadíj arányos része jár neki.

Az adószakértő és az ügyvéd a pénzt jogosan követelte a revizoroktól. De nem mindenkinek, aki lebukott, jár vissza a summa. A szolgáltatóknak (ha elvégezték a szolgáltatást) igen, de ha terméket ad el a vállalkozó, vagy étteremben kiszolgálják az ellenőröket, akkor bizony nemcsak bírságot kap a vállalkozó, de a pénzét sem kapja meg – de az árut visszakaphatja.

Honnan van az ellenőrzésekre pénz?

Így megy ez

Kérdésünkre a NAV leírta, hogyan néz ki egy próbavásárlás menete. Az ellenőrzési jogosultságot a próbavásárlás befejezésekor kell igazolnia a revizornak, és ezzel egyidejűleg az eladó az áru visszavétele mellett a vételárat köteles visszatéríteni. Amennyiben a próbavásárlásra elektronikus kereskedelmi szolgáltatónál vagy egyéb, megrendelésen alapuló értékesítőnél kerül sor, és a kiszállított termékhez az értékesítéshez kapcsolódó bizonylatot nem mellékelték, az adóellenőr jogosult annak csomagolását megbontani és meggyőződni arról, hogy a bizonylatot az eladó a csomagoláson belül elhelyezte-e. A megrendelt terméket kiszállító személy az ellenőrzéskor hatósági tanúként közreműködik. Az adóhivatal a termék visszaszolgáltatására csak abban az esetben köteles, ha annak vételárát az eladó – az erre vonatkozó felszólítás után – visszatérítette. Fel nem fedett próbavásárlás esetén az ellenőrzési jogosultságot – amennyiben az adóellenőr jogsértést nem állapít meg – a próbavásárlás befejezésekor nem kell igazolni, azt az adózó részére kézbesített jegyzőkönyv tanúsítja.

Vagyis a próbavásárlás nem olcsó mulatság az adóhivatalnak sem. A szolgáltatásnál például bukhatják az akár – egy elvégzett plasztikai műtét vagy fogorvosi beavatkozás esetén – borsos, sok tíz- vagy százezer forintos szolgáltatás árát. Hiába próbáltuk azonban kideríteni a NAV-tól, hogy az akciók össze vannak-e kötve a büntetési tételekkel, vagyis van-e valami ösztönzés a minél vadabb és gyakoribb bírságolásra, az adóhatóság válaszából ez nem derül ki. Azt sem árulták el, hogy mennyi pénzük van az akciókat finanszírozni. Csak annyit írtak, hogy "az adóellenőröknek és a pénzügyőröknek minden évben meghatározott összeg áll a rendelkezésükre. Ebből finanszírozzák a próbavásárlásokat, próbafogyasztásokat és a próbaszolgáltatásokat. Minden adófőigazgatóság rendelkezik saját költségkerettel. A szezonális, esetleg nagyobb akciókat a NAV központi költségvetési keretéből finanszírozzák."

Egy, az adóhatóság rendszerét ismerő forrásunk szerint ugyan nincs összekötve közvetlenül a büntetés és az akciók finanszírozása, de mégis közvetve van egy érdekeltségi rendszer. Az adóigazgatóságok negyedévenkénti értékelésekor szerepet játszanak, milyen akciókat és milyen eredménnyel végeztek. Ezen felül pedig az igazgatóság munkatársainak mozgóbérét amikor elosztják, akkor is van szerepe abban, hogy ki hogyan dolgozott, mennyit büntetett.

2014 augusztusáig országosan csaknem 47 ezer nyugta- és számlaadási kötelezettség teljesítésének helyszíni ellenőrzését végezték a revizorok, minden ötödik valamilyen mulasztás megállapításával végződött, valamint az eddigi jogerős határozatok alapján közel 870 millió forint mulasztási bírságot szabott ki a NAV (a bírságokat az adóhatóságnak be kell fizetnie a központi büdzsébe, a próbavásárlásokat a saját költségvetéséből finanszírozza a NAV).

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Plusztartalmakat is talál!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így növeld a sárkányodat: Moszkváról Pekingre helyezné át a keleti nyitás súlypontját Orbán

Így növeld a sárkányodat: Moszkváról Pekingre helyezné át a keleti nyitás súlypontját Orbán

Tibor valósággal gyilkosnak érzi magát: ő vitte a végzetes kórt az édesanyjának

Tibor valósággal gyilkosnak érzi magát: ő vitte a végzetes kórt az édesanyjának

Zsákutcába vezet a klímaváltozás, de van még esély kifarolni

Zsákutcába vezet a klímaváltozás, de van még esély kifarolni