szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Erste és a Raiffeisen között felgyorsultak a megbeszélések arról, hogy az előbbi megvenné utóbbit vagy annak lakossági üzletágát, értesült a hvg.hu. Mindezt a magyar kormány sem bánná. Az Erste-csoport és a magyar leánybank vezetője nemrég a jegybank vezetésénél járt. Olyan nagy az összhang Orbánék és a velük szemben korábban kritikai hangnemet megütő Erste között, hogy az osztrák hátterű bank lehet a hitelintézetek közül az első, amely a kormány stratégiai partnere lehet hamarosan információnk szerint. Cikkünk megjelenése után az Erste közölte: nem tárgyalnak a Raiffeisen magyar leányának vagy lakossági üzletágának megvásárlásáról.

Nem állunk távol attól, hogy a Raiffeisen Bank ügyfelei sárgáról kékre váltsanak. A hvg.hu több forrásból úgy értesült, előrehaladott tárgyalásokon van túl az Erste Bank és a Raiffeisen Bank, hogy előbbi megvegye utóbbi lakossági üzletágát vagy akár az egész magyarországi bankot. Tudomásunk szerint a magyar kormány egyáltalán nem bánná, ha létrejönne az üzlet, az egyezkedés értesüléseink szerint a kabinet jóváhagyását is bírja.

A Zeusz jól halad

Pár hónapja banki körökben már elkezdett terjedni, hogy a két osztrák hátterű bank között elkezdődtek a puhatolózó megbeszélések arról, hogy az Erste megvásárolja a Raiffeisen magyar leánybankját vagy annak egy részét. Ez a tapogatózás hol felgyorsult, hol alábbhagyott (ilyen volt például a kitiltási botrány vagy az Oroszországot érintő uniós szankciók élesedése idején), de az elmúlt hetekben az Erstén belül újra lendületet kapott a Raiffeisen megvételét célzó, a vételi szándékkal fellépő hitelintézeten belül Zeusznak elnevezett projekt. Forrásaink elbeszélése szerint mostanra több lényeges kérdésben megegyeztek a felek, de apróbb simítások még hátravannak, még bármelyikük meggondolhatja magát. Hallottunk azonban olyat is, hogy ennél is tovább jutott a folyamat, az üzlet már meg is köttetett, de a bejelentés még hátravan.

©

Mindkét bankot megkerestük. Az Erste nem cáfolta információinkat, igaz, kategorikusan sem ismerték el a Raiffeisen megvételét, az általánosságban megfogalmazott válasz mégis azt hangsúlyozza, az Erste a jövőben is vevőként léphet fel a piacon. "Az Erste Bank Hungary Zrt. és anyavállalata, az Erste Group hosszú távra tervez Magyarországon az ügyfelek igényei szerint kialakított univerzális banki és befektetési szolgáltatásokkal, kiterjedt fiókhálózattal és dinamikusan fejlődő elektronikus csatornákkal. A bank növekedésorientált stratégiájának keretében több üzletfejlesztési és akvizíciós lehetőséggel élt eddig is (pl. 2012-ben a BNP Paribas privátbanki üzletágának megvásárlása), és a jövőben is nyitott a növekedési lehetőségekre." Cikkünk megjelenése után viszont az Erste Bank Csoport szóvivője közölte: nem tárgyalnak a Raiffeisen magyar leánya vagy a lakossági üzletág megvásárlásáról.  

A Raiffeisen röviden annyit írt: piaci híreket nem kommentálnak.

A Raiffeisent egy ideje terhelik a magyar leány nehézségei

Előfordult az elmúlt években, hogy a Raiffeisen osztrák vezérei nem titkolták, feladhatják a magyar hídfőállást, mert nálunk a magyar kormány a végtörlesztéssel, a bankadóval, most pedig a devizahitelek forintosításával olyan kedvezőtlen környezetet teremtett, amelyből a magyar leánybankjuk eladásával is kitörhetnek. Tavaly a – mostanra amúgy végelszámolás alá került, Töröcskei István érdekeltségébe tartozó, de 49 százalékban a magyar állam tulajdonában álló bank – Széchenyi Bankkal folytatott tárgyalásokat a Raiffeisen. Az osztrákok végül elálltak az ügylettől, nem fogadták el a Széchenyi Bank 1 eurós ajánlatát. Azt követően, hogy tavaly nyáron Karl Sevelda, a Raiffeisen Bank International vezérigazgatója kilátásba helyezte a magyar leánybank eladósorba helyezését, az elmúlt hetekben a Raiffeisen-csoport vezére újra azt pedzegette, hogy a közép-európai jelenlétüket felülvizsgálhatják, és egy-két országot otthagyhatnak. Egy másik Raiffeisen-vezető pedig arra tett célzásokat, hogy nem nézhetik tétlenül, ha a magyarországi üzletág lehúzza a csoport eredményét, veszteséget termel jó ideje. (A Raiffeisen Közép és kelet-európai problémáiról bővebben olvashat a HVG csütötörtökön megjelenő számában.)

A Raiffeisent nem csak a magyar kormány kérlelhetetlenül keresztül vitt intézkedései ütötték és ütik meg. A jegybanki kamat az elmúlt két és fél évben óriásit zuhant, a banki hitel- és betéti kamatok is ennek megfelelően apadtak. Alacsony kamatkörnyezetben pedig a banki kamatmarzs (a hitel- és a betéti kamatok különbsége) is szűkül, kevesebb nyeresége származik abból bármilyen banknak. A Raiffeisent azért érinti ez a bankok jó részénél kedvezőtlenebbül, mert a 2008 őszén kitört pénzügyi világválság előtt nyomottabb kamat mellett hitelezett, vagyis a többiekhez képest kisebb kamatfelárral adta a hiteleket. Ebből kell most alábbadni a kamatok süllyedésével. Ennek tetejében pedig bukott, nem fizető hitelek – ahogyan más magyarországi bankoknál is – a Raiffeisennél is vannak. A Raiffeisen pedig viszonylag kis banknak számít Magyarországon.

©

Ezek összességében eredményezik azt, hogy nemcsak az elmúlt pár évben kellett súlyos veszteségeket lenyelnie a magyar leánybanknak, hanem a következő esztendők sem kecsegtetnek jó eredménnyel.

A jobb bőrben levő Erste Banknak kapóra jönne a Raiffeisen – lakossági – ügyfeleinek átvétele. Általánosságban igaz, hogy két bank egyesülésével a bevételek összeadódnak (ha van is ügyfélelvándorlás, az minimális, ráadásul két hasonló üzleti kultúrájú banknál, mint az Ersténél és a Raiffeisennél, ez végképp nem lenne számottevő), de a költségeken sokat lehet fogni: nem kell annyi felső- és középvezető, IT-rendszerből sem kell kettő, annyi bankfiókot sem kell fenntartani. Hüvelykujjszabályként szokták mondani bankárok, hogy két bank összeolvadásával a bevételek duplázódnak, a költségek pedig csak úgy 30 százalékkal emelkednek.

Haragosból egyetértők lettek

A magyar állam tudomásunk szerint eredetileg gondolkodott abban is, hogy folytatja a bankvásárlásokat (az MKB és a Budapest Bankot vették meg egy év alatt), de a Raiffeisen Bank osztrák anyabankjának vezetése most sem volt hajlandó minimális összegért lemondani a magyar leányról. (A kormány ugyanúgy jelképes összeget ajánlott értesüléseink szerint, mint a Széchenyi Bank, de egyik forrásunk szerint arról nem tett le a kabinet, hogy a Raiffeisen vállalati üzletágát vegye meg, akár az államivá vált MKB vagy a hamarosan állami tulajdonba kerülő Budapest Bankon keresztül.) A kormány azonban nem feltétlenül az állami tulajdonba kerülő bankok körét szeretné növelni, hanem a Magyarországon működő bankokat ritkítani. Több ízben elmondták kormányzati tisztségviselők és jegybanki vezetők, hogy – nemzetközi példákból is kiindulva – az ország méretével 5-6 nagyobb bank fennmaradása állna összhangban, ennél azonban most több van. A magyar kormánynak ezért nem lenne ellenére, ha a két osztrák hátterű bankból az egyik bekebelezné a másikat.

Az is jelzésértékű, hogy egy-két éve is még kifejezetten ellenséges volt a hangulat az Erste osztrák vezérei és a magyar kormány között (és a hazai leánybank vezetése is többször bírálta a magyar kormány intézkedéseit), ennek a feszültségnek mára nyoma sincs a két fél között. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Figyelőnek adott decemberi interjúban nem is rejtette véka alá, hogy Orbán Viktor kormányfő megbízásából ő tárgyalt Bécsben az Erstével és a Raiffeisennel, és az Erstének stratégiai céljai vannak nálunk, erős pénzintézetnek számít idehaza, ezért kiemelt figyelmet érdemel. A Raiffeisenről más kimenetelre utalt Lázár, amikor azt mondta, hogy "a Raiffeisen helyzete lehet, hogy más, szeretnénk, ha a jövőről velük is szót tudnánk érteni". A két bank azt erősítette meg, hogy megbeszéléseket folytattak a magyar kormánnyal, a Raiffeisen azonban hangsúlyozta, hogy tárgyalásokról nincs szó.

Lázár János - tárgyalt
©

Az Erste anyabank osztrák vezére (Andreas Treichl) és a magyar leány vezetője (Radován Jelasity) értesülésünk szerint pár héttel ezelőtt a Magyar Nemzeti Bank vezetésével találkozott, ott szóba kerülhetett a Raiffeisen vagy egy részének megvétele is.

Annyira egy húron pendül az Erste és a magyar kormány mostanában, hogy az Erste – elsőként az itteni bankok közül – stratégiai megállapodást köthet Orbánékkal. Egy a tárgyalásokra rálátó, magas rangú kormányzati forrás a hvg.hu-nak elárulta, hogy a kormány tervei szerint a stratégiai megállapodást már a jövő héten bejelenthetik. Azt mondta, nagyon sokat dolgoztak a megállapodáson, de az időpont még előkészítés alatt van. A tervek szerint a bejelentésre Magyarországra érkezik az Erste osztrák vezére is. Úgy tudjuk, a megállapodást a kormány fontos kommunikációs manővernek szánja, kiváló alkalom lesz arra, hogy egy bankvezér elégedettségének adjon hangot a kormány gazdaságpolitikáját illetően. A kommunikációs húzás állítólag az elmúlt hetek kampányába illeszkedik, amely az Orbán-kormány sikereit emeli ki, például a Merkel- és Putyin-látogatással, vagy éppen a devizahitelesek megmentésével kapcsolatban.

A kormányszóvivői iroda információinkra reagálva annyit írt, hogy "a megnevezett osztrák bankokkal stratégiai együttműködésről és állami hitelintézeti portfólió kibővítéséről tárgyal a kormány. Ennek eredményéréről a tárgyalások és az ügymenet összetettsége miatt azonban nem tudunk még tájékoztatást nyújtani".

Az Erste Bank a stratégiai megállapodással kapcsolatban annyit írt megkeresésünkre, hogy "az Erste Csoport, az Európai Unió keleti felében működő bankcsoportként valamennyi országban kiegyensúlyozott kapcsolatra törekszik a mindenkori kormányzattal, pénzügyi stratégiájának egyik célja, hogy univerzális banki tevékenységével támogassa a csoport országainak gazdasági fejlődését".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kórházban töltötte a karácsonyt, most az ápolók segítségével megkérte a barátnője kezét

Kórházban töltötte a karácsonyt, most az ápolók segítségével megkérte a barátnője kezét

Nem találtak közvetlen összefüggést az oltás és az idősek halála között a norvég hatóságok

Nem találtak közvetlen összefüggést az oltás és az idősek halála között a norvég hatóságok

Különleges járványkísérletben vesz részt a Bécsi Fiúkórus

Különleges járványkísérletben vesz részt a Bécsi Fiúkórus