szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bevásárolja magát a kormány az Erstébe, csökken a bankadó, új kiskereskedelmi lánc érkezik Magyarországra, jó lett a tavalyi GDP-adat, de még ezzel is nagyon messze vagyunk a fejlett országoktól, akár a teljes közúthálózatot fizetőssé tehették volna, a MET újra bevásárolt, jó nagyot emelt a Telenor, a Jófogás pedig megvette az OLX-et. A hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Meglepő bejelentést tett hétfőn Orbán Viktor kormányfő, Andreas Treichl Erste-vezér és Suma Chakrabarti az EBDR elnöke. A magyar állam 15 százalékos tulajdonosa lesz az Erste Bank magyarországi leányának, a bankadót pedig elkezdi csökkenteni a kormány. Az Erste Bank eközben vállalta, hogy 170 milliárd forintos hitelprogramot indít hazánkban. A kormány vállalta, hogy a magáncsődre és a banki ügyfelek visszamenőleges szerződésmódosítására vonatkozóan nem lépnek életbe új törvények, jogszabályok anélkül, hogy ezt támogatná a bankszövetség. A kormány a szándéknyilatkozatban azt is kijelentette, hogy nem akar többségi tulajdonrészt szerezni rendszerszinten fontos magyarországi bankokban, kivéve, ha az egész bankrendszer stabilitása kerül veszélybe. Emellett kötelezi magát arra, hogy a következő három évben magánkézbe adja minden, a magyarországi bankokban birtokolt többségi részvénycsomagját.

Ön szerint a kormány betartja majd ezt a megállapodást?

A héten kiderül, hogy új kiskereskedelmi lánc merészkedne a magyar piacra. A dél-afrikai hátterű Pepco Magyarországon terjeszkedne, már keresik az ügyvezetőket és ügyvezető-helyetteseket. Az álláshirdetések alapján Budapesten, Tatabányán, Veszprémben, Siófokon, Egerben, Miskolcon, Debrecenben és Nyíregyházán nyitnának boltokat, amiben ruhákat és háztartási eszközöket árulnának. A cég Európában, Afrikában és Ausztráliában nyolc bolthálózattal összesen 3000 boltot üzemeltet.

Ön szerint a Pepco…

A plázák is hosszabb nyitvatartási idővel válaszolnak a vasárnapi pihenőnapot előíró jogszabályra. A plázák jelentős többsége nyitva tart majd vasárnap is, várhatóan csak azok lesznek zárva, amelyekben nem működik mozi, és ilyen nagyon kevés van az országban. Eközben úgy fest, bizonyos feltételekkel a közepes üzletek is működhetnének éjjel-nappaliként, ha elfogadják az erről szóló kormányrendeletet. A feltételek között szerepel, hogy az érintett bolt legyen 200 négyzetméternél kisebb, és éjjel dolgozzon egy olyan tulajdonos is, akinek legalább 20 százalékos tulajdonrésze van. A kisebb Tesco Expresszek azonban biztosan nem lesznek nonstopok, mert azoknál nem tudják biztosítani a tulajdonos jelenlétét. Az építőanyag-kereskedőknél egész évben, a kertészeteknél március 15-e és október 15-e között szintén lehetővé tennék a vasárnapi nyitva tartást. Az egész vasárnapi zárva tartás miatt pedig összesen akár 8 ezren is elveszíthetik munkájukat.

Mennyire puhíthatják fel a vasárnap zárva tartás?

A korábbiakhoz képest dübörög a magyar gazdaság: tavaly 3,5 százalékkal bővült a bruttó hazai termék a Központi Statisztikai Hivatal első becslése szerint. Az elemzőket meglepte az adat, ugyanis kicsivel alacsonyabb növekedésre számítottak. Varga Mihály hamar össze is rántott egy doorstep sajtótájékoztatót, és közölte: „jó úton járunk”. A győzelmi jelentés folytatásaként Varga kiemelte, hogy 2014-ben mintegy 170 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, szépen nő az ipar, az agrárszféra, a turisztika és a kiskereskedelem. A fogyasztás és a beruházások is erőt mutatnak, illetve emelkednek a reálbérek is, amit erősített a rezsicsökkentés folytatódása, valamint az olajárak esése.

Hogyan jellemezné az ország állapotát?

A Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) tanulmányban vizsgálta a matricabevételek emelésével kapcsolatos lehetséges forgatókönyveket. A most nyilvánosságra hozott tanulmányban szerepelt egy olyan lehetőség is, amely a teljes országos közúthálózatra kiterjesztette volna a fizetős rendszert. Bár a kormány ezt a verziót végül elvetette, a nemrég távozott kormányszóvivő egy megjegyzésben utalt arra, lehet ilyen irányú döntés a jövőben.

Én erre csak azt tudom mondani, hogy…

A héten jelentős fejlemények történtek a magyar gázpiacon, a GDF Suez Energia Holding Hungary Zrt. ugyanis bejelentette, hogy július 1-jével megszünteti szabadpiaci földgáz-kereskedelmi tevékenységét Magyarországon. A kiszálló cég a MET Magyarország Zrt.-vel állapodott meg szabadpiaci gázkereskedelmi portfóliójának átvételéről. A GDF-csoport Magyarországon a továbbiakban is kiszolgálja a lakossági, egyetemes szolgáltatásra jogosult ügyfeleit, illetve az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt.-n keresztül 6 megyében földgázelosztóként folytatja tevékenységét. A nagy üzletbe azonban belepiszkálhat a német RWE. A cég ugyanis belépne a gáz-nagykereskedelmi piacra, ezzel véget vethet az Orbán-kormány által helyzetbe hozott gázkereskedő cég egyeduralmának.

Gáz lesz?

Egyoldalú szerződésmódosításról értesítette üzleti ügyfeleit a Telenor Magyarország. A körülményekre hivatkozva végrehajtott áremelés ráadásul két új fizetési tételt is tartalmaz, ami egy közepes méretű cégnél könnyen több tízezer forinttal növelheti meg a havi kiadásokat.

Milyen plusz díjak jöhetnek még?

Nagyon pörögtek hétvégén a cégfelvásárlások is. A svéd Modern Times Group eladta a Viasat 3 és Viasat 6 tévécsatornákat a Sony Pictures Television (SPT) Networks-nek, míg a Jófogás nagy meglepetésre felvásárolta az OLX-et. Utóbbi vásárlással egyszereplősre szűkül az ingyenes online hirdetési piac.

Mi lesz most az OLX sorsa?

A héten megjelent az OECD Út a növekedéshez kiadványa, melyben a szervezet tagállamaira lebontva is fogalmaznak meg ajánlásokat. Magyarországot illetően a szervezet megállapítja, hogy szükség lenne az alacsonyabb jövedelműek adóékének szűkítésére, a piaci verseny szabadabbá tételére, a közműdíjak piaci árazására, illetve a különböző szektorok szakértőivel, szereplőivel való kötelező egyeztetésre. Az OECD emellett egy grafikonon is szépen bemutatja, mennyire nem zárkózik fel hazánk a tehetősebb államokhoz.

Mennyit fog ebből megfogadni a magyar kormány?

A hét képe:

Európa eddigi legnagyobb illegális cigarettagyárát számolták fel Vecsésen – jelentették be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai keddi sajtótájékoztatójukon. A telephelyen 22 tonna dohányt és 2,3 millió szál cigarettát foglaltak le a pénzügyi nyomozók. Mindebből másfél millió doboz cigarettát lehetett volna előállítani.
©

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Plusztartalmakat is talál!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jön az Iron Maiden

Jön az Iron Maiden

Hogy könnyebb legyen telefont választani: a képernyőket is értékelni fogja a független tesztlabor

Hogy könnyebb legyen telefont választani: a képernyőket is értékelni fogja a független tesztlabor

A lefejezett franciatanár ügye miatt bojkottálják a francia termékeket az arab országok

A lefejezett franciatanár ügye miatt bojkottálják a francia termékeket az arab országok