Szabó M. István
Szabó M. István
Tetszett a cikk?

A lakossági gázszolgáltatók egymás után adják vissza az engedélyüket, és bár ez látszólag a nemzeti nonprofit közműcégnek kedvez, mégis ha az ország legnagyobb egyetemes gázszolgáltatója, a Tigáz – egyébként utolsóként – úgy dönt, hogy elhagyja a hajót, akkor a győztes Főgázra keserű évek jöhetnek. A lakosság gázzal való ellátása masszívan veszteséges, az EU nem engedi, hogy az állam dotálja a saját, bukó cégét, ezért emelni kéne a gáz árát. De akkor meg adódik a kérdés: hogyan farol ki a "rezsicsökkentések kormánya" az olcsó energia ígéretéből?

A Magyar Telekom (MT) lakossági gázpiaci kivonulása érdemben nem oszt, nem szoroz a kialakult helyzetben a gázpiacon, hiszen a MT mint lakossági földgázszolgáltató csak egy pici, marginális szereplője a szektornak. Ami az engedélye visszaadásából látható, az mégsem lényegtelen, mivel egy lépéssel megint közelebb kerül a rendszer ahhoz, hogy a nemzeti nonprofit közműszolgáltató részeként működő Főgáz legyen az egyedüli egyetemes – lakossági – földgázszolgáltató Magyarországon.

Kettő maradt

Az, hogy az MT visszaadja az engedélyét – arra hivatkozva, hogy a rezsicsökkentésekkel veszteségessé vált számára a szolgáltatás – néhány ezer ügyfelet érint csupán egy több mint 3 milliós szereplővel működő rendszerben. Jóllehet egyetlen fogyasztó ellátása is számít – hisz az energiahivatalnak éppen az a legfőbb feladata, hogy egyetlen jogosult fogyasztó se maradhasson szolgáltató nélkül –, az elmúlt időszakban az MT-nél jóval nagyobb egyetemes szolgáltatók is döntöttek már az engedélyük visszaadása mellett.

©

Előbb a mintegy 750 ezer ügyfelet kiszolgáló GDF Suez (amely nemcsak a lakossági, hanem a piaci szegmensből is kivonul, közel 10 százalékos piaci részesedését átadta a MET-nek), majd április végén a 600-650 ezer egyetemes fogyasztót ellátó E.On közölte: részéről ennyi volt, befejezné az egyetemes földgázszolgáltatást. Jóllehet, az MT a lakossági piacon méretét tekintve legfeljebb a mondat végi pontnak felel meg, döntése mégis azt húzza alá ismét, hogy ez a szektor hamarosan kétszereplőssé válik. Marad az állami tulajdonú Főgáz, és az olasz kézben lévő Tigáz.

Az ENI mondja meg

A lakossági földgázszolgáltatás 2008 óta masszívan veszteségtermelő, amelynek több oka van. 2010 után bevezették a szektorális különadókat, a fogyasztói árakat befagyasztották, plusz teherként jött a közműadó, majd a háromlépcsős rezsicsökkentés (2013 elejétől kezdve 10, 11,1, és végül 6,5 százalékos volt a lakossági gázár csökkentése). Jelen pillanatban az állami tulajdonban levő Főgáz mellett csak a mintegy 1,2 millió lakossági és közüzemi fogyasztót ellátó magánszereplő, a Tigáz maradt a piacon.

Ez azonban akár napokon belül múlt idővé válhat, mivel ez a cég is bedobhatja a törölközőt.

A hivatalos verzió szerint a cég tulajdonosa, az olasz ENI továbbra is kitart, marad. Az mno.hu iparági forrásokra hivatkozva viszont azt írta, hogy ha a Tigáz az állami tulajdonú MFGK-tól (mely az MVM gázipari kereskedőcége) múlt pénteken megkapott, úgynevezett kötelező felajánlás során megadott árral nem elégedett, akkor ez a kétpólusú térkép tovább egyszerűsödik.

A kötelező felajánlás
A kötelező felajánlás lényege az, hogy az MVM gázkereskedő cégének a lakossági (egyetemes) fogyasztói mennyiségnek megfelelő földgázmennyiséget biztosítania kell minden gázévben (júniustól-májusig), és azt fel kell ajánlania minden lakossági gázszolgáltató cégnek megvételre. A nagykereskedelmi árat viszont – mely tehát minden egyetemes szolgáltató számára ugyanannyi – nem a piac határozza meg, és még csak nem is a szolgáltató és az állami kereskedő közti tárgyalás eredménye. Azt, hogy a lakossági gázszolgáltatók mennyiért vehetik meg az MFGK-tól az egyetemes fogyasztóik számára a földgázt, azt végeredményben a kormány adja meg: a hatályos gáztörvényhez kapcsolódó végrehajtási rendeletben van egy képlet, ami alapján az egységár tavaly 91 forintra jött ki.

Bár a Tigáz már megadta a választ a kérdésre, az jelenleg nem publikus. A Tigáznak mindenesetre egyáltalán nem érdeke egy olyan megajánlott nagykereskedelmi ár, amely meghaladja az eddigi köbméterenkénti 91 forintos szintet. Ám a cég akár elfogadta az MFGK árajánlatát, akár nem, abból még nem következik automatikusan az, hogy a Tigáz vissza is adja az engedélyét. A döntés a cég tulajdonosáé, az olasz Enié, aki gondolkodhat úgy is, hogy még egy ideig tolerálja a nem jövedelmező üzletet. A Tigáz számára a problémát az jelenti, hogy nagy valószínűséggel nem tud máshonnan (a gázpiacról) olcsóbban földgázt beszerezni – mert az pillanatnyilag köbméterenként 91 forintnál magasabb –, ám még így is tetemes veszteséget termel. Tavaly egészen pontosan 14,8 milliárd forint mínuszt termelt a Tigáz számára. Ha pedig a beszerzési ára nő, a veszteség is nagyobb lehet.

Lehetetlen feladat áll a Főgáz előtt, állami segítséget elvileg nem kaphat

Ha viszont a Tigáz is visszaadja az engedélyét, és a Főgáz lesz az egyetlen a lakossági szektorban, az államé lesz minden lakossági ügyfél, attól még a problémák nem oldódnak meg. Azért nem, mert az MFGK nyomott árait valahol, valamikor kompenzálni kell a rendszernek, illetve azért, mert mint ahogyan azt korábban megírtuk: orosz rulettbe csalták Orbánt a gázszolgáltatók, mivel a Főgáz minden más szereplő felett aratott „győzelme” könnyen pürrhoszi jelzővel lenne illethető.

A Főgáznak ugyanis nem csak a területről kiszálló cégek veszteségeit kell voltaképpen magára vállalnia, és azt kigazdálkodnia, de azt a mutatványt is hoznia kellene, amivel az egyetemes szolgáltatás a jelenlegi masszív veszteségből legalább nonprofittá tudna válni. Mivel a költséglefaragásoknál nincs igazán további tér, a rezsiharc során ezeket a kártyákat már kijátszották a cégek, és az állami mankó (támogatás, esetleg a veszteségek szanálása) pedig tiltott állami támogatásnak minősülne Brüsszel előtt, így csak egy út látszik: emelni kellene a gáz árát.

Ez a lépés azonban könnyen a visszájára sülne el, és nem csak azért, mert ezzel a Fidesz és a kormány a rezsicsökkentési harcát köpné szembe. Hanem azért is, mert a balanszírozáshoz szükséges áremelés elérheti azt a szintet, amikor az engedélyüket most/eddig visszaadók számára is újra vonzóvá tenné a piacot (hiszen ezek a cégek nem mennek el, az üzleti szegmensben továbbra is szolgáltatnak). Ők ez esetben joggal válthatnák ki újra az engedélyüket, magyarán, bejelentkezhetnek újra, hogy a megemelt árak mellett már látnak fantáziát a lakossági ügyfelekben, újra szolgáltatni akarnak nekik.

©

Ennek gyakorlati lebonyolítása ráadásul túlságosan bonyolult is, mivel a Főgáznak az összes, jelenleg nem hozzá tartozó fogyasztó átvétele akár 4-5 év munkájába is kerülhet. Iparági vélemények szerint havonta 60-70 ezer ügyfél átvétele, átíratása és átszerződtetése is szinte teljesíthetetlenül nagy feladat lenne bármely szolgáltató számára, és ebből eredően az már csak egyszerű matek, hogy így csak az E.On-ügyfelek átvétele eltarthat egy évig. Ennél még több időre lehet szükség a GDF-Suez volt fogyasztóinak "bekebelezésére", és hogy ezt követően a Tigáz "két E.On méretű" fogyasztói létszámát is átcímkézzék, az akár két évig is eltarthat.

A Főgáz most azáltal képes nyereséget termelni, hogy a vállalati szegmensben elért nyereségéből finanszírozza a lakossági veszteségeit (ahogyan egyébként az összes cég tette eddig e területen), de biztosan nem képes 5 évig kihúzni ebben a rendszerben változtatás nélkül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így változtatta meg a vásárlói szokásainkat a koronavírus

Így változtatta meg a vásárlói szokásainkat a koronavírus

Yuval Noah Harari: Leckék a járvány első éve után

Yuval Noah Harari: Leckék a járvány első éve után

Covid-oltásra sietett 200 km/h-val egy 88 éves nyugdíjas

Covid-oltásra sietett 200 km/h-val egy 88 éves nyugdíjas