szerző:
Máriás Leonárd
Tetszett a cikk?

Röpködnek a nevek, hogy kit helyez a kormány az adóhivatal elnöki székébe. A kulcskérdés viszont az, hogy konkrétan mi lesz a NAV beígért gyökeres átalakítása, és kik kerülnek a hatóságnál kulcspozícióiba a simicskátlanító átalakítások során. Az is lehet, hogy a NAV-ot bedarálják a kormányhivatalok, magyarán Lázár János alá.

Mindenki találgatja, kit ültet a kormány Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) távozó elnöke helyébe. Röviden, kié lesz az ország rettegett hatósága, ami 2010 óta Simicska Lajos területének számított (hiszen Vida Ildikó Simicska régi munkatársa volt). A potenciális elnökjelöltek nevénél azonban sokkal fontosabb, hogy melyek lesznek azok a gyökeres átalakítások a NAV-nál, amelyeket belengetett a kormány, és kik kerülnek a hatóság kulcspozícióiba a simicskátlanító átalakítások során.

Simicska Lajos és Orbán Viktor
©

A lassan két éve kirobbant áfacsalási botrány, az adóhatósági visszaélésekre utaló számos eset, és a kitiltási botrány arról árulkodik, hogy bőven lenne mit változtatni az adóhatóságnál, és az átalakításokat a szervezet csúcsán, a korrupciós mechanizmusok felszámolásával kellene kezdeni. Az mindenesetre gyanús, hogy a NAV nem nagyon lesz más Vida távozása és a simicskátlanítás után sem, hiszen a kormány eddig is megfért, vagy inkább szorosan összefonódott a hatóság mögött feltűnő oligarcháival. A most kezdődő átalakítások végén Lázár János élet-halál ura lehet, ha a NAV-ot bedarálják az alá tartozó kormányhivatalokba.

A kulcspozíciók

Az elnökről ne legyenek illúzióink, akárki is lesz, olyan megbízható ember kell a kormánynak, aki nem fog a fejére borítani semmit. Nem az elnök a lényeg, hanem a szervezet, és a kulcskérdés az, hogy olyanok ne maradjanak vezető pozícióban, akikkel kapcsolatban a NAV-botrányban korrupciós kockázatok merültek fel – magyarázta a hvg.hu-nak Horváth András, a NAV áfacsalási botrányt kirobbantó volt munkatársa. Szerinte ezt a struktúrát kellene szétroncsolni, ez teszi lehetővé ugyanis, hogy az adóhatóság szervezetten megvédje a legnagyobb adócsalókat, akik éves szinten alsó hangon ezermilliárd forinttal rövidítenek meg minket.

Ha a kulcsterületeket megtisztítaná a kormány, és olyan személyeket helyezne a vezetői posztokra, akiknek releváns szakmai múltjuk van, akkor valóban javíthatna az adóhatóság működésén.

Ezeket a  kulcsterületeket és kulcspozíciókat érdemes figyelni a következő hónapokban:

1. A NAV Központi Hivatalának Ellenőrzési Főosztálya

Dávida Marianna
©

Ez a szervezeti egység az adócsalók elleni harc főhadiszállása, a szakmai csúcsszerv. Ez a főosztály tervezi, szervezi és hangolja össze a NAV adóellenőrzési tevékenységét. Együttműködik az adóellenőrzések során, és ide tartozik az adóellenőrzések felügyelete is (beleértve az adószakmai területhez tartozó informatikai rendszereket is), magyarán az adócsalók elleni küzdelem kontrolljáért is felelős. Végső soron az online pénztárgépek ellenőrzéséért is ők felelnek. Ez a főosztály tehet javaslatot központosított ellenőrzésekre, előkészíti az elnöki elrendeléseket. Emellett koordinálja az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) működtetését. 

A jelenlegi főosztályvezető Dávida Marianna. A részleg az adószakmai elnökhelyettes alá tartozik, aki eddig Csillag Dezsőné volt. Dávida Marianna 2010 októberében lett ennek a főosztálynak a vezetője, és Vida Ildikó nevezte ki. A Horváth András által kirobbantott NAV-botrányban többször előkerült a neve, a NAV kiemelt ügyek részlegének volt vezetője áprilisban bíróságon vallotta, hogy beleavatkozott az adóellenőrzésekbe.

2. Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóság

Tamásné Czinege Csilla
©

A legfontosabb regionális főigazgatóság ugyanis a fővárosi és a Pest megyei ellenőrzésekért felelős, ahol a legtöbb és legnagyobb cég működik.

A jelenlegi főigazgató Tamásné Czinege Csilla, akinek felmerült a neve az elnöki vagy valamelyik alelnöki poszt esélyeseként. Az ő feljelentése nyomán tartottak házkutatást a NAV-botrányt kirobbantó Horváth András lakásán, jó viszonya van Nyerges Zsolt Közgép-elnökkel, és jó kapcsolatot ápol Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel is, akinek – karcagi lévén – a földije is. Tamásné férje a könyvvizsgáló a fideszes oligarchaként számon tartott milliárdos vállalkozó, Horváth László több érdekeltségénél is. Az üzletember jó kapcsolatot ápol Orbán Viktorral, Varga Mihállyal és Fazekas Sándorral.

3. Kiemelt Adó és Vám Főigazgatóság

Somos Katalin
©

Ez a szervezeti egység foglalkozik a kiemelt adózókkal. Ezek az adózók a legfontosabb gazdasági szereplők a NAV-botrányban, ugyanis ez az a „védett adózói kör” – Horváth András szerint –, amely hálózatokat építve milliárdos tételekben csalja el az áfát a NAV közreműködésével. A „védett adózók” a legnagyobb adóteljesítménnyel rendelkező cégek (a fő adónemeket összesítve ők fizetik be a legtöbb adót), ide tartoznak a legnagyobb áruházláncok és a nagy exportőrök is, függetlenül attól, hogy magyar vagy külföldi tulajdonban vannak, és Horváth szerint ezeket a nagy cégeket a NAV érdemi vizsgálatai soha nem érik el.

A jelenlegi főigazgató Somos Katalin. Az ő neve is többször felmerült a NAV-botrányban, egy alkalommal a botrány kirobbantói azzal vádolták, hogy akadályozta az áfacsalások kivizsgálását, és leépítette az úgynevezett Adó FBI-t, a Kiemelt Ügyek Igazgatóságát, ami hatásos fegyver lehetett volna az olyan szervezett adócsalások elleni küzdelemben, mint általában az áfacsalás. Az Átlátszó egy dokumentum alapján állította, hogy Somos megtagadott egy vizsgálatot, amely miatt nem sikerült felderíteni egy cukorszállítmányokkal trükköző céghálózatot.

4. Az elnökhelyettesek

Adószakmai elnökhelyettes

Csillag Dezsőné
©

A hat elnökhelyettes közül ez a legfajsúlyosabb poszt. Lényegében az adóellenőrzések, a jogi szabályozás, a bevallások és a végrehajtás tartozik alá.

Eddig Csillag Dezsőné töltötte be a posztot, de Vida Ildikóval egy időben, július 20-ával elhagyta az adóhivatalt és nyugdíjba vonult. Majdnem 30 évig dolgozott a hatóságnál, 2010-ben Vida Ildikó nevezte ki elnökhelyettesnek.

Bűnügyi elnökhelyettes

Szintén nagyon fontos pozíció, a NAV teljes bűnügyi szakterülete tartozik alá.

Jelenleg Sors László tölti be, nem merült fel a neve korrupciós ügyekben.

Vám- és pénzügyőri elnökhelyettes

Kovácsics Iván
©

A teljes vám- és pénzügyőri terület mellett ez az elnökhelyettes felügyeli a kiemelt adózók vámterületét is.

Jelenleg betöltetlen a poszt, a korábbi vezető, Kovácsics Iván január végén távozott. Az Átlátszó arról írt, hogy Kovácsics Iván fia és felesége a China Mart tulajdonosával üzemeltet közös kereskedőcéget, abban az üzletházban, amelynek pincéjében tavaly nagybani feketekereskedelemre derített fényt a 444.hu hírportál. Mindezek fényében talán meglepő, de mégis lehet találkozni azzal a pletykával, hogy Kovácsics is esélyes lehet az elnöki posztra.

Külső kapcsolatokért felelős elnökhelyettes

Viszonylag súlytalan pozíció, jelenleg Varga Árpád tölti be. Gyakran ő volt a NAV arca, és nincs könnyű dolga a NAV-botrány kirobbanása óta, a Horváth Andrást célzó karaktergyilkosságtól a kínos magyarázkodásokig mindent be kellett vállalnia. Ez itt például egy emlékezetes szereplése volt:

A sok kínlódás azonban meghozhatja a gyümölcsét, ugyanis Varga Árpád Vida távozása után ideiglenes elnökké lépett elő, de az elnöki poszt esélyeseként is lehet hallani a nevét már hónapok óta.

Informatikai elnökhelyettes

Vágujhelyi Ferenc
©

Mint a pozíció megnevezése is jelzi, a NAV informatika rendszerének és beszerzéseinek felügyelője. A poszt nem súlytalan, mint az jelenlegi birtokosa történetéből is sejthető.

Jelenleg Vágujhelyi Ferenc tölti be, aki 2013-ban kapta meg a posztot, és ő lett az akkoriban már intenzív előkészítés alatt álló online pénztárgép-rendszer technikai illetékese, majd kiderült, hogy együtt repül a ralirepülő-bajnokságban annak a frissen alapított cégnek a vezetőjével, amely megkapta a gépekbe építendő adatchipek szállítását. További érdekesség, hogy az alá tartozó informatikai főosztály vezetői székében landolt 2014-ben Orbán veje, Tiborcz István testvére. Úgy, hogy semmilyen NAV-os múltja nem volt. Tiborcz Péter igazgatósági tagként megfordult egy informatikai részvénytársaságban, amely a családja érdekeltségébe tartozik ma is.

Erőforrás-gazdálkodási elnökhelyettes

Ő a szervezet gazdasági vezetője. Jelenleg Kiss Ferenc tölti be a posztot, nem merült fel a neve korrupciós ügyekben.

Röpködnek a nevek

A cikkben említetteken kívül NAV-os források Papp Istvánt, a Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatóság főigazgatóját és Czinege Attilát, az Észak-alföldi Regionális Adó Főigazgatóság főigazgatóját is emlegetik az elnöki posztra esélyes névsorban. A Figyelő egy illusztrisabb tipplistával is előállt múlt héten. Eszerint a felröppent nevek között van Tállai András, az NGM parlamenti államtitkára, Lőcsei Tamás, a PricewaterhouseCoopers adópartnere, Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young adópartnere, és Kármán András, az Erste Bank projektmenedzsere, az NGM adóügyi államtitkára a Matolcsy-érában.

Mire készül a kormány?

A NAV tervezett átalakításáról hónapok óta suttognak, és Vida Ildikó távozása után Lázár János is belengette a NAV-reformot, illetve az adóeljárási reformot. Hogy ez konkrétan mi lenne, arról Lázár nem akart konkrét információkat megosztani, a NAV-ot felügyelő Nemzetgazdasági Minisztériumot pedig hiába kerestük egy sor kérdéssel, a tárca nem reagált. Vida Ildikó viszont a Magyar Nemzetben „kiszivárgott” lemondólevelében a kelleténél valószínűleg több dolgot is elárult az átalakítással kapcsolatban.

A NAV élet-halál ura a cégvilágban és a magánadózók között. Ez most Lázár János alá kerülhet.
©

A levél alapján a kormánynak több kész terve is van a NAV struktúrájának és dolgozóinak átszervezésére, és ezek drasztikus változtatásokról szólhatnak, ha még Vida Ildikó is „mélységes megdöbbenéssel szembesült” velük, szakmailag és emberileg elfogadhatatlannak és vállalhatatlannak tartja őket, illetve szerinte veszélyeztetik a NAV működőképességét és az adóbevételeket is. Feltéve persze, hogy nem csak az volt Simicska leköszönő munkatársának célja, hogy beszóljon a kormánynak.

A leköszönő elnök jelzései azokat a pletykákat erősítik, melyek szerint a kormány a NAV „szétverésére” készül. Az adóhatóságon belülről származó értesüléseink szerint a kormány megyei szintre szedné szét a hivatalt, amely a kormányhivatalok mellé telepített egységek formájában működne tovább. Ez állítólag együtt járna az állomány jelentős részének leépítésével is. Az rejtély, honnan tudja a kormány ilyen határozottan, hogy mit kell csinálni a szervezettel, Vida ugyanis a lemondólevélben utalt arra, hogy a tervek kidolgozása előtt nem világították át a hatóságot, nem nézték meg, hol, melyik részen vannak problémák, és nem is kérdezték meg őket.

Az adóhatóság lenne a barátunk?

Az adóhatóság kormányhivatalok alá telepítése felé mutat a szolgáltató NAV kormányzati ígérgetése is. Lázár János azt mondta a minap, hogy Orbán Viktor nagy változásokat szeretne, és még az idén szolgáltató szemléletű NAV-ot alakítanának ki, ami nem ellensége, hanem barátja a vállalkozóknak.

Az a NAV botrányai utáni indulatokat ellensúlyozó ígéret már egy ideje szivárog a kormányzati berkekből, hogy emberarcúvá alakítanák a rettegett hatóságot. A terv szerint két év múlva akár minden magánszemély jövedelemadó-bevallását az adóhatóságnak kellene elkészítenie. Kidobnák az adózás rendjéről szóló törvényt is, és például a megbízható adózók esetén lerövidítenék az ellenőrzéseket.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Plusztartalmakat is talál!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vámos Miklós Demeter Szilárdnak: Takarodjon melegebb éghajlatra!

Vámos Miklós Demeter Szilárdnak: Takarodjon melegebb éghajlatra!

Müller Cecília: Ne járkáljunk céltalanul fel-alá!

Müller Cecília: Ne járkáljunk céltalanul fel-alá!

Fekete-Győr: 2022 valódi korszakváltás lesz

Fekete-Győr: 2022 valódi korszakváltás lesz