szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kitiltási listával hírbe hozott Dávida Marianna személyiségi jogi perében súlyos állítások hangzottak el szerdán. Állítólag az adóhatóságnál utasításba adták, hogy ki kell hagyni a jelentésből egy amerikai cég 40 milliárd forintos adókülönbözetét. Az erről valló tanút nem sokkal a konfliktusos vizsgálat után váltották le NAV-vezetői posztjáról. Az adóhatóság szerint a hivatkozott tanú nem ezt mondta, hanem azt, hogy szakmai véleménykülönbség volt a felek között.

Dávida Marianna, a NAV ellenőrzési főosztályvezetője igenis beavatkozott az adóellenőrzésekbe – vallotta egy adóellenőr szerdán a Fővárosi Törvényszéken, a Népszabadság és a Népszava ellen indított becsületsértési perben. Hegedűs-Deme Zsolt maga is vezető volt az adóhatóságnál, a kiemelt ügyek részlegét vezette, és jelenleg is az adóhatóság alkalmazottja – írta a csütörtöki Népszava.

Dávida egyébként azért pereli a napilapokat, mert egy hírportál értesülése alapján azt írták, ő is szerepelhet a kitiltási listán. A főosztályvezető állítja: őt nem tiltották ki az Egyesült Államokból, és egyébként is kifogásolja, hogy neve összefüggésbe került az áfacsalási botránnyal, valamint a korrupcióval.

Vida Ildikó és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter
©

Hegedűs-Deme a konkrét üggyel kapcsolatban azt mondta: súlyos összegű – 40 milliárd forintos – adókülönbözetet tártak fel egy amerikai cégnél, de Dávida Marianna egyértelmű utasításba adta, hogy a revizor hagyja ki a jelentésből az adóeltérést. Állítása szerint az esetre három másik tanú is van, akik közül az egyiket már elküldték a NAV-tól, egy másik pedig maga mondott fel, Hedegűs-Demét pedig nem sokkal az említett vizsgálat után váltották le igazgatói posztjáról.

A perben a Népszabadság kezdeményezésére bíróságra citálhatják Vida Ildikót, a NAV elnökét is, de ez ügyben még nem hozott döntést a bíró.

NAV: Hegedűs-Deme Zsolt egyáltalán nem ezt mondta

A NAV-ot az MTI megkereste az ügyben: az adóhatóság szerint a valóságtól jelentősen eltér a Népszava tudósítása. A tárgyaláson szerintük ügyvédi kérdésre Hegedűs-Deme Zsolt azt mondta, hogy nem állították le az ellenőrzést, szakmai véleménykülönbség volt a munkatársak között. A szóban forgó ügyben ugyanis az ellenőrzést végző revizorok nem tudták bizonyítani feltételezéseiket, a büntetőeljárásra vonatkozó javaslatot maga Hegedűs-Deme Zsolt vonta vissza - írta a hivatal.

A NAV tájékoztatása szerint a hosszan tartó ellenőrzés, amely nemzetközi hatóságoktól kért információkra is támaszkodott, nem támasztotta alá a rendeltetésellenes joggyakorlásra, valamint a színlelt ügyletekre vonatkozó feltételezést, és azt, hogy az adózó a hatóságot megtévesztette volna.

A hivatal hangsúlyozta, hogy a valóságot szerintük elferdítő tudósítást a per egyik alperese jelentette meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Novemberben újra összeomlott a magyar turizmus

Novemberben újra összeomlott a magyar turizmus

Hatalmas lángokkal égett egy kamion Kecskemétnél

Hatalmas lángokkal égett egy kamion Kecskemétnél

Impeachment: megszavazták a Trump elleni vádpontokat

Impeachment: megszavazták a Trump elleni vádpontokat