szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha a kormány nem csökkenti a bankadót, ahogy megállapodtak, és a bankokkal viteti el a brókerbotrány kárát, az Erste nem adja el neki a magyar leánybank részesedését.

Az Erste orsztrák anyabankja azzal fenyegeti a kormányt, hogy visszalép a megállapodástól, melyben részesedést ajánlott fel az államnak az Erste magyar leánybankjából – írja a Bloomberg. A portál szerint ez meghiúsíthatja Orbán Viktor szándékát, hogy rendezze a kormány kapcsolatait a bankokkal, és ezzel befektetési szintre tornázza fel az ország – jelenleg bóvli, nem ajánlott - hitelminősítését.

Orbán és Treichl a februári megállapodás után.
©

Andreas Treichl, az Erste vezérigazgatója egy pénteki telefonos értekezleten a Bloomberg szerint azt mondta, hogy Magyarország megszegni készül a megállapodást, amit Februárban kötött az Erstével. Ebben a bankadó fokozatos, jelentős csökkentését ígérte a kormány, most viszont a bankadócsökkentés feltételéül a megnövelt hitelezést szabnák. A vezérigazgató azt is mondta, a bankadóval kapcsolatos probléma mellett rendezni kell a vitát a Quaestor Zrt. ügyfeleinek kártalanításáról is (a kormány jelenleg a bankszektorra tolná a károkat).

Ellenkező esetben az Erste visszalép, és nem adja el a magyar leánybank 15 százalékát a kormánynak.

Világossá tettük, hogy ha nem rendezik a kormány és a bankok viszonyát baráti módon, nem lesz részesedés – mondta a vezérigazgató.

A parlament áprilisban jóváhagyta a Quaestor ügyfeleinek kártalanítását 100 ezer euróig, és arra kényszerítené a bankokat, hogy ők állják a számlát. Az Erste szerint ez megsértené a megállapodást, melyben a kormány azt ígérte, hogy csökkenti Európa legmagasabb bankadóját és más módon sem emeli a bankok terheit. A bankok egyébként megtámadták a kártalanítási törvényt az Alkotmánybíróságon.

Az Erste-vezér meglehetősen érzékeny időpontban küldte a negatív üzenetet. Éppen ma fog előállni a Moody’s Magyarország hitelminősítésének felülvizsgálatával. Ha a hitelminősítőnél felfigyelnek a hírre, aligha fogják az ország jelenlegi minősítését feljebb tornászni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Perek özöne zúdulhat a Fehér Ház kapuján kilépő Trumpra

Perek özöne zúdulhat a Fehér Ház kapuján kilépő Trumpra

Orbán Viktor kétezerrel több kórházban ápoltról beszélt, mint amennyit az operatív törzs mond

Orbán Viktor kétezerrel több kórházban ápoltról beszélt, mint amennyit az operatív törzs mond

Emmi: Lehet használni mobiltelefont a Covid-osztályokon

Emmi: Lehet használni mobiltelefont a Covid-osztályokon