szerző:
Szlavkovics Rita
Tetszett a cikk?

A ménesbirtokért tartott tüntetésen felbukkant Gyurcsány és szinte az egész ellenzék. Mind a város összeomlásától tartanak.

Ellenzéki központnak tűnt Mezőhegyes pár órára vasárnap délután: a tüntetőkhöz - akik szerint a földbirtok feldarabolása a város összeomlásához vezet - eljött Gyurcsány, Szigetvári és Gőgös Zoltán is is. A polgármester szerint a város sorsa nem politikai kérdés, de mivel a kormány nem segít elkerülni a katasztrófát, kénytelen minden felajánlott segítséget elfogadni. Szigetvári szerint válságtervet kell készíteni, Gőgös a kormányt venné rá, hogy a magáncég helyett üzemeltesse az állam a gazdaságot, Gyurcsány pedig azon háborodott fel, hogy a Fidesz a nemzeti lózungok helyett cselekedhetne, de „ezek hazudnak reggel, hazudnak délben, és hazudnak este.”

„Oda kell ülni az irodájuk elé, és nem tágítani – biztatta a mezőhegyesieket Gőgös Zoltán a vasárnap délutáni, a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. feldarabolása ellen tiltakozó tüntetésen, ahol felsorakozott a hazai ellenzék krémje: Gyurcsány, Gőgös, Szigetvári és a PM képviselője is. A Jobbik kimaradt, de végül Sallai R. Benedek, az LMP képviselője sem jött el, bár a rendezvény szónokai között korábban szerepelt a neve. Ángyán József együttérző levelet küldött a mezőhegyesieknek, ám részt venni nem tudott az eseményen.

Mi folyik Mezőhegyesen?
A magyar agrárexport zászlóshajóját, az MM Zrt-t fenyegeti a földbirtokrendszer átalakítása Mezőhegyesen - és vele együtt a várost is. Az ügyről összefoglaló cikkünket itt olvashatják.

Gőgös Zoltán a város polgármesterének és a cég üzemi tanácsának elnökének rövid helyzetelemzése után szólt a mintegy 2-300 demonstrálóhoz, akik nagy része az ország különböző pontjairól érkezett a viharsarki városba. „A helyiek meg vannak félemlítve” – súgta egy asszony Gőgös fülébe mielőtt az felment a színpadra. A szocialista politikus szerint az ellenállás minden módját ki kell használni, ezt bizonyítja a hortobágyi gazda esete, aki a teljes útlezárással együtt több más formában követelte vissza juhai legelőjét, s az egy éves küzdelemnek meglett az eredménye. „Jegyzőkönyvbe mondta Lázár János, hogy nem lesz szociális katasztrófa Mezőhegyesen, ezt kell kicsikarni belőlük, hogy tartsák az ígéretüket.” A politikus arra is kitért, hogy arra is ígéretet tett Lázár, hogy az állami tulajdonú, majdan létrehozandó állami mintagazdaság segít a város helyzetén, de Gőgös szerint ez utóbbi csak abban az esetben lehetséges, ha a már pályázaton szétosztott területek bevonásával, nem csupán a ménesre alapozva alakítanak ki állami gazdaságot. Ehhez azonban vissza kell vonni a pályázatokat és le kell állítani az árveréseket. „Ezért kell küzdeni, hogy ez megvalósuljon, mert a cég maga az menthetetlen, ugyanis a magáncég elleni piti bosszúról van szó.”

„Tüntetni kell Simonka György háza előtt és tüntetni kell a mezőhegyesi földek december 8-án kezdődő árverése ellen is, ott a helyszínen” – ezt már Szigetvári Viktor javasolta a tüntetőknek. Az Együtt elnöke felajánlotta a párt szakembereinek minden segítségét arra az esetre is, amennyiben a földeket mégis kihúznák a város alól, s amennyiben a kormánynál sem sikerül elérniük azt, hogy az állami mintagazdaság vegye meg a tehenészetet és a vetőmagüzemet is a fennmaradó birtokokkal együtt, hogy tovább biztosítson munkahelyeket az itt élőknek és bevételt a városnak. „Fel kell készülni arra is, hogy jön az összeomlás. A polgármester dolga lesz a válságtervet elkészíteni, ebben tudunk segítséget nyújtani.”

„Mindannyian mezőhegyesiek vagyunk olyan értelemben, hogy mindenünket ellopták: a nyugdíjunkat, ellopták az iskoláinkat, az önkormányzataink önállóságát” – kezdett mondandójába Gyurcsány Ferenc. A DK elnök szerint szürke, fáradt országot teremtett a Fidesz. „Nem elég a vidékről beszélni, nem elég nemzeti kormánynak mutatni magukat, úgy kellene cselekedni. De hazudnak. Hazudnak reggel, hazudnak délben, meg este.”

Az első árverést hétfőn tartják. Békés megyében több mint 14 ezer hektár állami földet értékesítenek - beleértve a mezőhegyesi birtokokat.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kopaszokkal és meghatalmazásokkal mennek egymásnak a Dunaferr-ügy szereplői

Kopaszokkal és meghatalmazásokkal mennek egymásnak a Dunaferr-ügy szereplői

Sérült gyereket hátrahagyva menekültek a rendőrök elől a balesetező fiatalok

Sérült gyereket hátrahagyva menekültek a rendőrök elől a balesetező fiatalok

Újra felfedezett fajta oldhatja meg a kávéhiányt

Újra felfedezett fajta oldhatja meg a kávéhiányt