szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az MKB értékesítésének nem kötelező ajánlattételi szakasza lezárult, 2016 január elején indul a kötelező ajánlattételi időszak, június végére eladják. Az MKB Bank szanálása során bruttó 343 milliárd forint rossz követeléstől szabadul meg.

A rossz hiteleitől megszabadított MKB részvényeinek 100 százalékát eladják 2016 június végéig - jelentette be Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke pénteken a jegybank budapesti sajtótájékoztatóján. Kiemelte: az Európai Unió (EU) elvárása szerint az értékesítés nyilvánosan, transzparensen és nem diszkriminatívan zajlik majd nemzetközi tanácsadók bevonásával, az eladás folyamatait pedig a nemzetközi sztenderdeknek megfelelően bonyolítják. Az értékesítés nem kötelező ajánlattételi szakasza lezárult, 2016 január elején indul a kötelező ajánlattételi időszak.

Nagy Márton közölte azt is, hogy az MKB Bank szanálása során bruttó 343 milliárd forint rossz követeléstől szabadul meg. A bank szanálása ténylegesen karácsony előtt zárul le. A 343 milliárd forint összegű, rossz minőségű bruttó (azaz a megképzett céltartalék előtti) ingatlanhitelből és más követelésből már 130 milliárd rossz követelést, illetve kitettséget piaci szereplőknek eladtak, további 213 milliárd forint rossz kitettséget a Szanálási Alap által létrehozott Magyar Szanálási Vagyonkezelő Zrt. vesz át 45 százalékos értéken négy nagy pénzintézet alkotta konzorcium mintegy 100 milliárd forintra rúgó hiteléből. A konzorciumvezető a K&H, tagjai az Erste, az OTP, és az  UniCredit Bank. Az MKB eladója az EU előírása szerint a bankot most átvevő Magyar Szanálási Vagyonkezelő lesz.

Nagy Márton részletesen beszámolt az MKB szanálásának folyamatáról, a bank szanálását napra pontosan egy éve, 2014. december 18-án rendelték el. Azóta a pénzintézet jövedelmezőségének  visszanyeréséhez átfogó költségcsökkentési programot valósítottak meg, a veszteséges biztosítótársaságokban lévő MKB érdekeltséget értékesítették 1 százalékos tulajdonrész megtartása mellett, a gépjármű dealer és gépjármű biztosító üzletágban meglévő érdekeltséget eladták, a lízing üzletág tulajdonjogát átvették.

Az MNB alelnöke szerint a legfontosabb intézkedés a problémás kereskedelmi ingatlanfinanszírozási portfólió kitisztítása volt, amit két lépcsőben hajtottak végre. Az első lépcső a portfólió egy részének piaci értékesítése volt, míg a második lépcsőben a megmaradó rossz portfóliót eszköz-elkülönítéssel választották le. A piaci alapú vagyonértékesítéssel eladott állomány 130 milliárd forint bruttó kitettséget jelentett, a befolyt vételár 96 milliárd forint volt, ami az eladott bruttó kitettség 74 százaléka.

A második lépcsőben alkalmazott eszköz-elkülönítés során a maradék rossz portfóliót leválasztották, azaz a teljes problémás portfoliót áthelyezik az MKB-csoportból a Szanálási Alap által létrehozott Magyar Szanálási Vagyonkezelő Zrt.-be (MSZVK-ba). Az eszköz-elkülönítéssel leválasztott állomány 213 milliárd forint bruttó rossz portfóliót jelentett, a befolyt vételár 96 milliárd forintra rúg, ami az eladott bruttó kitettség 45 százaléka. 

A rossz portfólió nem közvetlenül kerül a Szanálási Vagyonkezelőhöz, hanem első lépésben a követelések az MKB Pénzügyi Zrt.-hez, az ingatlanok pedig a Resideal Zrt.-hez, majd második lépésben jutnak az MSZVK-hoz, amely jogilag ezt a két céget megvásárolja.

A jegybanki alelnök elmondta azt is, hogy december 12-én a banki konzorciummal  a Szanálási Alap aláírta a hitelszerződést, a bankok összesen közel 100 milliárd forintnyi hitelt nyújtanak az alapnak a 96 milliárd forint összegű követelés megvételére. A Szanálási Alap a leválasztandó portfólió megvásárlására felvett hitelt továbbadja az MSZVK részére. A konzorciális hitelhez jogszabályon alapuló állami kezességvállalás társul. Az eszköz-elkülönítés során az MSZVK az  úgynevezett "toxikus eszközökért" a piaci árnál magasabb vételárat fizet, egyben kiemeli a teljes toxikus portfoliót a bankból. Ezért cserébe az MSZVK kompenzációt kap, nevezetesen a megtisztított, azaz "jó bank" részvényeinek 100 százalékát, illetve az ennek értékesítéséből származó bevételt. 

Az Európai Bizottság 2015. december 16-i döntésével az eszköz-elkülönítést jóváhagyta, ezáltal az MKB-nak nyújtott támogatást engedélyezte - mondta Nagy Márton. Hangsúlyozta, hogy a folyamat végén az MKB fenntartható pályára kerül, megvalósul az MKB ügyfelek teljes körű védelme és a pénzügyi stabilitás megőrzése. Kérdésre válaszolva elmondta: a jegybank várakozása szerint az MKB már profitot termel 2016-ban is, 2018-2019-re pedig el kell érnie a fenntartható, elvárható szintű profitabilitást, ami 10-12 százalékos ROE-t, azaz tőkearányos nyereséget jelent. Nagy Márton elmondta: a portfólió tisztítás után az MKB mérlegfőösszege 1600-1700 milliárd forintra csökken.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Népszava: Deutsch Tamást kizáratnák a néppárti frakcióból

Népszava: Deutsch Tamást kizáratnák a néppárti frakcióból

Már a botrányos házibuli előtt romokban volt a Fidesz-alapító Szájer József brüsszeli karrierje

Már a botrányos házibuli előtt romokban volt a Fidesz-alapító Szájer József brüsszeli karrierje

Felismerhetetlen kép alapján bírságoltak 300 ezer forintra egy autóst

Felismerhetetlen kép alapján bírságoltak 300 ezer forintra egy autóst