szerző:
hvg.hu

Bugyi környékén jutott több száz hektár állami földhöz a Dunakeszi Kinizsi egyik mezszponzora, a holland Joseph Janssen érdekeltségébe tartozó Hunland Trade Kft. – dacára annak a sűrűn hangoztatott elvnek, hogy külföldiek ne juthassanak földhöz Magyarországon. Az Átlátszó szerint megesett, hogy az árveréseken egyazon cég két ügyvezetőjének ügyvédjei srófolták fel az árakat, így gondoskodva arról, hogy a licitáló magyar gazda ne juthasson a kiszemelt földdarabhoz.

222 külföldi állampolgár jutott földekhez az árveréseken 2015-ben, köztük Joseph Janssen holland milliárdos, akinek a cége Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter futsalcsapatának egyik legfőbb szponzora – értesült az Átlátszó.

A 2014-es új földtörvény próbált akadályt gördíteni a külföldiek magyarföld-szerzése elé (korábban hétéves, meghosszabbított moratórium gondoskodott ennek az Orbán-kormány által hangoztatott elvnek a megvalósításáról), emiatt két kötelezettségszegési eljárást is indított Magyarország ellen az Európai Bizottság. A földeladásról szóló kormányhatározatban is kikötötték, hogy külföldiek nem juthatnak magyar állami földhöz, az árverések megkezdése előtt azonban módosították a jogszabályt, és EU-állampolgároknak megengedték a földvásárlást.

Joseph Janssen, a Szjjártóékat szponzoráló cég tulajdonosa a Pest megyei Bugyi környékén jutott feleségével és cégének ügyvezetőjével több mint négyszáz hektár földhöz. Az árveréseken összesen 813 millió forintot adtak ki a földekre. Janssen 1992 óta foglalkozik szarvasmarha-tenyésztéssel és -kereskedelemmel Magyarországon.

Jospeh Janssenről olvashat a friss HVG új földesurakról szóló vezető anyagában; a megyékre bontott térképen Pest megye legújabb nagygazdájaként szerepel.

©

A riport szerint a holland üzletember által megbízott ügyvédek sokszor egymásra licitálva emelték az egekbe az árakat, így a környékbeli gazdák nem élhettek elővásárlási jogukkal. Volt, hogy a kikiáltási ár hatszorosáért ment el a kinézett földdarab.

Több olyan, a holland cég által bérelt föld esetében az állam érthetetlen okból az utolsó pillanatban visszavonta az árverési hirdetményt, más, a Hunland által bérelt földre pedig nem akadt licitáló. Ezeken a területeken a Janssen cége által még a szocialista kormányok idején kötött szerződések biztosan érvényben maradnak.

Keller László volt MSZP-s közpénzügyi államtitkár a Facebook-oldalán számolt be az érdi árveréseken tapasztalt furcsaságokról. A kormányközeli Magyar Idők arról tudósított, hogy a Hunland által bérelt földeket egy magyar gazdálkodó vitte el – csakhogy ez Szakács Mónika, a holland üzletember cégének magyar ügyvezetője. Ő 126 hektár földet vett az árveréseken.

Az Átlátszó által készített videón az egyik árverésen az látható, hogy egyazon cég két ügyvezetőjének ügyvédjei verik fel az árat, majd beszáll egy rivális érdeklődő, egy magyar gazda ügyvédje is, de a hétmilliós összeg után ő már nem licitál.

A Hunland Trade a szocialista kormányok idején annyira jól üzletelt, hogy az akkortájt kötött földbérleti szerződéseit Budai Gyula elszámoltatási biztosként meg akarta vizsgálni 2011-ben. A vizsgálat eredményéről nincs érdemi információ.

Janssen a 2010-es kormányváltás után változtatott támogatási politikáján: cége korábban a lovassportok szponzoraként tűnt fel, 2012-ben viszont az NB2-es Dunakeszi Kinizsi Futsalt kezdte el támogatni. A csapat, amelyben Szijjártó Péter is játszik, mezszponzorként tartja számon a Hunland Trade-et. A miniszter korábban azt mondta, büszke rá, hogy az összes mezszponzorukat személyesen ismeri.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szijjártó nem mondja meg, hogy Magyarországon van-e a volt macedón miniszterelnök

Szijjártó nem mondja meg, hogy Magyarországon van-e a volt macedón miniszterelnök

Kering egy rosszindulatú kód a weben: kriptopénzt irányítottak saját számlájukra hackerek

Kering egy rosszindulatú kód a weben: kriptopénzt irányítottak saját számlájukra hackerek

Derűs képet posztolt Demeter Márta az ügyészségi nyomozás híre után

Derűs képet posztolt Demeter Márta az ügyészségi nyomozás híre után

Karácsony: Elsősorban Zuglóban szeretnék polgármester maradni

Karácsony: Elsősorban Zuglóban szeretnék polgármester maradni

Feltölti a raktárait egy brit áruházlánc, nehogy kifogyjon a készlet a Brexit miatt

Feltölti a raktárait egy brit áruházlánc, nehogy kifogyjon a készlet a Brexit miatt

Még erősebb telefonok jönnek: hamarosan érkezik a Kirin 990

Még erősebb telefonok jönnek: hamarosan érkezik a Kirin 990