szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bugyi környékén jutott több száz hektár állami földhöz a Dunakeszi Kinizsi egyik mezszponzora, a holland Joseph Janssen érdekeltségébe tartozó Hunland Trade Kft. – dacára annak a sűrűn hangoztatott elvnek, hogy külföldiek ne juthassanak földhöz Magyarországon. Az Átlátszó szerint megesett, hogy az árveréseken egyazon cég két ügyvezetőjének ügyvédjei srófolták fel az árakat, így gondoskodva arról, hogy a licitáló magyar gazda ne juthasson a kiszemelt földdarabhoz.

222 külföldi állampolgár jutott földekhez az árveréseken 2015-ben, köztük Joseph Janssen holland milliárdos, akinek a cége Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter futsalcsapatának egyik legfőbb szponzora – értesült az Átlátszó.

A 2014-es új földtörvény próbált akadályt gördíteni a külföldiek magyarföld-szerzése elé (korábban hétéves, meghosszabbított moratórium gondoskodott ennek az Orbán-kormány által hangoztatott elvnek a megvalósításáról), emiatt két kötelezettségszegési eljárást is indított Magyarország ellen az Európai Bizottság. A földeladásról szóló kormányhatározatban is kikötötték, hogy külföldiek nem juthatnak magyar állami földhöz, az árverések megkezdése előtt azonban módosították a jogszabályt, és EU-állampolgároknak megengedték a földvásárlást.

Joseph Janssen, a Szjjártóékat szponzoráló cég tulajdonosa a Pest megyei Bugyi környékén jutott feleségével és cégének ügyvezetőjével több mint négyszáz hektár földhöz. Az árveréseken összesen 813 millió forintot adtak ki a földekre. Janssen 1992 óta foglalkozik szarvasmarha-tenyésztéssel és -kereskedelemmel Magyarországon.

Jospeh Janssenről olvashat a friss HVG új földesurakról szóló vezető anyagában; a megyékre bontott térképen Pest megye legújabb nagygazdájaként szerepel.

©

A riport szerint a holland üzletember által megbízott ügyvédek sokszor egymásra licitálva emelték az egekbe az árakat, így a környékbeli gazdák nem élhettek elővásárlási jogukkal. Volt, hogy a kikiáltási ár hatszorosáért ment el a kinézett földdarab.

Több olyan, a holland cég által bérelt föld esetében az állam érthetetlen okból az utolsó pillanatban visszavonta az árverési hirdetményt, más, a Hunland által bérelt földre pedig nem akadt licitáló. Ezeken a területeken a Janssen cége által még a szocialista kormányok idején kötött szerződések biztosan érvényben maradnak.

Keller László volt MSZP-s közpénzügyi államtitkár a Facebook-oldalán számolt be az érdi árveréseken tapasztalt furcsaságokról. A kormányközeli Magyar Idők arról tudósított, hogy a Hunland által bérelt földeket egy magyar gazdálkodó vitte el – csakhogy ez Szakács Mónika, a holland üzletember cégének magyar ügyvezetője. Ő 126 hektár földet vett az árveréseken.

Az Átlátszó által készített videón az egyik árverésen az látható, hogy egyazon cég két ügyvezetőjének ügyvédjei verik fel az árat, majd beszáll egy rivális érdeklődő, egy magyar gazda ügyvédje is, de a hétmilliós összeg után ő már nem licitál.

A Hunland Trade a szocialista kormányok idején annyira jól üzletelt, hogy az akkortájt kötött földbérleti szerződéseit Budai Gyula elszámoltatási biztosként meg akarta vizsgálni 2011-ben. A vizsgálat eredményéről nincs érdemi információ.

Janssen a 2010-es kormányváltás után változtatott támogatási politikáján: cége korábban a lovassportok szponzoraként tűnt fel, 2012-ben viszont az NB2-es Dunakeszi Kinizsi Futsalt kezdte el támogatni. A csapat, amelyben Szijjártó Péter is játszik, mezszponzorként tartja számon a Hunland Trade-et. A miniszter korábban azt mondta, büszke rá, hogy az összes mezszponzorukat személyesen ismeri.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!