szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A vevőt egyelőre nem nevezte meg az érdekképviselethez köthetően kiszivárgott dokumentum, de az meglepő volna, hogy miután az Elmű-Émászt is megvenné, most nem az állam akarná bekebelezni a zömmel alföldi fogyasztókat is.

Egyelőre csak a belső információs csatornákon terjed az a levél, melyben az EDF DÉMÁSZ-társaságcsoport értékesítési folyamatának befejezéséről értesítik a dolgozókat. A levél szerint "az előírásoknak megfelelő eljárás lefolytatása érdekében 2016 március 9-én az EDF Európai Üzemi Bizottság rendkívüli ülésének keretében az EDF menedzsmentje konzultációt tart az összes érdekképviselet, így az EDF Démász érdekvédelmi képviselőivel az eladásról, valamint az eladással kapcsolatos szociális garanciákról."

A vásárló kiléte a levélírók előtt nem ismert, azt az EDF menedzsmentje csak ezt követően fogja hivatalosan is tájékoztatni a dolgozókat. Arról is, hogy a céget kinek adták el, és arról is, hogy azt követően milyen szociális garanciákat kapnak a munkavállalók.

Egyetemes áramszolgáltatók területi megosztása - a narancssárga az EDF Démászé
©

Mivel az állam bő fél éve tárgyal arról, hogy az Elmű-Émász ügyfélszolgálatát és lakossági szolgáltatói üzletágát megvenné, nem volna meglepő, ha a Démászról is a kormány, illetve a kormány szándékát e téren képviselő ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató állna e tárgyalások mögött is. Ugyanakkor bármennyire valószínűtlennek tűnik is, elvileg nem kizárt, hogy a hazánkban a pozícióit megerősíteni és stabilizálni szándékozó E.On áll a tárgyalások mögött. Az azonban teljesen kizártnak tűnik, hogy eddig nálunk nem szolgáltató cég vegye meg az EDF-csoportot.

Az EDF DÉMÁSZ saját honlapján közölt adatai szerint 755 ezer egyetemes és szabadpiacon vételező ügyfelet lát el villamosenergiával, és 32 ezer kilométeres elosztóhálózatot üzemeltet. A cégcsoport 1995 óta működik Magyarországon, ők működtetik a Budapesti Erőmű Zrt.-t (vagyis a Kelenföldi, a Kispesti, és az Újpesti Erőművet), de külön cégük foglalkozik a villamosenergia-elosztással és -kereskedelemmel is.

Évek óta nem csak Szegeden, a cég központjában szóbeszéd tárgya, hogy a franciák szívesen kivonulnának Magyarországról – feltéve, hogy megfelelő vevőt találnak.

Ha az EDF most kivonul, abban azonban csak részben játszanak szerepet az utóbbi időszak magyarországi energetikai viszonyai (értsd: rezsiharc, ágazati különadók, megszorítások), mivel a cég globális értelemben is átalalkulóban van. Ez utóbbinak pedig része – ahogyan a nagy európai energiacégek, mint az E.On, az RWE, de akár a CEZ esetében is történik –, hogy több külföldi "hídfőállást" is feladnak, és inkább az otthoni feladataikra fókuszálnak. (Az EDF-nél erre annál is inkább szükség lehet, mert miközben át kell állítni az egész francia energetikát - és ebben az EDF-re központi szerep vár, a cég óriásit bukott a brit Hinkley Point C atomerőművi beruházás besülésével.)

Az eladással kapcsolatban megkerestük a Démászt is. A sajtóosztályon azt közölték: egyelőre semmit nem kommentálnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb rekordot döntött a fertőzöttek száma Lengyelországban, korlátozások sorát vezetik be

Újabb rekordot döntött a fertőzöttek száma Lengyelországban, korlátozások sorát vezetik be

Orbán általános maszkviselést akar

Orbán általános maszkviselést akar

Koronavírus-fertőzöttek: napi rekord Ausztriában

Koronavírus-fertőzöttek: napi rekord Ausztriában