szerző:
hvg.hu

Az Átlátszó olyan adatokat akart kikérni a Szépművészeti Múzeumtól, amelyeket amúgy is nyilvánossá kellett volna tenniük, de a múzeum szerint a kérés százezrekbe fog kerülni.

Azok után, hogy az Átlátszó.hu kiperelte a Szépművészeti Múzeumból, hogy hová adtak kölcsön tíz darab antik festményt (a Habony Árpád-közeli Brand Lab Kft.-nek, a Szerb utca 9. szám alá), most azt szerette volna megtudni, hogy kinek adtak még kölcsön műtárgyakat, kinek adták bérbe a múzeum termeit (korábban Habony Árpád ingyen kapta meg azt esküvői helyszínként a múzeum igazgatójától, Baán Lászlótól, aki személyes jó barátja), és kiktől vett 5 millió forintnál drágábban bármit.

Tíz évre visszamenőleg szerette volna kikérni az adatokat az Átlátszó, ami nem felesleges alaposság, ha figyelmebe vesszük, hogy az is csak most derült ki, hogy Habony Árpád 2007-ben ingyen tarthatta esküvőjét a múzeumban.

A múzeum azonban azt válaszolta, hogy az adatok kikeresése az egyes kérdések esetén 60-80 munkaórát is kitehet, amiért óránként 1500 forintot számláznának ki. Ez akár 500-600 ezer forintot is jelenthet, ami – ahogyan az Átlátszó cikke írja – azért furcsa, mert a vonatkozó törvény értelmében a nettó 5 millió forint feletti szerződéseik listáját nyilvánosságra kellene hozniuk a honlapjukon, de ezt nem tették meg, és ott csak 2010-2013 közötti szerződések találhatók. Vagyis a Szépművészeti olyan munkát számlázna ki, amit el kellett volna már végeznie.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!