szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ilyen az, amikor egy fejlett országban egyszerre süt a nap és fúj a szél.

Május 8-án Németországban rekordmennyiségű energiát termeltek megújuló forrásokból. A napos és szeles vasárnapon délután 13 óra körül a vízerőműveket és a biomassza erőműveket is beleszámolva 55 gigawatt energia áramlott a rendszerbe, vagyis az aktuális fogyasztás 87 százaléka – írja a Quartz.

Tavaly a megújulókból származó energia mennyisége már a fogyasztás 33 százaléka volt átlagosan is, és a hálózat általában jól alkalmazkodik a terheléshez. Annyira azonban még nem, hogy a múlt vasárnapi csúcs ne okozott volna problémákat. A gázerőműveket ugyan gyorsan lekapcsolták, a szenes erőművek és az atomerőművek azonban nem ennyire rugalmasak, ezek továbbra is ontották az elektromos áramot magukból. Ezért a legnagyobb ipari fogyasztóknak, a finomítóknak és az öntödéknek fizetni kellett azért, hogy az áramot használják fel.

A 100 százalékos zöldenergia-használatot 2050-re tervezi elérni az ország.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!