szerző:
hvg.hu

A Napi.hu azt írja, újabb 8,2 milliárdot költ a kormány a karmelita kolostor átépítésére, ahova a Miniszterelnökség fog beköltözni 2018-ban. A projekt teljes költségei már 20 milliárdnál járnak.

Tízmilliárd forintot szavazott meg a kormány a budai Vár felújítására a költségvetés tartalékából. A pénz tetemes része, 8,2 milliárd a karmelita kolostor, azaz a leendő Miniszterelnökség felújítására megy, amelynek költségei így már elérik a húszmilliárd forintot is – írja a Napi.hu.

A karmelita kolostor felújítására 2014-ben ötmilliárd forintos keretet hoztak létre a 2015-ös költségvetésben. A kormány idén július elején döntött további 10,3 milliárd forintos beruházási keretről, amelyet a költségvetés tartalékából különítettek el. A Miniszterelnökségen a lapnak azt mondták, hogy ebből 8,2 milliárd megy a kolostor felújításra és további 2,3 milliárd a budai Vár más részeinek rekonstrukciójára.

A kormány idén másodszor nyúlt a költségvetési tartalékhoz: még februárban különítettek el a Miniszterelnökség irodáiban és fogadó tereiben elhelyezendő műtárgyak beszerzésére egymilliárd forintot. A projektre 2017-ben további 5,7 milliárd forintot terveztek be a költségvetésben, így csak a karmelita kolostor felújításának költsége eléri a 20 milliárd forintot.

További kiadást jelent az épületből kiebrudalt Nemzeti Táncszínház elhelyezése, erre a célra 3,1 milliárd forintot szavazott meg eddig a kormány. A karmelita kolostorral szomszédos üres telekre egy új épületet is felhúznak szintén a Miniszterelnökség számára.

A jelenlegi tervek szerint 2018 tavaszán költözhet a Miniszterelnökség a Várba, közvetlenül a választások előtt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!