szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Japán fiatalságának a 70 százaléka egyedülálló és 40 százaléka még szűz. A többség nem is tervezi, hogy ezen a közeljövőben változtat. Ez derült ki a társadalombiztosítási kutatóközpont felméréséből.

A 34 év alatti fiatalok később talán szeretnének családot alapítani és gyereket vagy gyerekeket nevelni, de előbb más fontosabb dolgokat szeretnének megvalósítani. A szex egyáltalán nem tűnik fontosnak jelentős részük számára.

Mindez nemcsak társadalom-lélektani probléma, hanem húsbavágó gazdasági ügy is. Abe Sinzo konzervatív kormányfő nem véletlenül sürgeti honfitársait a minél több gyerek vállalására és felnevelésére. Japán ugyanis szépen csendesen kihal - ha minden így megy tovább. Az emberek viszont egyre tovább élnek és ez nagy csapás a nyugdíj kasszára. A társadalombiztosítási rendszer távolról sem olyan fejlett, mint Európában. Ezért sokan az öregek közül kizárólag magukra illetve a családjukra számíthatnak.


 A trend mindenesetre kedvezőtlen. A legutóbbi felmérés 2010-ben készült. Akkor a szüzességi mutató csak 37 százalékos volt. Ha minden így megy tovább, akkor a távol-keleti szigetországban komoly munkaerő problémák jelentkeznek. A világ harmadik legnagyobb gazdasága huszonöt éve stagnál. Új, kreatív fiatal munkavállaló ugyanis egyre kevesebb van. Másutt a bevándorlás ezt megoldaná, de Japánban a közvélemény jelentős része  allergiás a külföldiekre. Maradnak tehát a robotok és a csendes kihalás réme. Jelenleg Japánnak 127 millió lakosa van, 2100-ban már csak 83 millióan lesznek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Duma Aktuál: Hogyan tiltakozzunk szobordöntések helyett?

Duma Aktuál: Hogyan tiltakozzunk szobordöntések helyett?

Ezt hallgatnánk, ha ma kint lennénk a Szigeten – első nap

Ezt hallgatnánk, ha ma kint lennénk a Szigeten – első nap

Ezért óvatoskodik Brüsszel a magyar sajtószabadság megítélésével

Ezért óvatoskodik Brüsszel a magyar sajtószabadság megítélésével