Külföldi munkavállalók enyhíthetnek csak a hazai munkarőhiányon

Már nem csak a nyugati határszélen küzdenek a jelenséggel a munkáltatók, miután a mezőgazdaságban, a vendéglátásban és az informatikában is több emberre lenne szükség országszerte.

  • hvg.hu/MTI hvg.hu/MTI
Külföldi munkavállalók enyhíthetnek csak a hazai munkarőhiányon

Általánossá vált a munkaerőhiány mind iparági szinten, mind területileg, míg régebben csak egyes ágazatokat, vagy a nyugati határszélt sújtotta – nyilatkozta a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke, Rolek Ferenc. Az alelnök szerint a munkaerőhiány szinte mindenhol jelen van, a feldolgozóipar különböző területein, az idénymunkában, a mezőgazdaságban, a szolgáltatásokban, a vendéglátásban, az informatikában vagy a mérnökök között. A jelenség hátterében demográfiai okok vannak, emiatt a probléma évről évre súlyosbodik.

Véleménye szerint az országnak vannak még belső munkaerőforrásai, például a közfoglalkoztatottak egy része, vagy a túl nagy részarányt képviselő költségvetési alkalmazottak átképezhetők lennének a versenyszféra számára. Bizonyos területeken azonban szükség lenne külföldi vendégmunkásokra is, főleg szakmunkásokra. Rolek szerint olyan külföldi munkavállalókra lenne szükség, akik ideiglenesen jönnek ide, kulturálisan jól illeszkednek az országhoz és képesek adaptálódni.

Hiányszakma-mizéria: "A pincér a vendéglátás ápolónője"

„Ha ugyanezekben az állásokban például Ausztriában meg lehet keresni 1500-2000 eurót, akkor a munkaerő megtartásához elengedhetetlen a béremelés. Ez rövid távon nagyarányú emelkedéshez fog vezetni, ezt már most is tapasztaljuk" - mondta a hvg.hu-nak Erdős Ákos a turizmus-vendéglátásban tapasztalható viszonyokról.

Útmutató cégvezetőknek

Útmutató cégvezetőknek

Aktuális pályázatok

Összefoglaló az aktív pályázatok legfontosabb feltételeiről: kik pályázhatnak, mekkora összeget lehet igényelni, mire fordítható az elnyert támogatás.

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.