szerző:
MTI / hvg.hu

Összesen 176,5 milliárd forintot kapott vissza Magyarország az úgynevezett aszfaltügyben, amelynek pont került a végére – jelentette be a Miniszterelnökség kedden.

Az Európai Bizottság kifogásolta, hogy a brüsszeli forrásokból is épülő utak kivitelezésére csak olyan építőipari cégek pályázhattak, amelyeknek az adott útszakasz ötven kilométeres körzetében, vagy az adott megyében aszfaltkeverő gyáregységük van. Magyarország ezzel az Európai Bizottság álláspontja szerint megsértette az uniós versenyjogi előírásokat, mivel kizárta az unió más területein működő, mobil aszfaltkeverő egységgel bíró cégeket.

Az aszfaltügy miatt még az előző uniós ciklus hasonló ügye miatt felfüggesztett milliárdok átutalását is felfüggesztették, így százmilliárdok ragadtak bent a rendszerben a korábbi hírek szerint.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt keddi Kormányinfón jelezte, hogy szerdán Brüsszelbe utazik, és reméli, pont kerül majd az aszfaltügy végére. A várt 120-150 milliárd forint bírság helyett 45-50 milliárd forinttal "megúszhatja" az ország, ami később felhasználható lesz – legalább is így számolt a miniszter, aki jelezte: ez egy hároméves kellemetlen ügy lerendezését jelenthetné.

A Miniszterelnökség keddi közleményében azt írják: az október 24-i értéknap szerint 176,5 milliárd forint érkezett Magyarországra. "Ezzel az aszfalt-ügyi vita lezárásra került, hazánk nem esett el uniós forrástól" – tették hozzá. A rövid közleményben részletek nincsenek, így nem tudni azt sem, kellett-e bírságot fizetni, és ha igen, mennyit, illetve a 176 milliárdos összeg pontosan mely időszak kifizetéseire vonatkozik.

Simicskáék aszfaltbombája miatt zárhatták el az uniós pénzcsapot

A Világgazdaság korábbi cikke szerint kiverte a biztosítékot Brüsszelben az aszfaltügy, amit Simicska Lajos cége, a Közgép dobott fel. Az EU vizsgálatot indított, emiatt még az előző ciklus hasonló ügye miatt felfüggesztett milliárdok átutalását is felfüggesztették, százmilliárdok ragadtak bent a rendszerben.


    

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!