szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Quaestor-vezetők háta mögött ténykedő dolgozók követték el a törvénytelenségeket - erről beszélt Tarsoly Csaba a Magyar Narancsnak adott interjújában. Üzent a brókerbotrány károsultjainak is.

Hatoldalas interjút adott Tarsoly Csaba a Magyar Narancsnak. A Quaestor-ügy elsőrendű vádlottja ebben arról is beszélt, hogy Ghaith Pharaont a kormány hozta befektetőnek, de az interjú legnagyobb részében azt magyarázta el, ő hogyan látta a Quaestor összeomlását. A brókerbotrány szinte minden részletéről azt mondta: ő ártatlan, a munkatársai a háta mögött követték el a törvénytelenségeket. A közmunkás Orgován Béla vezérigazgatói kinevezését utólag azért ő is hibának tartja.

Így indult a Quaestor-ügy

A brókerbotrány egyik legfőbb vádja az, hogy a Quaestornál az ügyfélvagyont egy technikai számlán át tüntették el. Amikor ezzel szembesítették Tarsolyt, ő egy majdnem húszéves történettel állt elő: amikor 1997-1998-ban a csoport több milliárdos veszteséget hozott össze, rosszul sültek el az orosz válság kivédésére szánt lépései, akkor történtek szerinte az első szabálytalanságok. Erről azt mondta: a célja az volt, hogy ki tudják fizetni a befektetőket, ezért „lehetőséget biztosított” a csalások elkövetőinek, hogy „helyrehozzák a hibáikat”. Hogy pontosan kikről és milyen csalásról van szó, arra csak annyit válaszolt:

„Ezt majd a bíróságon tett vallomásomban elmondom, nem szeretnék annak elébe menni."

A vádak szerint miközben 210 milliárd forint tűnt el, 77 milliárd forintos volt a csalás, valamint fiktív kötvénykibocsátás. A nyomozati anyag részletesen ír a T2 Technikai Számláról – ez volt az a számla, amelyen keresztül a vád szerint eltüntették az ügyfélvagyont. Az interjú készítője nem adta fel: többször is rákérdezett, mi történt pontosan a T2-vel, de Tarsoly az összes alkalommal kibújt a válasz alól. Azt is tagadta, hogy készpénzt vett volna ki a Quaestorból. 

©

A bukás napja

Tarsoly részletesen beszélt 2015. március 9-ről, amikor az MNB felfüggesztette a Quaestor Értékpapír Zrt. engedélyét. Ezen a ponton többször is ellentmondásba került azzal, amit a munkatársai mondtak a nyomozati anyagok szerint. Az összeomlás előtti hétvége nagy iratmegsemmisítéséről szinte nem is meglepő, hogy azt állította: nem adott erre utasítást, csak utólag olvasta. Azt állítja, hogy két nappal a bukás előtt kapott

„egy ígéretet a megfelelő helyről,”

ha elmegy Windisch László MNB-alelnökhöz és elmond neki őszintén mindent, megmenthetik a Quaestort. Tarsoly erre úgy emlékezik: Windisch nem akarta jegyzőkönyveztetni a vallomást, végül csak ő kérésére tették meg mégis – az MNB-alelnök tanúvallomásában ennek pont az ellenkezőjét mondta.

A nagy mentőakció

Az összeomlás előtti napokban, órákban több százan vették ki a pénzüket a Quaestorból. Tarsoly szerint neki ebben felelőssége nincs – ezt azzal próbálta alátámasztani, hogy több családtagjának is tízmilliói ragadtak bent. Arra a kérdésre, hogy a külügyminisztérium alá tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőház hogyan vehetett ki az utolsó pillanatban 3,8 milliárd forintnyi állampapírt, ismét csak azt válaszolta, erről majd a bíróságon beszélne.

A Quaestor-ügy ikonikus pillanata volt Orgován Béla megérkezése a céghez. A büntetett előéletű, alacsony képzettségű volt közmunkást egy héttel az összeomlás után nevezték ki a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatójává. Tarsoly ebben az ügyben most elismerte a felelősségét: mint mondta, hibázott abban, hogy nem nézett utána annak, ki is Orgován Béla, akit szerinte egy reorganizációs tanácsadó ajánlott.

Quaestor-károsultak a bukás másnapján.
©

Üzenet a károsultaknak

Tarsolyt megkérdezték arról is, mit üzen a harmincezer kisbefektetőnek, aki elvesztette a megtakarítását. Ő elnézést kért ugyan tőlük, és elmondta, hogy sok álmatlan éjszakája volt, de azért azt is megkérdezte:

ha emberek az utolsó fillérjüket is elvesztették, akkor miből tudnak időről időre százezres értékben kivetítőt, színpadot bérelni, molinót és pólót gyártani, hogy ellenem tüntessenek?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!