szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Most kellett megtudnunk, Andy Vajnának közpénzt egyáltalán nem érintő, "teljesen piaci alapú, teljesen piaci árazású" hitelt adott a TV2 megvásárlásához az állami Eximbank.

Sneider Tamás jobbikos képviselő érdeklődött az Eximbankot felügyelő Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternél arról, hogy Andy Vajna milyen feltételekkel kapott 6,72 milliárd forint hitelt az állami banktól a TV2 megszerzéséhez.

Szijjártó válaszát csütörtökön tették közzé a parlament honlapján. Eszerint az Eximbank "szigorú jogszabályok alapján dönt". A miniszter csak akkor vesz részt a döntésben, ha a kérdéses összeg 20 milliárd forint felett van.

De ennyibe azért nem került az adófizetőknek a TV2 vajnásítása, így az igazgatóság döntött a filmguru hiteléről. "Furcsa is lenne, ha politikus döntene napi szinten arról, hogy az Eximbank éppen milyen hitelt ad, vagy milyen hitelszerződést köt" - jegyezte meg ezzel kapcsolatban Szijjártó.

A válasz szerint az Eximbank kétfajta hitelt adhat: olyat, ami érint közpénzt, ezt kamatkiegyenlítésnek hívják, és azt jelenti, hogy a bank kedvezményes kamatozású hitelt ad, ami a költségvetés számára a kamatkiegyenlítés miatt költséget jelent. És adhat "teljesen piaci alapú, teljesen piaci árazású" hitelt, aminek "semmi köze nincsen semmiféle közpénzhez".

Az Eximbank igazgatósága arról tájékoztatta Szijjártót, hogy a Vajnának nyújtott hitel nem érintett közpénzt - közölte a miniszter.

Megrajzoltuk Andy Vajna hazai cégbirodalmának térképét

Jövőre tovább gyarapodhat a birodalom, a HVG friss számában részletesen olvashatnak arról, hogy Andy Vajna filmügyi kormánybiztosként nagyobb befolyást kap egy várható törvénymódosítással, miközben média-és kaszinóbefektetései előtt is jogszabályok tisztítják meg a terepet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!