szerző:
Szabó Yvette
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Újabb kereskedőház üzemeltetését nyerte el Alpaslan Kaya cége, a Kaleco Dis Ticaret ve Danismanlik A.S., amely Libanon és Ukrajna után az algériai-magyar áruforgalomban is kulcsszerephez jut.

A vállalat honlapján a magyar-török üzleti fórum szeptemberi, isztambuli tanácskozásához csatolták azt a képet, amely a török üzletember és a magyar kormányfő találkozását örökítette meg.

A Kaleco Dis Ticaret ve Danismanlik csaknem 80 millió forintért működteti az algériai magyar kereskedőházat. A török vállalkozó három magyar pályázóval szemben nyerte el a megbízást. a Kale & Co. honlapján Alpaslan Kaya annyit árul el magáról, hogy 1975-ben született, a floridai Metropolitan Egyetemen üzletvitelből szerezte a diplomáját, és jelenleg a Magyar-Török Baráti Társaság elnöke (ennek nyomát a magyarországi honlapokon nem találtuk).

Az üzletember ezen kívül a törökországi Kocaeliben Magyarország tiszteletbeli konzulja, és 2015 márciusában a magyar kormány köztársasági érdemrenddel tüntette ki.

Elkelt egyúttal az afrikai regionális iroda, amelynek a tevékenysége a következő országokra terjed ki: Botswana, Lesotho, Madagaszkár, Malawi, Mauritius, Mozambik, Namibia, Seychelle-szigetek, Szváziföld, Gambia. A nyertes az afrikai országokban már évek óta tevékenykedő Balogh Sándor cége, a Magyar-Ház HTCC Kft., amely ugyanakkor lecsúszott az algériai üzletről. Partnere a botswanai bejegyzésű Balaton Ltd., és a megbízásért 142 millió forintot kapnak.

Szudánban 86 millió forintért a Hungarian Medical Care Kft. üzemelteti a magyar kereskedőházat. A cég tulajdonosa Hag Ali Ágnes, akinek a férje, Mohamed Salaheldin Hag Ali, ő a budapesti szudáni nagykövetség kereskedelmi attaséja.

Laoszban ezentúl a VITAFORT Agro Ázsia Zrt. képviseli a magyar kereskedelmi érdekeket 66 millió forintért. A Vitafort részben francia tulajdonban lévő magyarországi agrárcég, amelyben céges áttételeken keresztül tulajdonos Szász Mária Emese is. Ő egy CBA-projektcégben volt addig ügyvezető-tulajdonos, amíg 2012-ben a fogathajtó Lázár-testvérek cége, a Lázár Holding át nem vette az irányítást.

Malajziában is lesz ezentúl magyar kereskedőház, amelynek az üzemeltetését az S.P.I.N. Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel szemben a szingapúri CET ORIENTAL SOLUTIONS PTE. Ltd. nyerte el csaknem 90 millió forintért. A CET eddig is ebben a térségben tevékenykedett a magyar gazdaságdiplomáciában, és annak a Nyíri Ivánnak az érdekeltsége, aki a szocialisták ideje alatt az Eximbank vezérigazgatója volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!