szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Washington az Európából érkező légi járatok utasteréből is kililtanána a laptopokat, az Európai Bizottság szerint ezzel több kárt okoz, mint amennyi haszna lehet az intézkedésnek.

Súlyos repülésbiztonsági kockázata lehet annak, ha kitiltják az utasszállítók fedélzetéről a laptopokat – az EU a Financial Times szerint így protestál amiatt, hogy Washington az Európából érkező gépekre is kiterjesztené a március végén bevezetett rendelkezést.

Az üzleti lap értesülései szerint John Kelly amerikai nemzetbiztonsági miniszter egy konferenciahíváson hallgatta végig az Európai Bizottság érveit a tiltás ellen. A brüsszeli diplomaták szerint a csomagtérben tárolt több száz lithium-ion akkumulátor komoly tűzveszélyt jelenthet a gépeknél. Ezt nem most találták ki: az akkumulátorok szorosan összecsomagolva túlhevülhetnek, ami öngyulladást idézhet elő, sőt, fel is robbanhatnak a szerkezetek, ezért az Európai Légügyi Hatóság ma is azt kéri a légitársaságoktól, hogy a nagyobb elektronikai eszközöket lehetőség szerint az utastérben szállítsák.

A hatóság lapnak nyilatkozó munkatársa azt is megjegyzi: ha a laptopban egy bombát rejtenek el, az ugyanúgy fel tud robbanni a csomagtérben. Ráadásul az utastérbe felvivendő elektronikai eszközöket sokkal szigorúbban ellenőrzik, mint az összes többi csomagot.

Az Egyesült Államok, majd nem sokkal később Nagy-Britannia arra hivatkozva tiltotta ki az okostelefonnál nagyobb eszközöket az utastérből, hogy terroristák laptopnak álcázott eszközökkel hajtanának végre támadásokat a gépeken. Erre eddig egyszer volt példa: tavaly egy laptopba rejtett bombát robbantott az al-Shabaab egy Mogadishuból induló gépen, kilyukasztva a repülő oldalát. A katasztrófát annak köszönhetően kerülték el, hogy gép még nem járt túl magasan, és a pilótának sikerült letennie a sérült gépet.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Laptoptilalom: washingtoni fegyver a feltörekvő konkurencia ellen?

Megoszlik a szakértők véleménye arról, technikai szempontból helyes döntés-e a laptoptilalom, amit az Egyesült Államok, majd Nagy-Britannia vezetett be több közel-keleti és észak-afrikai országra, illetve légitársaságra. Négy társaságnak különösen fáj a korlátozás – derül ki az e heti HVG-ből.

Nem vesznek fel betegeket a mohácsi intenzívre, mert minden szakdolgozó karanténban van

Nem vesznek fel betegeket a mohácsi intenzívre, mert minden szakdolgozó karanténban van

Knaus a HVG-nek: Ha valaki illegális határátlépőket engedett be Európába, az Orbán Viktor volt

Knaus a HVG-nek: Ha valaki illegális határátlépőket engedett be Európába, az Orbán Viktor volt

700 lóerő, biturbó V8 és zöld rendszám: itt a Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid

700 lóerő, biturbó V8 és zöld rendszám: itt a Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid