szerző:
Tetszett a cikk?

Megbírságolta a felügyelet a felcsúti polgármester érdekkörébe tartozó Opimus Nyrt.-t, amiért nem tett közzé információkat arról, hogyan cseréltek gazdát a részvények. Az MNB-eljárás során viszont váratlanul feltűnt egy eddig ismeretlen, Seychelle-szigeteken bejegyzett cég, amely szintén milliós bírságot kapott. Csak Matolcsyék úgy tették közzé a határozatokat, hogy abból nem derül ki, mi történt pontosan.

Figyelmeztetésben részesítette, és 2 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a tájékoztatási kötelezettségük megsértése miatt az Opimus Group Nyrt.-vel szemben a Magyar Nemzeti Bank mint felügyeleti szerv.

Március elején jelentette be a cég, hogy változás történt a nagyrészvényesek sorában: Mészáros Lőrinc 16,9 százalékos részesedést szerzett, míg a Konzum Management Kft. a részvények 14 százalékát vásárolta meg. Ez a cég annak a Konzum Nyrt.-nek a tulajdona, amelyben Mészárosnak szintén van tulajdona. A harmadik Mészároshoz köthető befektető a Status Capital Befektetési Zrt., a szekszárdi cég tavaly szállt be az Opimusba, és 8,38 százalékos tulajdonrésze.

Nem adják ki, miért bírságoltak pontosan

A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész) nem sokkal később kifogásolta, hogy nem derülnek ki a tranzakciók részletei olyan módon, ahogy ezt a tőkepiaci törvény előírja, ráadásul az Opimus késve jelentette be az ügyletet. A szervezet szerint nemcsak az merül fel, hogy valamiért kivártak a bejelentéssel, de az is, hogy összehangolt befolyásszerzés történt, ezért bejelentést tettek az MNB-nél. Erre válaszként a cég a tőzsde honlapján közzétett „helyreigazító tájékoztatásban” nevezte valótlannak a Tebész kifogásait, és állították, minden szabályosan történt.

Valami azonban mégsem stimmelhetett, ugyanis az MNB felügyeletként április végi határozatában 2 millióra bírságolta a céget a jogszabályban előírt, „rendkívüli tájékoztatási kötelezettség megsértése miatt”. Egyben figyelmeztették az Opimust, hogy „a jövőben teljes körűen és határidőben tegyen eleget” tájékoztatási kötelezettségének.

Ami a (köz)tájékoztatást illeti, azért a bírságolásról szóló határozatot Matolcsyéknak is sikerült úgy közzétenniük a honlapon, hogy mostanáig egyetlen médium sem vette észre, gyakorlatilag szöveghűen rá kell keresni, hogy megtaláljuk. Ráadásul a határozat részletes indoklását nem hozták nyilvánosságra, diszkréten a (...) jelzéssel letudták, amit megtehetnek, mert az MNB-re vonatkozó jogszabály úgy fogalmaz, hogy a felügyelet a határozat rendelkező részét teszi közzé. Így viszont nem derülhettek volna ki a részletek, hogy pontosan mit is hallgattak el Mészárosék, mivel és milyen módon sértették meg a tájékoztatási előírásokat.

Jééé, itt egy újabb offshore cég

Viszont az eljárásnak lett egy mellékhatása: az „Opimus Group Nyrt. feletti folyamatos felügyelet gyakorlása” során az MNB hasonlóképpen, „a tájékoztatási kötelezettséggel kapcsolatos jogsértés” miatt még nagyobb, 2,5 millió forintos felügyeleti bírságot szabott ki egy olyan Seychelle-szigeteken bejegyzett céggel szemben, amelynek a neve eddig még nem bukkant fel Mészáros Lőrincék cégével kapcsolatban. Az ezek szerint az Opimussal kapcsolatos felügyeleti eljárás során, de két nappal korábbi határozat a Davidson International Ltd.-nek megtiltja, hogy megismételje a tájékoztatási kötelezettséggel kapcsolatos jogsértést, egyben 5 napon belül adatot kell szolgáltatnia az MNB felé arról, hogy a tulajdonában lévő Opimus-részvények számában 2017. január 19-e után milyen változások történtek.

Ebből arra lehet következtetni, hogy a cég olyan módon adott/vett/kereskedett az Opimus papírjaival, amit be kellett volna jelentenie, de ezt elmulasztotta. Hogy pontosan mi történt, az ebből a határozatból sem derül ki, mert az indoklási részét ennek sem tették közzé.

A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész) elnöke, Dióslaki Gábor szerint a felügyeleti eljárásban kiszabott két, milliós bírságból egyértelműen kiderül, hogy „az MNB szerint is komoly bajok voltak” az Opimus Group Nyrt. korábbi közzétételeivel, ahogy arra a szervezet felhívta a figyelmet az MNB felé márciusban tett közérdekű bejelentésében.

„Csakhogy a cenzúrázottan közzétett MNB határozatokból azt egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan melyik időszakot vizsgálta a felügyelet és azt sem, hogy az általunk megtalált jogsértések közül melyiket is szankcionálta az MNB. Viszont napfényre előkerült egy újabb offshore cég az Opimus-részvényvándorlás folyamatában. Az indoklás nélkül jelenleg még csak valószínűsíthető, hogy ez az új offshore cég Mészáros Lőrincék adásvételi üzletfele volt, nem pedig az egyik jelenleg is bujkáló nagytulajdonos” jelentette ki az érdekvédelmi szervezet elnöke. A bejelentést tevő Tebészt az MNB levélben tájékoztatta, ebből, illetve a határozatokból együttesen számára ugyanakkor az derül ki, hogy biztosan „egy eddig törvénysértően bujkáló részvényes került hatóságilag napfényre".

Szerinte kérdéses, hogy egy offshore-paradicsomban bejegyzett cég „mennyire fog megijedni az MNB határozatától, és megadni az elmaradt tájékoztatást”. „Ha nem fizeti be a bírságot, akkor sem tudnának vele sokat kezdeni így a magyar hatóságok” – jegyezte meg.

A szervezet nemcsak az MNB előtt támadta meg Mészáros cégét, ahogy arról beszámoltunk, a Fővárosi Törvényszékhez fordult, amiért a vállalat május eleji éves közgyűlését állítása szerint szabálytalanul bonyolították le. Az Opimus közleményében erre is azzal reagált, hogy minden a törvényi előírásnak megfelelően zajlott a közgyűlésen – erről itt olvashat tovább.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elhagyta a Fehér Házat Donald Trump

Elhagyta a Fehér Házat Donald Trump

Mészáros szállodája a Dancing With The Starsra hajt

Mészáros szállodája a Dancing With The Starsra hajt

Teljes mellszélességgel a modellváltás mellé állt a debreceni HÖK

Teljes mellszélességgel a modellváltás mellé állt a debreceni HÖK