szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) tájékoztatta a Tesco angliai anyavállalatánál működő országos szakszervezetet a magyarországi leánycégnél kialakult bérfeszültségről, a londoni főtitkár pedig támogatásáról biztosította a magyar érdekképviseleteket – írta a Magyar Idők.

A Tesco angliai anyavállalatánál működő országos szakszervezet (USDAW) főtitkára, John Hannett megkeresésükre azt válaszolta, haladéktalanul tájékoztatják a londoni központot a magyar leánycégnél fennálló problémákról, illetve továbbítják feléjük a magyar érdekképviseletek követeléseit – idézte a Magyar Idők a KASZ alelnökét, Buday Pálnét.

A KASZ alelnöke szerint egyúttal támogatásukról biztosították a magyar érdekképviseleteket abban, hogy a munkavállalók szempontjából méltó módon rendeződhessen a fizetések körüli vita.

A lap szerint folyamatosan és nagy számban gyűlnek az áruházlánc dolgozói körében az aláírások, amelyek a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével (KDFSZ) közös fellépést támogatják a Tescóval folytatott idei bértárgyalásokon.

Az ágazati szakszervezetek annak érdekében kötöttek együttműködési megállapodást, hogy kiharcolják a munkavállalók számára a megfelelő juttatásokat a multinacionális áruházláncoknál.

"Elsőként a piacon a legnagyobb foglalkoztatónak számító Tescónál szerveződik az országos elégedetlenségi hullám, mivel a vállalat a kormány által elrendelt, kötelező januári béremeléseken túl, az adókedvezmények ellenére, idén már nem fejlesztené tovább az országos átlagtól még mindig elmaradó áruházi fizetéseket" – írta a lap.

A KDFSZ elnöke szerint a másik szakszervezettel együtt elszántak a kérdés rendezésében, ugyanis ahhoz, hogy a területen jellemző munkaerőhiány rendeződni tudjon, a tisztességes bérezés adhat alapot. Bubenkó Csaba közölte, nem csupán a minimálbéren foglalkoztatott munkavállalókat érinti a bérfeszültség, hanem a magasabb beosztásúakat is.

Bubenkó Csaba azt mondta, a magyarországi Tesco árbevétele 3 százalékkal nőtt a 2016-os üzleti évben az előző évhez képest, a nettó bevétele 576 milliárd forintról 595 milliárd forintra emelkedett. Szerinte bőven akadna fedezet a három év alatt összesen 40 százalékos béremelésekre, amelyek versenyképessé tennék a fizetéseket.

A lapnak beszélt arról is, hogy más, napi fogyasztási cikket kínáló multinacionális üzletláncok dolgozói részéről is megjelent az igény, hogy hasonló összefogással képviseljék a munkavállalók érdekeit a fizetések felzárkóztatása és a munkavégzés körülményeinek javítása érdekében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Állj félre, Boston Dynamics: elkészült a robot, ami önmagát tanította meg járni – videó

Állj félre, Boston Dynamics: elkészült a robot, ami önmagát tanította meg járni – videó

Palkovics: Nem kell ahhoz egyetem, hogy egy ország titkosszolgálati tevékenységet folytasson

Palkovics: Nem kell ahhoz egyetem, hogy egy ország titkosszolgálati tevékenységet folytasson

20 cseh diplomatát utasított ki Moszkva, többet, mint ahány oroszt Csehország hazaküldött

20 cseh diplomatát utasított ki Moszkva, többet, mint ahány oroszt Csehország hazaküldött