szerző:
hvg.hu

Először készült átfogó jelentés, teljesítményértékelés Magyarországon az egészségügyről, amelyben 76 indikátor alapján súlyos megállapításokat fogalmaz meg az ellátórendszerről. Egyetlen év alatt 32 ezer ember lett volna megmenthető, ha jobb a magyar egészségügy.

A 2013 és 2015 közötti helyzetet feltáró elemzésből – amelyet a Napi.hu foglalt össze – kiderül, hogy a magyar lakosság egészségi állapota javuló tendenciát mutat, az országon belüli eltérések azonban nagyok.

És hiába a javulás, a leggyakoribb halálok terén az EU-28 átlaghoz képest még nőtt is az elmaradásunk. Ilyen a keringési rendszer betegségei miatti halálozásban, a nők körében számos daganattípushoz köthető halálozás (méhnyak-, mell-, gége-, légcső-, hörgő-, tüdőrák), a férfiaknál pedig a vastagbél- és a végbélrák.

A várható élettartam szempontjából sem túl jó a helyzet: a nők az EU-28 rangsorában a 26., a férfiak pedig a 24. helyen álltak 2014-ben. Akkor a nők születéskor várható élettartama 79,4, a férfiaké pedig 72,3 év volt.

A halálozásért elsősorban a keringési rendszer betegségei, illetve a daganatos megbetegedések a felelősek, a 65 évesnél fiatalabbak halálának leggyakoribb oka valamilyen rosszindulatú daganatos betegség. Az iszkémiás szívbetegségek okozta halálozásban hazánk az EU-28-as listán a huszonhatodik,

a rosszindulatú daganatok miatt bekövetkezett halálozásban pedig az utolsó helyen áll, azaz a legrosszabb adatokat produkálja."

Elképesztő eltérések

A regionális és iskolázottsági különbségekre is rámutat a jelentés mind a várható, mind az egészségesen várható élettartamban. Közép-Magyarországon a legjobbak egy beteg kilátásai, Észak-Magyarországon pedig a legrosszabbak. Az előbbi térség férfi lakói 7, a nők pedig 8 évvel tovább maradnak egészségesek, mint az utóbbiban élők.

Az iskolázottságot vizsgálva még nagyobb az eltérés: egy alapfokú végzettségű férfi 12, egy ugyanilyen végzettségű nő 5,6 évvel él rövidebb ideig, mint felsőfokú végzettségű, azonos nemű honfitársa. Az alapfokú végzettségű anyák csecsemőinek halandósága háromszorosa a felsőfokú végzettségű anyák csecsemői halandóságának.

Tízezrek élhetnének még

A kutatás azt is megállapította, hogy ha idejében és a megfelelő ellátást kapták volna, a 2014-ben elhunytak 14 százaléka megmenthető lett volna. További 12 százalék halálát pedig népegészségügyi beavatkozásokkal lehetett volna elkerülni.

Ez több mint 32 ezer haláleset, egy magyar kisváros lakossága.

A 65 évesnél fiatalabbak körében minden második haláleset elkerülhető lett volna megfelelő népegészségügyi beavatkozásokkal – állapította meg az értékelés. E számokkal Magyarország a harmadik legrosszabb eredményt produkálta az EU-28 tagországának rangsorában 2013-ban.

Óriási érvágás

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) koordinálásával összeállított anyag azt is megmutatja, mekkora anyagi megterheléssel jár a lakosság számára a hozzáférés az egészségügyi ellátáshoz. A háztartások kiadásaik 5-6 százalékát egészségügyre költik, de rendkívül magas, 22 százalékos – és tovább növekszik – azoknak az aránya, amelyek katasztrofálisnak minősíthető egészségügyi kiadásokat szenvednek el.

A várólisták szempontjából is nagyok a területi különbségek: míg Közép-Magyarországon átlagosan 31, addig a Dél-Dunántúlon 110 napot kellett várni egy-egy beavatkozásra.

A szükségesnek vélt egészségügyi ellátás elmaradása 2014-ben átlagosan a lakosság 7 százalékát érintette. Az elmaradás esélye 2015-ben a romák esetében 2,2-szer haladta meg a nem romákét, az alapfokú végzettségűek körében 1,8-szor volt nagyobb, mint a felsőfokú végzettségűeknél, a legalacsonyabb jövedelmi ötödbe tartozókat pedig 3,9-szer többször érintette, mint a legmagasabb jövedelmi ötödbe tartozókat – derül ki a jelentésből.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A mesterséges intelligenciával lépne a rák nyakára a 33 éves magyar feltaláló

A mesterséges intelligenciával lépne a rák nyakára a 33 éves magyar feltaláló

Így tört ki a botrány a Parlamentben - videó

Így tört ki a botrány a Parlamentben - videó

Itthon összerakott fegyverek kerülnek a magyar katonák kezébe

Itthon összerakott fegyverek kerülnek a magyar katonák kezébe

Fizessenek a gazdagok! Az 50-ek hadüzenete az európai liberális gazdaságpolitikának

Fizessenek a gazdagok! Az 50-ek hadüzenete az európai liberális gazdaságpolitikának

Videó: Ömlik a láva az Etnából

Videó: Ömlik a láva az Etnából

Régi androidos mobilja van? Akkor van egy nagyon rossz hírünk

Régi androidos mobilja van? Akkor van egy nagyon rossz hírünk