szerző:
-W-

Európa élvezi a pénzesőt. De látja azokat, akik miatt veszélybe került.

2020-tól más szelek fújnak majd az Európai Unióban, és egyelőre nem tiszta, hogy merre is fogják fújni a ropogós, és nem utolsósorban kényelmesen ellopható eurókat. Nem véletlenül szaglászik Felcsúton az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsága: a mostani hibák és bűnök mind befolyásolják, hogy mi lesz három év múlva.

Van az EP-nek egy másik testülete, ez a Régiók Bizottsága névre hallgat, és nagyjából arra való, hogy a benne sürgő polgármesterek meg önkormányzati képviselők időnként felkiabálhassanak a legendás brüsszeli elefántcsonttoronyba, és adjanak valami visszacsatolást arról, hogy mondjuk Nagykanizsán vagy Nantes-ban mi is történt a felső szintű döntések nyomán, vagy mire volna szükség. Ez nem túl izmos jogosítvány, amin lehet kuncogni, meg elkezdeni a szöveget a zemberektől elszakadt unióról, amíg meg nem gondoljuk, hogy Magyarországon vajon hol és hogyan véleményezhetik a helyhatóságok a kormány döntéseit. Vagy hogy önkormányzatok-e azok még egyáltalán. Na ennek a bizottságnak, a COR-nak a szociáldemokrata csoportja gyűlt össze Valenciában, hogy egymásnak is megmondják a frankót.

Erre aztán nem nagyon került sor, mert amikor mindenkit megetetnek rendesen egy szépséges mediterrán városkában a tenger partján, akkor eleve elcsitulnak a kedélyek. De az azért érezhető minden felszólalásból, hogy vannak bajok, jól látható anomáliák, és még inkább van félelem, hogy ezekből kegyetlen ínség következhet.

Az EU kohéziós politikája egyébként nem eredménytelen pénzszórás: a COR-ban nyüzsgő városvezetőknek van mit félteni. Ebből a kasszából épülnek és újulnak meg iskolák, utak, távközlési hálózatok, kórházak meg még ezer dolog, amit ők aztán átadhatnak, a választó meg örül és szavaz. Viszont éppen a saját, de még inkább a szomszéd kertjén látják, hogy mennyire sérülékeny és főleg támadható a rendszer. Látszólag önkritikusan, de talán inkább a két város közötti legendás rivalizálás miatt kerül elő a szomszédos Castellón repülőtere, az uniós pénzek elsüllyesztésének iskolapéldája. Százötvenmillió euróból épült az amúgy bejáratott és forgalmas valenciai reptértől 60 kilométerre, a pénz egyhatodát helyi focicsapatokra költötték, ma pedig néhány tökfölösleges járat közlekedik hetente, de valószínűleg azokat is feketén szponzorálják.

De azért téma Magyarország is. Kár azt hinni, hogy Felcsútot és a többi tolvajlást nem látják a műholdak.

Valenciától Constantáig szinte minden küldött aggódik. Ők tudják, hogy mennyivel lenne rosszabb nekik a kohéziós támogatások nélkül, de a nyűg is ugyanaz: a választóik nem tudják. Az európai ifjúszocik elnöke, João Albuquerque mondja ki legkerekebben: ennek a rendszernek csak akkor van jövője, ha egyrészt láthatóbbá válik, másrészt a döntésekbe is be tudják vonni a helyieket. Másképp vagy maguk a népek szavazzák ki magukat belőle, mint a britek, vagy megeszi az egészet az ellenőrizetlen korrupció. Most jobb esetben a nemzeti kormányok fényezik magukat az uniós pénzből elért eredményekkel; rosszabb esetben a saját arany vécékeféjüket vetetik meg Európával, aztán amikor Európa körülnézne a budiban, akkor csapkodják a seggüket a földhöz, hogy ez akkora intervenció, mint a prágai tavasz leverése.

Nincs vita arról, hogy mit és merrefelé kell korrigálni. Ha a jó szándék meg nem feneklik valahol a bürokráciában, akkor 2020 után az elnöki budiba járó kisvasútra nem lesz többé pénz; amire lesz, arról pedig tudni fogja mindenki, hogy azt Európának köszönhetjük.

Ha megfeneklik, akkor előbb-utóbb nem lesz pénz egyáltalán. Az katasztrófát jelent, és azt a katasztrófát le fogják verni azokon, akik okozták. Európa ellenségei kiéhezetten lesnek az újabb ellenségképre, mert a migránsokból nem lett meg a lázadás éve. Lehetünk mi még ennek a botnak a rosszabbik végén.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Stephen Hawking utolsó üzenete: "Nincs Isten"

Stephen Hawking utolsó üzenete: "Nincs Isten"

Kormányinfó: Ungár Péter lapja bejutott, a Magyar Hang nem

Kormányinfó: Ungár Péter lapja bejutott, a Magyar Hang nem

Lázár előállt a dohányzás teljes tiltásának mestertervével

Lázár előállt a dohányzás teljes tiltásának mestertervével

Nem kertel a manipulált kormányvideó főszereplője: "Orbán Putyin kottájából játszik"

Nem kertel a manipulált kormányvideó főszereplője: "Orbán Putyin kottájából játszik"

Habbal és locsolással az azbeszttartalmú törmelék ellen az újlipótvárosi volt KISZ-székház bontásánál

Habbal és locsolással az azbeszttartalmú törmelék ellen az újlipótvárosi volt KISZ-székház bontásánál

Nagy Gábor: Diktátorok évadja

Nagy Gábor: Diktátorok évadja