szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fővárosi Közgyűlés kitért a népszavazás elől, a KSH közel 300 ezer forintra mérte a magyar átlagfizetést, Orbán Viktor pedig újra megígérte a nyugdíjasoknak az ajándék Erzsébet-utalványt. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Tarlós Istvánék kitértek a római-parti népszavazás elől: a Fővárosi Közgyűlés hatályon kívül helyezte a római-parti védmű part menti nyomvonalát támogató április határozatát. Gát azonban így is lesz, a kérdés az, hogy mikor, erről viszont csak később fognak dönteni.

Azt több közép-és kelet-európai városban is láthatjuk, hogy az árvizek ellen nem az a megoldás, ha a folyóhoz legközelebb minél magasabb és erősebb gátat építünk. Bécsben például egy hatalmas mesterséges szigetet hoztak létre, Belgrádban meghagyták a széles parti rézsűt, arra pedig Drezda lehet a legjobb példa, hogy miképp néz ki egy ideális folyópart. Sőt, azt nem messze a Római-parttól Budapesten is láthatjuk, hogy hogyan kell természetes valójában meghagyni a folyópartot úgy, hogy hangulatos és kulturált is legyen a hely.

Hol épüljön a gát?

Egy év alatt 13,2 százalékkal nőtt a magyarok átlagfizetése, elsősorban a minimálbér emelése miatt, a havi bruttó bér 292 400 forint, az átlagos nettó kereset pedig a családi kedvezménnyel is számolva 202 ezer forint. Persze ez nem annyi, amennyit a legtöbb magyar megkeres: igaza van annak, aki úgy érzi, hogy az ismerősei többségének alacsonyabb a fizetése, mint az átlag. A mediánfizetésről (vagyis hogy mi az a pénz, aminél a magyarok fele többet, fele kevesebbet visz haza) nem adnak ki adatokat, de már az átlagot is úgy számolják ki, hogy a legkisebb cégeknél dolgozókat egyáltalán nem veszik figyelembe.

Folytatódott az a furcsa tendencia, hogy a költségvetési szféra dolgozói jobban keresnek, mint a vállalkozások munkatársai. Ennek nem csak a költségvetési szféra bérrendezése a fő oka, hanem az is, hogy ott nem lehet feketézni. A közmunkásoknak 54 300 forintból kellene kijönniük valahogyan a hónap végéig.

Az ön ismeretségi körében nőttek a bérek tavaly óta?

Több tízezer forintra számíthat egy nyugdíjas az év végén. Azt már eddig is tudtuk, hogy a nyugdíjprémium és a nyugdíjemelés év végi korrekciója megérkezik az idősekhez novemberben, Orbán Viktor pedig most azt is megígérte, hogy idén is osztanak 10 ezer forint értékben Erzsébet-utalványt. Kiszámoltuk: aki a magyar átlagnyugdíjat kapja, az 35 ezer forinttal gazdagodhat.

A kormány úgy döntött a héten, hogy aki az öregségi nyugdíjkorhatárt nem érte el, de más nyugdíjszerű ellátást kap, szintén nyugdíjprémiumban részesülhet, tavaly ez még nem így volt. Azt is megígérték, hogy a prémiumot és a nyugdíjkorrekciót már novemberben átutalják.

Mi a nyugdíjasok év végi pénzosztásának fő üzenete?

A hét képe: tovább épül a válság miatt félbehagyott Tópark projekt az M0-M1-M7 autópályák által határolt területen, a szerkezetkész komplexum befejezésére mintegy 50 milliárd forintot fordít a fejlesztő Útnet Építő Kft.

©

Átírta a parlament a kéményseprési törvényt, csakhogy három nappal később Áder János visszadobta azt. A törvény szerint a családi házaknál nem lennee ezután kötelező rendszeresen ellenőrizni a füstelvezetést, csak akkor vizsgálnák meg a kéményeket, ha azt a tulajdonos külön megrendeli.

A törvényjavaslat megírói azzal érvelnek: az adminisztrációs terhek csökkenhetnek, ha nem kötelező a vizsgálat, a háztulajdonosok egyéni felelősségvállalása pedig megnő így. Lázár János is arról beszélt a Kormányinfón, hogy nem állíthatnak mindenki mellé egy embert, a társadalomnak magának tudnia kell felelősséget vállalnia. A jövő nemzedékek szószólója azt közölte: életveszélyes volna felszámolni a kötelező ellenőrzést.

Ön kihívná a kéményseprőket ellenőrzésre, ha nem lenne kötelező és fizetni is kéne érte?

Egy világszínvonalú laboratóriumban vizsgálják Kőbányán, hogy milyen, az egészségre káros anyagokat tartalmazhatnak a ruháink. A világon csupán 18 független intézet van, amely ilyen védjegy kiadására jogosult, ezek egyike az Innovatext.

A divatszakmánál csak az olajipar szennyezi jobban a Földet, amihez hozzájárul az is, hogy a globális gyártás és ellátási lánc révén egy termék többször is körberepüli a Földet, míg a boltokba kerül. A vásárlók felelősségéről még kevesebb szó esik. Pedig a legjelentősebb környezetterhelés a használat révén keletkezik, például a túl sok mosás vagy vasalás miatt.

Vásárolna-e környezetkímélőbb ruhát?

Kilakoltatnak Szegeden egy háromgyerekes családot a szociális bérlakásából, hiába fizettek be minden számlát határidőre. A család azért kerül utcára, mert megsértették a közösségi együttélés szabályait: az anya előbb csak a szomszédban élő anyósával veszekedett, majd a háborúskodáshoz további szomszédok is csatlakoztak. Az önkormányzat egy 30 négyzetméteres, fürdőszoba nélküli lakást ajánlott volna a problémás családnak, ezt viszont ők nem fogadták el.

Úgy tűnik, hogy hosszú türelmi idő után bekeményít az ingatlanokat kezelő önkormányzati cég, az idei első féléves beszámolója szerint az IKV Zrt jogi képviselői 103 esetben fizetési meghagyást küldtek, 44 esetben bírósági eljárást is kezdeményeztek az ingatlanok kiürítésére. Az azonban újdonság, hogy azért küldtek el lakókat, mert a környéken élők panaszkodtak rájuk.

Mikor tart elfogadhatónak egy kilakoltatást?

A megyei kereseti adatok alapján 10 millió forintos lakáshitelt a legtöbben fel tudnának venni 20 évre, a kérdés csak az, hogy ebből egy helyben megvásárolható lakás mekkora része jön ki. Kiszámoltuk: Budapesten egy 60 négyzetméteres lakásnak csak a harmadára lesz elegendő a 10 millió, míg sok megyében ez az összeg több mint elegendő. A két szélsőségtől eltekintve a többi megyében változatos a kép, de az közös, hogy a 10 millió forintos hitel a lakás árának legalább 60 százalékára elég lenne.

Önnek elég lenne-e a tízmilliós hitel?

Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg ismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
366 forintba is került egy euró

366 forintba is került egy euró

Elkapkodták a több százezer forintos VIP-bérleteket a Fradi BL-meccseire

Elkapkodták a több százezer forintos VIP-bérleteket a Fradi BL-meccseire

A liszt drágulása és a rossz idő elintézte a kenyér árát

A liszt drágulása és a rossz idő elintézte a kenyér árát