szerző:
Dobos Emese
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kőbányán, egy világszínvonalú laboratóriumban jártunk, ahol azt vizsgálják: milyen, az egészségünkre káros anyagokat tartalmazhatnak a ruháink? És ahol azt is megtudtuk, mi a baj a koptatott farmerekkel.

Arra már odafigyelünk, mit eszünk, azzal azonban nem foglalkozunk annyit, milyen veszélyeket rejt egy rossz minőségű ruha. Pedig azok a méreganyagok, amelyekkel a bőrünkön keresztül, ruhák viselésekor érintkezünk, ugyanolyan károsak lehetnek, mint amelyeket elfogyasztunk. Vannak olyan anyagok, amelyek kiürülnek, ezek csak ideiglenes terhelést jelentenek, de egyes anyagokat a szervezetünk elraktároz, és ezek az évek alatt felhalmozódhatnak.

„A laktóz- és gluténtartalmú élelmiszerek is biztonságosak, de van, aki érzékeny ezekre, így lehetőleg elkerüli ezek fogyasztását. A divattermékek esetében más a helyzet: sokan például egy ekcémás tünettel bőrgyógyászhoz fordulnak, mert nem ismerik fel, hogy ezeket a tüneteket a bőrünkkel érintkező anyagok okozzák, például a fehérnemű” – mondja Kokasné Palicska Lívia, a textilanyagok vizsgálatával foglalkozó Innovatext vezérigazgatója. Ezek a tünetek lehetnek „apróbbak”, mint egy bőrpirosság, allergiás reakció, de számos vegyszerről bebizonyosodott, hogy (hosszabb távon) mérgezőek, rákkeltőek lehetnek, vagy éppen felborítják a hormonháztartást.

©

Eljátszott bizalom

Kibolyhosodik a pulóver? Összemegy a mosásban a nadrág? Nem pergeti le a vizet a dzseki? Ereszti a színét a póló?

Ezeket a mindennapi problémákat igyekszik kiszűrni a társaság, amelynek a mérnökcsapata a szálaktól, kellékektől a késztermékig végez mechanikai és kémiai vizsgálatokat. Ennél is érdekesebbek talán az úgynevezett OEKO-TEX követelményrendszer alapján végzett ellenőrzéseik. Ezeknél a termékekben előforduló, potenciálisan veszélyes anyagokat és a gyártás fenntarthatóságának körülményeit vizsgálják és tanúsítják. Ebben különlegesnek számít a cég: a világon csupán 18 független intézet van, amely ilyen védjegy kiadására jogosult, ezek egyike az Innovatext.

A „Made in Green by OEKO-TEX” tanúsítvány nem csak azt garantálja, hogy az adott termék ártalmas anyagokat nem tartalmaz, de azt is, hogy a gyártó elfogadható munkakörülményeket biztosít dolgozóinak, és ügyel a környezetre, a vegyszer- és az energiafelhasználásra is maximális odafigyeléssel készült.

Az árcímke sem garancia semmire

Világszínvonalú textilintézet a Gyömrői úton

Az Innovatext Textilipari Műszaki Fejlesztő és Vizsgáló Intézet Zrt. a magyar textil- és textilruházati ipar 1949-ben alapított központi kutató-fejlesztő és vizsgáló bázisaként szoltál. A 2004-től Hoheinstein csoport tagjaként működő vállalat vezérigazgatója 2014 óta dr. Kokasné dr. Palicska Lívia.

Az Innovatext mára egyre több megbízást tudhat magáénak, jelentős nemzetközi, kutatási projektekben vesz részt, de a vezérigazgató aktív tagja a globális párbeszédnek is, a Magyar Könnyűipari Szövetség elnökeként képviseli a Könnyűipari Ágazati Párbeszédbizottságban a munkaadói érdekeket és vesz részt a legjelentősebb nemzetközi szervezetek munkájában.

A plázákban megfizethető áron friss divatcikkeket kínáló fast fashion cégekről mindenki tudja: közülük jó pár kizsákmányolja dolgozóit. Azzal már kevesebben vannak tisztában, mennyire környezetkárosító az ágazat: a divatszakmánál csak az olajipar szennyezi jobban a Földet, amihez hozzájárul az is, hogy a globális gyártás és ellátási lánc révén egy termék többször is „körberepüli” a Földet, míg a boltokba kerül.

A vásárlók felelősségéről még kevesebb szó esik. Pedig a legjelentősebb környezetterhelés a használat révén keletkezik: „Fel kell tennünk ezért a kérdést: tényleg ki kell-e egy ruhadarabot naponta mosni? A mosás, vasalás, vegytisztítás során elhasznált energia, víz és vegyszer, valamint a keletkező szennyvíz növekvő mennyisége globális szinten egyre nagyobb problémát okoz” – emeli ki az Innovatext vezetője.

A fenntarthatóság iránti egyre erősebb igény és a fogyasztói nyomás révén elindult egy kezdeményezés, hogy a gyártási folyamatok 2020-ra teljesen vegyszermentesek legyenek. Ezért évről évre egyre több világmárka csatlakozik pl. a Greenpeace Detox-kampányához, és kötelezik el magukat a mellett, hogy kiküszöböljék a káros vegyszerek használatát.

Fenntarthatóság észszerű keretek között és a „bio” pamut

Azt hihetnénk, a magasabb árkategória garancia lehet arra is, hogy a ruhadarabok nem tartalmaznak semmilyen egészségünkre káros anyagot, ez azonban közel sincs így. A drága ruhákban is lehetnek olyan anyagok, amelyek kockázatot jelentenek, hiszen a textileket veszélyes vegyszerekkel kezelhetik, mielőtt a boltokba kerülnek. Az sem igaz, hogy a gyenge minőség kizárólag az olcsó árut kínáló cégekhez köthető: az Innovatext vizsgált már olyan farmernadrágot, ami rendkívül hamar tönkrement – holott drága volt és márkás.

Mi vásárlók nem is tudjuk kiszűrni ezeket a hibákat a címkék alapján. Még az EU vegyi anyagok engedélyezéséről szóló, 2007-ben hatályba lépett rendelete, a REACH sem garancia. Például attól még, hogy egy gyerekruhától kipirosodik a baba bőre, biztonságosnak minősül, ha megfelel a jogszabályi előírásoknak.

©

Bár a fogyasztók sok esetben a természetes mellett teszik le a voksukat, a műszál, vagyis a szintetikus alapanyag nem feltétlenül ellenség. A sportoláshoz ma már elengedhetetlen a funkcionális öltözék, ezek pedig korszerű, jó viselési komfortot biztosító, műszálas alapanyagokból készülnek.

Egy természetes alapanyagból, például 100% pamutból készült ruhadarab is okozhat egészségügyi kockázatokat, a gyártása pedig jelentős környezetterhelést jelent. A gyapotföldeken sok rovarirtó szerre, műtrágyára és rengeteg vízre van szükség. A növény által felszívott vegyszerek benne lehetnek a pamutszálban, és így a belőle készült ruhadarabban is, ezért az még akkor is tartalmaz ártalmas anyagokat, ha a gyártás egyébként „bio” módon, azaz színezék és egyéb kikészítőszer hozzáadása nélkül történt.

Teljesen vegyszermentessé tenni a textilipar gyártási folyamatait nem lehetséges Lívia szerint: „itt és a bőriparban is vannak olyan anyagok, amelyek használatát nem lehet kiváltani. Észszerű szintre kellene mérsékelni a vegyszerek használatát, hogy csökkentsük a környezet terhelését és a humánökológiai kockázatot. Túlzás a vegyszerek teljes kiiktatása, e mögött valószínűleg komoly üzleti érdekek állnak” – véli Lívia.

©

A szakértőnek a divattrendekkel is problémája van: „amíg egykor a farmer a tartóssága miatt vált széles körben kedveltté, ma rengeteg energiát és költséget emészt fel az, hogy legyártsák, színezzék, majd elroncsolják – korábban igen környezetet és egészséget romboló módon, ma már automatizáltan, robotok segítségével –, hogy az új termék használtnak tűnjön” – emlékeztet.

Új utak

Az Innovatextnek pedig van munkája bőven. Megbízóik között hazai és külföldi cégeket és márkákat egyaránt találunk, vannak köztük textil- és ruhaipari gyártók, forgalmazók, hivatalos szervek, de szállodák és mosodák is.

A Hohenstein csoport a legnagyobb megrendelőként biztos hátteret nyújt, emellett több nemzetközi kutatási projektben is részt vesz az Innovatext. A cég koordinátor egy kutatási projektben, amelyben széles körben használható, magas védelmi szintet nyújtó védőkesztyűket fejlesztenek ki. Másik kutatási témájuk a textilipari hulladékokra fókuszál, amely globálisan az iparág egyik jelentős problémája: az olasz Centrocot intézet által irányított kutatás célja egy adatbázis létrehozása a textilipari hulladékhasznosításhoz, amelynek során felmérik, hogy hol és hogyan lehet hasznosítani ezeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Rákkeltők a Levi's, a Zara és a Calvin Klein ruhái?

A Greenpeace International vizsgálata veszélyes anyagokat talált több vezető divatcég Magyarországon vásárolt ruhájában. A vegyi anyagok hormonzavarokat okoznak, és rákkeltő anyagokká bomlanak, a gyártók 2020-ig vállaltak drasztikus váltást.

34, 60 és 78 évesen történik korszakváltás a szervezetünkben

34, 60 és 78 évesen történik korszakváltás a szervezetünkben

A TCL telefonja nem csak széthajtogatható, utána még nyújtható is

A TCL telefonja nem csak széthajtogatható, utána még nyújtható is

Megegyezett a világ két legnagyobb szénkibocsátó országa a kibocsátáscsökkentésről

Megegyezett a világ két legnagyobb szénkibocsátó országa a kibocsátáscsökkentésről