Dobszay János
Dobszay János
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az év végi pénzosztás legfőbb nyertese a református kormányfő egyháza, de különösen sok terven felüli juttatás ment a Hit Gyülekezetének is. Iványi Gábor egyházán viszont az sem segít, hogy ügyében az Alkotmánybíróság is kimondta: mulasztásos alkotmánysértés áldozata.

Nem csak a szenteknek, Orbán Viktornak is maga felé hajlik a keze. Az év végi pénzosztásból, amelynek során a kormány 119 milliárd forintot osztott szét az egyházak között, a legnagyobb szelet – 85 milliárd forint (az összes támogatás 72 százaléka) – a kormányfőt is a soraiban tudó reformátusokhoz került. Ez jóval nagyobb arányú támogatás annál, mint amit e felekezet tényleges társadalmi jelenléte indokolna (lásd infografikánkat).

Ráadásul a nagyvonalú kormányzati támogatás nem önmagában áll: történt mindez két hónappal az után, hogy Orbán megújította a tíz évvel korábban szintén általa aláírt, a  magyar állam és a Magyarországi Református Egyház között létrejött kétoldalú megállapodást. A frissített dokumentum – amit a HVG információi szerint csak az aláírást követően ismerhetett meg az egyház zsinati vezetése – nem csupán a korábbi finanszírozási garanciákat erősítette meg, újabbakkal is kiegészítette azt. Ennek értelmében a magyar felsőoktatásban amúgy nem túl jelentős szerepet játszó református intézmények (így a Károli Gáspár Egyetem és kollégiumok) az idők végezetéig élvezhetik az évenkénti legalább 8,5 milliárd forintos állami támogatást. És ez csak egy tétel a sok más támogatási forma között. (Igaz, a katolikusok Pázmány Péter Katolikus Egyeteme is hozzájutott az év végén 8,2 milliárd plusz állami forinthoz, ám ez egyszeri támogatás volt.)

KOrmánytámogatással felújított szószék. Reformátusok előnyben
©

A kivételezett felekezetek sorába került két izraelita hitközség is, az állami banki hitel segítségével már egyetemet is vásárló, újabban a Fidesz-jelölt mellett kampányoló, Köves Slomó-féle Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség és a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség is. A Hit Gyülekezete (HGy) pedig a 2016-os karácsonyi támogatásának közel tízszeresét, 760 millió forint terven felüli költségvetési pénzt kapott. Az ajándék pénz nagyobb részéből a Gyömrői úti Hit Park területén új rendezvényközpont épülhet, 364 milliónak pedig a gyülekezet vezető lelkésze, Németh Sándor által alapított teológiai Szent Pál Akadémia a kedvezményezettje. Aki veszi a fáradságot, hogy az erről szóló, a gyülekezet honlapján olvasható közleménynél tovább menjen, két kattintásnyira arról is meggyőződhet, hogy

„a gyülekezet az önfenntartó egyházmodell híve. Az 1 százalékos adófelajánlásokon és az iskoláknak járó normatívákon kívül más állami támogatást nem vesz igénybe.”

Nem ez az egyetlen zavarba ejtő ellentmondás a HGy-vel kapcsolatban, amelynek csapatai évtizedeken át hadban álltak a Fidesszel. Az első Orbán-kormány idején – igaz, akkor még közeli volt az SZDSZ-szel kokettáló, a liberálisoknak a kopogtatócédulák gyűjtésébe is aktívan besegítő gyülekezet emléke – kormánykörökből még azt vetették Némethék szemére, hogy a gyülekezet valójában nem is egyház, hanem az akkori (Fidesz–MDF–kisgazda) koalíció meggyengítésére törekvő, pártszerű működést kifejtő társaság. Újabban viszont más szelek fújnak: a Szent Pál Akadémián megtartott előadásában a KDNP-s Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nemrég már azt fejtegette, milyen „nagyszerű, hogy úgy vagyunk itt együtt, hogy egyikünk sem adott fel semmit”. Egyúttal rögeszmés követelésnek nevezte, hogy az egyházaknak egyenlő távolságot kellene tartaniuk a különböző politikai felfogásoktól.

Csak úgy ömlik az áldás a gyülekezetre azóta, hogy Némethék látványos politikai fordulattal besoroltak Orbánék mögé. A Fidesz–KDNP által 2012-ben megelőlegezett bizalmat (a Hit Gyülekezete egyike volt azon kevés felekezeteknek, amelyeknek semmit sem kell tenniük azért, hogy továbbra is államilag elismert egyháznak számítsanak) Némethék alaposan megszolgálták. A birtokukban lévő ATV rendre helyet ad a kormány menekültellenes propagandájának. A vezető lelkész pedig – aki egy lesifotó tanúsága szerint tavaly kedélyes tárgyalást folytatott Andy Vajnával és Habony Árpáddal a filmügyi biztos luxuséttermében – nemrég az irodájában fogadta a szélsőjobbos holland politikust, Geert Wilderst. A találkozó apropóját az adta, hogy a gyülekezet kiadásában magyarul is megjelent Wilders Halállistán – Az iszlám háborúja a Nyugattal és velem című könyve.

©

Míg a kormány és a HGy között mára politikai érdekazonosság alakult ki, az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) esetében a kormány szemében az sem „mentő körülmény”, hogy például olyan kérdésekben, mint a házasság vagy az abortusz, a MET hasonlóan vélekedik, mint a KDNP. Az Orbán két gyermekét lelkészként hajdan megkeresztelő Iványi egyházának negatív kormányzati megítélését a vezető lelkész nemcsak – erkölcsi megfontolásokból megfogalmazott – kormánykritikus nyilatkozataival „érdemelte ki”, hanem azzal is, hogy egykor SZDSZ-es képviselő volt, és utóbb gyakran mutatkozott Gyurcsány Ferenc társaságában. A MET annak ellenére tartósan kiűzetett a költségvetési paradicsomot jelentő, államilag elismert egyházak köréből, hogy már strasbourgi bírósági papírja is van e lépés jogtalanságáról, és arról, hogy a magyar állam kártérítést lenne köteles fizetni neki. És hiába mondta ki az Alkotmánybíróság karácsony előtt pár nappal, hogy az Országgyűlés mulasztásos alkotmánysértést követ el azzal, hogy napirendjére sem veszi a MET kérelmét, a kormány ügyet sem vet az elmarasztalásra.

A szcientológusokkal viszont akkor gyűlt meg igazán a baja a hatalomnak – s szabadult rá az egyesületként működő egyházra a rendőrségtől a NAV-on keresztül az adatvédelmi hatóságig számos állami hatóság –, amikor kiderült: rálátásuk lehetett a  letelepedési kötvények Rogán Antalékhoz köthető bizniszére. Az üzletben közvetítő szerepet játszó, tavasszal kirabolt Arton Capital cég ugyanis olyan – az Egyesült Arab Emírségekben bejegyzett – társaságon keresztül is szerződött kötvényvásárló külföldiekkel, amelynek a vezetője szcientológus. Az ügyben az a legújabb fejlemény, hogy a NAV zár alá vette a szcientológusok budapesti, Váci úti ingatlanát. Ebben még az sem jelentett akadályt, hogy – legalábbis a közösség jogi képviselője, Szikinger István szerint – ehhez bírósági határozatra lett volna szükség.

Közben az orosz ortodox egyház menesztette Budapesten is szolgáló püspökét, mert alapos a gyanú, hogy az Orbán által Vlagyimir Putyinnak megígért, a magyar állam által 2,4 milliárd forinttal támogatott templomfelújításokra átutalt költségvetési pénz egy részét ausztriai számlákon keresztül megpróbálták kiszivattyúzni.

A cikk a HVG 2018/02. számában jelent meg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Torrentezik? Ha ezt bevezetik, nyugodtabban alhat majd

Torrentezik? Ha ezt bevezetik, nyugodtabban alhat majd

Az Apple okosórája rögzíthette a szaúdi újságíró meggyilkolását, de ez a sztori nagyon sántít

Az Apple okosórája rögzíthette a szaúdi újságíró meggyilkolását, de ez a sztori nagyon sántít

A sors iróniája, éppen most készül új székházba a Fundamenta Lakáskassza

A sors iróniája, éppen most készül új székházba a Fundamenta Lakáskassza

Rátámadtak és meg akarták erőszakolni a magyar bajnok futónőt

Rátámadtak és meg akarták erőszakolni a magyar bajnok futónőt

Ceglédi: Megjött Puzsér, az összefogósdit elvitte a cica?

Ceglédi: Megjött Puzsér, az összefogósdit elvitte a cica?

Megszavazták: vége a lakástakarékok állami támogatásának

Megszavazták: vége a lakástakarékok állami támogatásának