szerző:
hvg.hu

Senki nem akar kitelepülésen óvónői állást vállalni, pedig még lakást is adnának sok faluban. Van olyan település, ahol már szabadságra sem tud menni az óvónő, mert egyedül felügyel három falu gyermekeire. Pedig egyre többen végeznek a szakon, de inkább külföldre mennek.

Hónapok óta szeretnének óvónőt felvenni a Somogy megyei Mikén, mert az óvónő egyedül van, nem tud szabadságra menni – írja a sonline.hu. Három pici település gyermekeivel foglalkozik, összesen húszan járnak a mikei oviba.

A lap megkérdezte a negyven éve a pályán levő óvónőt, aki elmondta, hogy nem szívesen jönnek dolgozni a falvakba, mert senki nem szeret naponta órákat utazni.

Másfelől pedig ő úgy tapasztalja, hogy többen attól is tartanak, hogy a falvakban élő gyermekek nehezebben kezelhetők, pedig a szakember szerint ez nem igaz.

Egy másik Somogyi településen, Gigén, éppen most avattak új óvodát, de a vezető is negyven kilométerről jár el a faluba dolgozni. Szeptembertől az önkormányzat szeretne még egy munkatársat, de a jelenlegi körülmények között erre nem sok kilátás van.

A lap munkatársa annak is utána nézett, hogy jelenleg 760 óvónői állást hirdettek meg, a legtöbb szakembert a falusi óvodák keresik. Pedig az idén összesen 4691 diák jelentkezet óvoda pedagógusnak, tehát népszerű a szakirány. Ráadásul, az idén 1379 –en diplomáztak a szakon és 906 óvónő ment nyugdíjba, tehát éppen pótolhatnák az idősebb kollégákat, de a legtöbben inkább bébiszitternek állnak külföldön.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kinyitotta az ajtót a medve, és beszállt az udvaron álló autóba

Kinyitotta az ajtót a medve, és beszállt az udvaron álló autóba

Hajtogatható telefon? Felejtse el: a Lenovo táblagéppel csinálna ugyanilyet

Hajtogatható telefon? Felejtse el: a Lenovo táblagéppel csinálna ugyanilyet

Schwarzenegger a magyar birkózóknak szurkol

Schwarzenegger a magyar birkózóknak szurkol

Verhofstadt szerint Orbánt csak a magyar szavazók állíthatják meg

Verhofstadt szerint Orbánt csak a magyar szavazók állíthatják meg

Van ádámcsutkám, de jó nő vagyok

Van ádámcsutkám, de jó nő vagyok

Fotók jöttek a szörnyű abonyi baleset helyszínéről

Fotók jöttek a szörnyű abonyi baleset helyszínéről