szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megemelték a képviselők a saját fizetésüket; magyarázkodhat a kormány a rezsiharc miatt; egyre több magyar focicsapat öltözik 2rule-mezbe. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Saját fizetésükről döntöttek a képviselők, és nem szerénykedtek: a költségvetést megalapozó törvénycsomagba bekerült, hogy a parlament tagjai az átlagfizetés háromszorosát kapják mostantól. A bizottsági tagok, a miniszterek és a parlament vezetői is fizetésemelést kapnak. Szijjártó Péter külügyminiszter pénztárcája több mint 666 ezer forinttal lesz vastagabb augusztustól, miután fizetése majdnem 2 millió forintra nő. Kövér László házelnök pedig eddigi 1,7 milliós fizetése helyett 2,4 millió forintot kereshet majd a jövőben.

Ráadásul ha változik az átlagkereset, akkor a képviselők fizetését is az új számok alapján számolják ki. Kivéve, ha csökkennek a bérek, mert akkor maradnak a magasabb összegnél.

Most komolyan: ön szerint jogos a képviselői fizetésemelés?

Magyarázkodhat a kormány a rezsiharc miatt, miután újabb ügyekben indított eljárást Magyarország ellen az Európai Bizottság. A testület azt szeretné elérni, hogy Magyarországon ne a kormány, hanem az illetékes hatóság határozza meg a hálózatokhoz való hozzáférés feltételeit, költségeit.

©

De eljárás indult a Stop Soros miatt is: a hivatalos megfogalmazás szerint „aggályok merülnek fel” azzal kapcsolatban, hogy a magyar törvény megfelel-e az uniós jognak.

Eközben szinte észrevétlenül, de csak elkaszálnak egy törvényt, mert az nem tetszett az Európai Bizottságnak. Semjén Zsolt és Palkovics László egy nyúlfarknyi törvénymódosítási javaslatot nyújtottak be, amely alapján mégsem szankcionálnák azokat az áruházláncokat, amelyek legalább 15 milliárd forintos éves nettó árbevételt érnek el, mérleg szerinti eredményük azonban két éven keresztül nulla vagy negatív. A 2014 végén elfogadott törvény egyike volt a nyíltan a multiláncok ellen hozott intézkedéseknek.

Mi lesz most?

Elkészült a 2019-es költségvetés. Körülnéztünk az adókedvezmények között, és nem volt meglepő, mit találtunk: a családok után a második legtöbb kedvezményt azoknak a cégeknek kínálja a kormány, amelyek a csapatsportokat támogatják. A családosok közül a legjobban igazán azok járnak, ahol a szülők elég jól keresnek ahhoz, hogy igénybe tudják venni az adókedvezményt.

©

A minden gyerek után – így a szegény szülőknek is – járó családi pótlék viszont már 2008 óta marad változatlan. Ami pedig az idősebbeket illeti: mivel a nyugdíjak 2,7 százalékkal nőhetnek, egyre nagyobb lehet a szakadék a dolgozók és a nyugdíjasok  fizetsége között, akkor is, ha csak néhány év a korkülönbség.

Az abszolút győztes a honvédelem, a minisztérium 156 milliárd forinttal többet kap 2019-ben, mint idén. Az egészségügy 101 milliárd forint pluszt kap, az oktatásügy pedig alig 15 milliárd forint pluszra számíthat.

Ön jobban fog élni 2019-ben, mint idén?

A hét képe: alig ért véget a világbajnokság, a volgográdi stadion máris szétázott.

©

Franciaország ünnepel a vb-döntő után, és egy kicsit keserű szájízzel, de Horvátország is. De még az üzleti világ is a focira figyelt (és nem a gigantikus pénzdíjak miatt). Üzleti tanácsadók azzal foglalkoztak, hogy a franciák szövetségi kapitánya, Didier Deschamps nemcsak kiváló fociszakemberként, hanem remek HR-menedzserként is megállta a helyét

A horvátok csatára, Ante Rebic pedig saját pénzéből rendezte szülőfaluja közel 500 lakosának az adósságait, minden hitelt és kölcsönt visszafizetett. Ez a hír még igaz is – az ugyanis sok szimpatizáns nagy bánatára csak egy hatalmas álhír volt, hogy a horvát csapat a teljes pénzdíját hátrányos helyzetű gyerekeknek ajánlotta volna fel. A horvátok közül egyedül a vendéglátósok nem teljesen boldogok: a vb miatt nem ment elég turista a tengerpartra.

Ön mit irigyel legjobban a vb-döntősöktől?

De a vb után itt a magyar foci is: szombaton elindult az NB I új szezonja. A bajnokság csapatai közül három is új gyártótól kapja a mezét, Mészáros Lőrinc 2rule-jába öltöznek. Elsőként a Felcsút mutatta be a mezét, majd a Haladás is 2rule-ra váltott – mindkét csapat az Adidast cserélte le -, harmadikként pedig a Diósgyőr jelezte, hogy a Nike helyett Mészáros mezeiben focizik tovább.

Felcsúton nem nagyon magyarázták, miért kellett 2rule-ba öltözni, ott inkább arról beszéltek, hogy a mez kreatív és szép. Szombathelyről az a válasz érkezett, hogy egy termékminta győzte meg a klub vezetőit (az szóba sem került, hogy a Haladás VSE ügyvezetőjének felesége Mészáros Lőrinc lánya), Miskolcon pedig az volt az indoklás: magyar céggel akartak együtt dolgozni.

Mikor lepődnénk meg igazán a magyar focin?

Egy átlagos magyar család évente 50 ezer forint értékben dob ki olyan élelmiszert, amelyet feleslegesen vásárolt meg. Egy magyar 68 kiló élelmiszert pazarol évente, ez az élelmiszer-vásárlás 10-11 százaléka. Háztartásonként évente 13 kiló készétel, 6,5 kiló kenyér és 3 kiló zöldség végzi emiatt a szemétben.

Az ilyen pazarlás ellen próbál tenni egy győri szendvicsező. A szigorú készletgazdálkodás mellett arra is figyelnek, hogy ami elkészül, azt hamar el is adják: ha valami kevésbé fogy, gyorsan akcióznak, ami pedig zárásig mégis megmaradna, azt egy helyi hajléktalanszállóba viszik át. A cél az, hogy egész márkát építsenek e mentalitás köré.

Ön tesz valamit az ellen, hogy ki kelljen dobnia ételt?

A tizenévesek pályaválasztását ma már egészen másképpen kell segíteni, hiszen 5-10 éven belül eltűnik a megszokott fix állások jó része – magyarázta Frankó Csuba Dea, a Spark Institute innovatív vezetőképző-központ vezérigazgatója. Szerinte „a mai iskolarendszert az iparosításra találták ki, arra, hogy precíz, engedelmes munkásokat neveljen”. Pedig a gyerekek fel tudják venni a ritmust az új kor kihívásaival, csak lehetőséget kell kapniuk erre.

©

Koleszár Szilvia, az élményalapú technológiai oktatásra fókuszáló Skool alapítója arról beszélt: az iskolát működtető alapítvány gyerekotthonokban oktat és hátrányos helyzetű kistelepülésekre is elmegy a "jövő munkahelyével", amelyet virtuálisan alakítottak ki Óbudai Egyetemmel közösen, és egy buszba telepítettek. A terv az, hogy két éven át járják majd vele az országot, hogy inspirálhassák a fiatalokat a digitális világ megismerésére.

Mit kínáljanak a magyar iskolásoknak?

Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg ismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Franciaország rekordmelegre készül, Párizsban is precedens nélküli lesz a kánikula

Franciaország rekordmelegre készül, Párizsban is precedens nélküli lesz a kánikula

A köztévében Kálmán Olga győzelmét jósolják

A köztévében Kálmán Olga győzelmét jósolják

Megállt a víz az elterelő aluljáróban, nem engedélyezik a Nagytétényi út lezárását

Megállt a víz az elterelő aluljáróban, nem engedélyezik a Nagytétényi út lezárását

"Majd elvágjuk a Karmelita kolostorban a zsinórt"

"Majd elvágjuk a Karmelita kolostorban a zsinórt"

Kiadták a figyelmeztetést, rengeteg eső jöhet ma

Kiadták a figyelmeztetést, rengeteg eső jöhet ma

Buffon az angol másodosztályban köthet ki

Buffon az angol másodosztályban köthet ki