szerző:
hvg.hu

Az emelés ugyanis a parlamenti tisztségektől is függ. A magas pozícióban lévők alapból nagyobb összeget kapnak, így például Kövér László házelnöknek több mint félmillió forinttal dagad a pénztárcája a jövő hónaptól.

Az RTL csütörtök esti Híradójában tüzetesen is megnézte, hogy mennyivel is nő az egyes politikus bére, miután a napokban fizetésemelést szavaztak meg saját maguknak.

Miután a pénzek a parlamentben betöltött tisztségektől függően még tovább nőhetnek, Kövér László házelnök például az eddigi 1,7 milliós fizetése helyett 2,4 millió forintot kereshet majd a jövőben. Ez 674 ezer forintos emelésnek felel meg.

De nem csak Kövér, a fideszes Bánki Erik, aki bizottsági elnök és frakcióvezető-helyettes is, ugyancsak jól jár: ő 997 ezres fizetése után mostantól több mint 1,5 millió forintot kap majd.

©

A műsorban elhangzott, a fizetésemelés érinti a kormánytagokat is, ők eddig a képviselői fizetés 30 százalékát kapták meg a miniszteri, államtitkári fizetésük mellé. Az új törvény szerint viszont nekik is jár a teljes képviselői fizetés. Így például Szijjártó Péter külügyminiszter pénztárcája több mint 666 ezer forinttal lesz vastagabb augusztustól, miután fizetése közel 2 millióra forintra nő.

A módosításra nemmel szavazó DK képviselője, Gréczy Zsolt szerint a kormány magatartása cinikus, mert szerinte a Fidesz korántsem emelte olyan mértékben a pedagógusok vagy az egészségügyben dolgozók bérét, hogy azzal kérkedni lehetne. Szerinte egy politikusnak nem is szabadna a saját fizetését más ágazatok fizetéséhez méregetnie.

A módosítás ráadásul az átlagkeresethez igazította a politikusok juttatását. Ez azt jelenti, hogy ha nőnek a bérek, úgy a képviselők fizetése is emelkedik majd. De arra az esetre is gondoltak, ha netán csökkennének a magyarországi fizetések: ez esetben az ő bérüket az előző évi, magasabb keresetek alapján kell kiszámolni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hibátlan: ez a kép összefoglalja az utóbbi két nap történéseit

Hibátlan: ez a kép összefoglalja az utóbbi két nap történéseit

Teljesen legalizálták a marihuánát Kanadában

Teljesen legalizálták a marihuánát Kanadában

Nagy dobásra készül az Android atyja: készül a telefon, amely az ön virtuális mása lehet

Nagy dobásra készül az Android atyja: készül a telefon, amely az ön virtuális mása lehet

Megszületett Katalin hercegnő húgának a gyereke

Megszületett Katalin hercegnő húgának a gyereke

Az utcán állt a sor a Fundamenta-ügyfélszolgálat előtt a nyitásra várva

Az utcán állt a sor a Fundamenta-ügyfélszolgálat előtt a nyitásra várva

Török lap: Megkínozták és lefejezték a szaúdi újságírót

Török lap: Megkínozták és lefejezték a szaúdi újságírót