szerző:
Szabó Yvette

Van mitől félni a részben éghajlati okokból Magyarországon megjelenő új állatfajok miatt, de a kormány épp most rekvirálja el a pénzt az alapkutatásoktól.

Lelkesedésből készít mobilapplikációt az egyik legnevesebb magyar szúnyogász, Soltész Zoltán. Az appal a veszélyes kórokozók terjesztésére is képes faj, az ázsiai tigrisszúnyog hazai elterjedését lehetne lekövetni. A biológusok önszorgalmára nagy szükség van, mert minden uniós figyelmeztetés ellenére nem jut elég pénz az inváziós fajok vizsgálatára – olvasható az e heti HVG-ben.

„Nem csak puszta érzés, hogy egyre több idegenhonos rovar van az országban, és a helyzet valószínűleg csak rosszabb lesz” figyelmeztet Merkl Ottó, a Természettudományi Múzeum bogárkutatója. A múzeum – melynek tevékenysége jócskán túlmutat a gyűtemények puszta rendszerezésén – egyre kevesebb pénzből kénytelen működni.

A balkáni gerle az 1800-as években kis-ázsiai faj volt, most már a mi szürke galambunk. A krumplibogár a negyvenes, az amerikai fehér medvelepke az ötvenes években árasztotta el az országot. Manapság a lakásokat elözönlő és a paradicsomot tönkretevő zöld vándorpoloska és a harlekinkatica okoz bosszúságot – és komoly károkat.

A szúnyogok egyébként a globális kereskedelm stopposaivá váltak; már nem csak nedves faodvakban, hanem a ponyvás kamionok esőáztatta felületén is képesek tojásokat rakni, a kamion pedig egy-két napon belül több ezer kilométerrel arrébb repíti a mobil odút. De érkeztek már cincérek sírkőnek szánt kínai gránittal, vagy görög pók Győrbe NATO-hadgyakorlattal is.  

A gond az, hogy például a tigrisszúnyogokat irtani nem lehet, mert akkor a méhek is pusztulnának. Az inváziós fajokra vonatkozó alapkutatásokkal szemben pedig az új szakminiszter, Palkovits László épp a központosítás ideológiáját fogalmazta meg.

Részletek az e heti HVG-ben.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!