szerző:
HVG
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Határozottan rontott gazdasági pozícióján az EU 286 régiója között a Budapestet is magában foglaló Közép-Magyarország térség a legutolsó brüsszeli adatok szerint.

A centrális helyzetű hazai körzet az évtized derekán még a 84. helyen állt az uniós rangsorban az egy főre jutó GDP alapján (vásárlóerő-paritáson számítva), tavalyelőtt viszont – az Aberdeen székhelyű Kelet-Skócia térség társaságában – visszacsúszott holtversenyben a 97–98. pozícióba. Mindkét körzetben 29 800 euró volt 2016-ban ugyanis az egy főre jutó bruttó hazai termék értéke. A magyar főváros és Pest megye egy évvel korábban még jobban „húzott”, 2015-ben GDP-értékeként 30 400 eurót jelzett a statisztika. A visszaesés nyomán az egyik „régi” riválisnak számító olasz Toscana térség (amely 2013 és 2015 között még rendre Közép-Magyarország mögött végzett a regionális versenyben) 2016-ban Budapest és agglomerációja elé vágott az uniós tabellán. Az évtized közepén még ugyancsak Budapest régiója mögött végzett Torino központú Piemont tartomány, akárcsak a közép-angliai (Burminghamtől délre eső) Worcester vidéke szintén túlszárnyalta 2016-ban a legerősebb magyarországi körzet teljesítményét.Közép-Magyarországon az egy főre jutó GDP különben továbbra is meghaladja az uniós átlagot, igaz, már csak 2 százalékkal a korábbi 5 helyett. Hasonló léptékű gazdasági visszaesést 2016-ban Felső-Ausztriában, Pozsonyban és az északkelet-angliai Durham környéki régióban regisztrált az EU. Ezzel szemben Hamburgban, Katalóniában, az északolasz Emilia-Romagna tartományban és Bukarest térségben erőteljes gazdasági növekedést mértek tavalyelőtt.

©

A hat magyar vidéki régió közül három – Észak-Alföld, Dél-Dunántúl és Észak-Magyarország – továbbra is Európa hátsó udvarához tartozik. Gazdasági produkciójuk az uniós átlag felét sem éri el: annak csak 43–45 százaléka. Ennek következtében a fél Magyarország voltaképpen rosszabbul áll, mint néhány uniós állam egynémely egykori gyarmata, illetve mai tengerentúli megyéje. Míg a közép-amerikai Francia Guyanában a legutolsó adatok alapján 14 800, a Guadeloupe-szigeteken pedig 19 800 euróra rúg az egy főre jutó GDP, Debrecen, Pécs és Miskolc körzetében 12 500–13 000 közötti összeget számoltak a szóban forgó értékként. A Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből álló Észak-Alföld régió végül is hátulról a 7–8. helyen kötött ki az unió regionális listáján. Ugyanezen a tabellán a Baranya–Somogy–Tolna alkotta formációnak (12 900 euró/fő) hátulról a 9., míg a Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből összerakott Észak-Magyarország régiónak a tizedik hely jutott. E lassan mozduló három hazai térséghez képest például a Bukaresthez közeli Munténiai-síkságot „lefedő” román régió, amely teljesítménye alapján az előző évtizedben még le volt szakadva a leggyengébben álló itthoni körzetektől, tavaly már a harmadik magyarországi régiót előzte meg az uniós listán.

©

A nemzetközi mezőnyben a leginkább „hasító” hazai régiónak továbbra is a Nyugat-Dunántúl számít. Ez a térség a tavalyelőtti 21 500 eurós értékkel többek közt a legszerényebben produkáló brit grófságokkal (például az észak-angliai Dél-Yorkshire régióval) tartozott többé-kevésbé azonos kategóriába. Az uniós körzetek között pedig gazdasági fejlettsége alapján a 209. helyen végzett. A két további hazai régió közül a Szeged központú Dél-Alföld ugyancsak a sereghajtók közé tartozik az EU-ban – a regionális tabellán pedig pillanatnyilag a 270. helyet foglalja el. Ami végül a Közép-Dunántúl térséget illeti, ott az egy főre jutó GDP az uniós átlagnak csak a 64 százaléka, ami a 238. pozíció megszerzéséhez volt elegendő. A Veszprém, Fejér és Komárom-Esztergom megyéből álló körzet gazdasági teljesítménye pillanatnyilag megegyezik a Nápoly központú Campania tartományéval – állítják az EU szakértői.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A holland szélsőjobb vezére szerint Orbán barátok nélkül üldögél az Európai Néppártban

A holland szélsőjobb vezére szerint Orbán barátok nélkül üldögél az Európai Néppártban

Az Alkotmánybírósághoz fordul a Párbeszéd, mert elvehetik a hajléktalanok holmijait

Az Alkotmánybírósághoz fordul a Párbeszéd, mert elvehetik a hajléktalanok holmijait

Erre induljon, ha külföldön keresne munkát

Erre induljon, ha külföldön keresne munkát

Orbán tanácsára az MNB megtízszerezi az aranytartalékot

Orbán tanácsára az MNB megtízszerezi az aranytartalékot

Magyarországra jön Chuck Norris

Magyarországra jön Chuck Norris

Nem tudja megjegyezni, mit kell vennie a boltban? Mutatunk egy szuper trükköt!

Nem tudja megjegyezni, mit kell vennie a boltban? Mutatunk egy szuper trükköt!