szerző:
Szabó Márta
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A GDP jobban növekedett a vártnál, igaz, a mentőprogramban előírt más feltételek még nem teljesültek. A görög kilábalásba bezavarhat még a menekültkérdés is.

Ha annyira biztosak a dolgukban, akkor kérdezzék meg a népet, legyenek-e előrehozott választások – üzente Alexisz Ciprasznak és kormányának Kiriakosz Micotakisz, a legnagyobb görög ellenzéki párt, az Új Demokrácia vezetője. A parlamenti választás amúgy jövő szeptemberben esedékes Görögországban, de az Új Demokráciának érdekében állna az idei megméretés. A közvélemény-kutatások szerint ugyanis 10 százalékpontot ver rá a biztos szavazók körében a nagyobbik kormánypártra, a Szirizára. Egy év múlva azonban ez már nem biztos, hogy így lesz, ha Cipraszéknak tényleg sikerül elérniük azt, amire Micotakisz utalt, vagyis hogy Görögország tisztán hagyhassa el a 2010-ben kirobbant adósságválságot kezelő harmadik mentőakciót.

Az újjászületés ünnepe Korfu szigetén. Véget érhetnek a megpróbáltatások
©

Tiszta záráson Athén azt érti, hogy a 2015-ben 86 milliárd eurós kerettel megnyitott program 2018. augusztusi kifutása utáni időszakra nem kér elővigyázatossági hitelt a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF). Ami még ennél is fontosabb: azt akarja a kormány, hogy a 320 milliárd euró körüli adósságállomány leépítéséhez úgy kapjon segítséget a hitelezőitől – vagyis az eurózóna országaitól –, hogy ne maradjon szoros felügyelet alatt. Ez utóbbi óhaj nem számíthat egységesen pozitív fogadtatásra. A keményebb szívű euróországok, élükön a görögökkel szemben mindig szigorú németekkel, a mentőakció után is megtartanának valamilyen kontrollt.

Az adósságtörlesztés ütemezését és adagolását a szerkezeti reformok életbeléptetésétől tennék függővé. Az eurózóna pénzügyminisztereinek legutóbbi tanácskozásán többen rokonszenveztek azonban a francia Bruno Le Maire javaslatával is. Ő azt a korábbi ötletet vette elő, hogy a törlesztést kössék a görög GDP növekedéséhez: ha jobban hasít a gazdaság, akkor automatikusan többet fordítsanak rá, ha kevésbé, akkor kevesebbet.

©

Ez persze felveti, hogy milyen statisztikát vegyenek alapul, márpedig ez eddig is komoly ellentét forrása volt a hitelezők között. Az IMF évek óta állítja, hogy a görög adósságot nem lehet „kinövekedni”, mindenképp szükség lesz valamekkora leírásra (ennek elutasítása miatt nem vesz részt hitelezőként a harmadik mentőakcióban). Az európai partnerek mindeddig elzárkóztak a leírás elől, azt viszont tudják, hogy a piacokat megnyugtatná, ha a Valutaalap legalább a záróra előtt jelképesen beszállna a programba. Az IMF európai igazgatója, Poul Thomsen azt jelezte: az euróországoknak mielőbb meg kell állapodniuk az adósságkezelésről. Májusban ezt még megtehetik – tette hozzá –, akkor marad idő arra, hogy az IMF a mentőprogram végére aktivizálja magát. Ez esetben még 1,6 milliárd eurót tolnának be a mentőcsomagba augusztus 20-áig.

Az IMF puhítását megkönnyítheti, hogy a görög statisztikai hivatal (ELSTAT), illetve az Európai Bizottság (EB) váratlanul jó 2017-es adatokat tudott közzétenni. Az ELSTAT szerint tavaly a büdzsé a GDP 4,0 százalékára rúgó elsődleges többletet mutatott – a bizottság 4,2 százalékot közölt –, miközben a harmadik mentőakció 2017-re kitűzött célja 1,75 százalék volt. Az adósságszolgálatot figyelembe véve is 0,8 százalékos pluszban zárt a költségvetés, ami szép teljesítmény, hiszen az első mentőcsomag előtt, 2009-ben 15 százalékos hiány tátongott benne. A kulcskérdésben azonban nincs látványos javulás: tavaly csak azt sikerült elérni, hogy a 2016-os kisiklás után ismét 180 százalék alá kerüljön a GDP-arányos adósság.

A mostani adatok azt mutatják, hogy nemcsak a 2018-ra és a következő évekre előírt 3,5 százalékos elsődleges többletet lehet elérni, hanem van mozgástér a tervezett adókönnyítésekre is. Utóbbihoz nyilván lesz egy-két szava annak a szakértői csoportnak, amelyik májusban érkezik Athénba, hogy megkezdje a mentőprogram végrehajtásának utolsó felülvizsgálatát. Az eurózóna pénzügyminiszterei részben ennek függvényében döntenek arról június végén, hogy milyen megoldással zárják le az akciót, különösen ami az adósságkezelést illeti. A békés váláshoz az is kell, hogy a görögök addigra reális növekedési stratégiát prezentáljanak, életbe léptessenek egyes, évek óta halogatott reformokat.

©

Mindenekelőtt pedig eredményeket kellene felmutatniuk abban a nagyszabású privatizációs programban, amely a mentőakció-sorozat visszatérő feltétele volt. E tekintetben nem zárult jól a tavalyi év: összesen mintegy 1,4 milliárd euró folyt be az állami vagyon értékesítéséből, félmilliárddal kevesebb az elvártnál. Az EB idén márciusi országjelentése szerint ez részben a kiszemelt vevők késedelmes lépéseinek tulajdonítható, de előfordult, hogy a görög privatizációs ügynökség csúszott meg a nemzetközi tender kiírásával. Augusztus végéig még 19 nagy programban kellene érdemi előrehaladást elérni, beleértve az állami posta, az athéni vízközmű és számos kikötő értékesítését. Ha minden jól megy, akkor a bizottság becslése szerint idén több mint 4 milliárd euró is befolyhat ezekből a görög államkasszába, amire nagy szükség lehet. Ha ugyanis adósságkönnyítés nélkül tesznek pontot a hitelezők a mentőakció végére, és Athénnak a továbbiakban a piacról kell finanszíroznia magát, akkor nem árt, ha a kormány némi készpénz birtokában dicsekedhet el a tiszta lezárással.

A tartalék azért is kell, mert előfordulhat, hogy Görögország gondjainak listáján a pénzügyi válság helyét a menekültválság veszi át. A 2015-ös roham lefékeződött ugyan az EU és Törökország alkujának segítségével, de a regisztrált menedékkérők száma az idén újra növekedni kezdett. Erre pedig ráerősíthet a görög legfelső bíróság szerepét betöltő államtanács áprilisi döntése. E szerint a Törökországból görög földre érkező menekültek ezentúl nem lesznek kötelesek az egyik, erre kijelölt szigeten kivárni, amíg a hatóságok határoznak a sorsukról, hanem továbbmehetnek az ország szárazföldi részén levő befogadóközpontokba.

Attól tartanak, hogy ez újabb hullámot indíthat be, hiszen könnyebbnek tűnhet a szárazföldről átvergődni a vágyott nyugat-európai célok felé. Ráadásul az új szabály csak az újonnan érkezőkre vonatkozik, arra a mintegy 15 ezer emberre nem, aki akár két éve is valamelyik sziget túlzsúfolt táborában várja kérelme elbírálását. Ők persze heves tiltakozásokkal reagáltak erre, ami tovább élezte a feszültséget a helyi lakosokkal. Márpedig ha valamire nincs szüksége a Ciprasz-kormánynak, az a feszültségek fokozódása.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
„Szexet akarok, úgyhogy kussolj, és ne nézz rám!”

„Szexet akarok, úgyhogy kussolj, és ne nézz rám!”

Börtönt kapott a párizsi terrortámadások „ál-áldozata”

Börtönt kapott a párizsi terrortámadások „ál-áldozata”

Ha ezt felteszi a gépére, könnyebben tanulhat meg bármilyen weboldalról bármit

Ha ezt felteszi a gépére, könnyebben tanulhat meg bármilyen weboldalról bármit

Azt ígérik, marad az ingyenes oktatás a Corvinuson

Azt ígérik, marad az ingyenes oktatás a Corvinuson

Hivatalos: itt a BMW X7, ami mellett még az X5-ös is egy visszafogott divatterepjáró

Hivatalos: itt a BMW X7, ami mellett még az X5-ös is egy visszafogott divatterepjáró

Összefogott a Greenpeace és a Radiohead énekese – videó

Összefogott a Greenpeace és a Radiohead énekese – videó