Gyükeri Mercédesz
Gyükeri Mercédesz

286 igen szavazattal 344 ellenében harmadszor is elveszítette a brit kormány a Brexit-megállapodásról szóló szavazást. A képviselők azon a napon szavaztak, amelyiken a tervek szerint az Egyesült Királyság kilépett volna az EU-ból. Döntés helyett további bizonytalanság vár a britekre, és folytatódhat az elmúlt hónapokban egészen abszurddá vált politikai szappanopera. Ennek kilenc legbizarrabb momentumára emlékezünk vissza.

Ha minden a terv szerint alakult volna, ma, brüsszeli idő szerint éjfélkor, megszűnik az Egyesült Királyság európai uniós tagsága. Ehelyett a 2016 júniusa tartó kilépési folyamat előbb egy politikai dráma, később egy abszurd bohózat jeleit vette magára. Ennek gyűjtöttük össze a legbizarrabb elemeit.

1. A népszavazás

A 2016. június 23-án rendezett népszavazáson meglepetésre az EU-ból való kilépést támogatók a voksok 51,9 százalékát szerezték meg. A referendumot megelőző kampány bizarrabb pillanatait – a magyar kormány egész oldalas hirdetését nem számítva – a brit halászok szállították, amikor Bob Geldof EU-párti tüntetését zavarták meg a Temzén, vagy amikor megpróbálták rávenni Boris Johnsont, hogy csókoljon meg egy lazacot.

2. Nigel Farage

A Brexit másik kulcsfigurája Nigel Farage, az EU-ellenességre politikai karriert alapozó bohóc, akitől soha nem álltak távol az extremitások. Akkor azért felhúztuk a szemöldökünket, mikor pártja, a UKIP tavalyi kongresszusán a fejével ékesített gumióvszert árultak. A jó hír: Farage portréja a zacskón volt.

3. Theresa May nem találja a kiutat

A referendum után lemondott David Cameron, a miniszterelnökséget Theresa May vette át. Aki mintha nem lenne egészen biztos a dolgában: első jelenésekor a Downing Street 10-nél elvétette az irányt.

Van, akinek ez nem okozott gondot.

Nem ez volt az egyetlen alkalom, hogy May nem találta a kiutat. Tavaly Berlinben próbált tárgyalni Angela Merkel német kancellárral, ám ez nem várt akadályba ütközött.

4. David Cameron elvan

Cameron nem sokkal később a parlamenti képviselőségéről is lemondott, azóta sokat nem lehetett hallani róla. A BBC stábja idén január közepén, a Brexit-megállapodásról szóló bukás utáni bizalmi szavazás napján kapta el a kocogni induló expolitikust, aki annyit mondott a futószerelésben, hogy nem bánta meg a népszavazás kiírását.

5. A lehetetlen Brexit

Theresa May 2017 elején állt elő a „kemény” Brexit ötletével. Bár sokakat megdöbbentett, mert a nehezebb utat választotta, tény, hogy a másik változat – az ország kilép az unióból, de a belső piacon marad – legfeljebb szimbolikus kilépést jelentett volna. Csakhogy ennek meg senki nem gondolta végig a praktikus következményeit – ezért tartunk itt most, több mint két évvel később.

A legpontosabban a helyzetet Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke elemezte, így:

Kíváncsi lennék, van-e a pokolnak egy bugyra azok számára, akik a Brexitet hirdették anélkül, hogy bármilyen vázlatos tervük lett volna róla.

6. Ha harc, legyen mocskos

Nem Tusk volt az egyetlen, aki sértegette határozatlansága miatt a londoni vezetést. A hollandok Brexit-szörnyet kreáltak, az ország kormányfője, Mark Rutte a Gyalog galopp fekete lovagához hasonlította Mayt, Nathalie Loiseau francia EU-ügyi miniszter pedig arról beszélt: Brexitnek hívja a macskáját, mert az se tudja eldönteni, kimegy vagy bennmarad.

Michel Barnier főtárgyaló pedig ott szúrt, ahol a legjobban fáj a briteknek: az angolul remekül beszélő politikus következetesen franciául számolt be az egyeztetésekről, leginkább akkor váltott angolra, amikor az ír kérdés megoldása került szóba.

7. Brexit unikornis

Volt alapja a bírálatoknak, hiszen a kormányon belül sem volt soha egyetértés. A második – a 2017-es félresikerült választás után hivatalba lépett – May-kormánynak péntekig 29 tagja mondott le azért, mert nem tudott azonosulni a kilépési stratégiával, köztük két Brexit-minisztert is találunk.

Egy januári kormányülésen állítólag Michael Gove, a Brexit-kampány másik prominens figurája azt találta mondani, hogy a kilépési megállapodást bíráló egyes parlamenti képviselők olyanok, mint az ötvenes évek közepén járó kéjencek, akik azt várják, hogy felbukkanjon Scarlett Johansson. Egyik kollégája, David Gauke a pletykák szerint azt is hozzátette, hogy valójában egy unikornison látnák a színésznőt, Amber Rudd munkaügyi miniszter pedig a nemi egyenlőség nevében Pierce Brosnant jelenlétét hiányolta a vízióból.

8. Oooordeeeer

Az igazi móka persze a parlament (már ha valakinek nincs jobb dolga esténként, mint hogy a sokadik reménytelen szavazás eredményét várja egy számítógép előtt – a szerk.), élen a házelnökkel, akiből igazi szupersztárt kreált az európai sajtó. John Bercow, akit mi is portréban mutattunk be, mindent megtett azért, hogy elvonja a figyelmet a nyomasztó valóságról – és hogy magára haragítsa a miniszterelnököt. És nem csak úgy, hogy „order”-t üvöltött: a legkritikusabb pillanatban.

Mi is csak ezt tudjuk üzenni azoknak, akik a parlament előtt tüntetnek – bármelyik oldalon, azoknak akik ezekben az órákban a Brexit elmaradása miatt tiltakoznak Farage felhívására, és azoknak is, akik próbálják kitalálni, mi jöhet még.

9. Mi jöhet még?

Múlt csütörtökig abban sem lehettünk biztosak, hogy elhalasztják a kilépést, és azt még most sem lehet tudni, hogy meddig. Mivel a beleegyezés feltétele volt annak, hogy május 22-ére halasszák a Brexitet, az újabb fiaskó után három lehetőség áll a kormány előtt:

  • Április 12-e előtt jelzi, hogy hosszabb távú halasztást kér, és a britek is részt vesznek – pontosan 35 hónappal a népszavazás után – az EP-választáson.
  • Nem jelzi, és április 12-én megegyezés nélkül kiesnek az unióból.
  • Ki tudja?

Theresa May a szavazás után arról beszélt: jövő héten folytatják az egyeztetést, de a jelenlegi állás szerint április 12-én a britek kiesnek az EU-ból.

Attól tartok, már nem tudjuk továbbvinni ezt a folyamatot a Házban

– fogalmazott a miniszterelnök.

Az EU vezetői most az április 12-i "kihullást" valószínűsítik, Donald Tusk mindenesetre rendkívüli csúcsot hívott össze április 10-re. Ki tudja, miért?

A hvg.hu az Európai Parlamenttel együttműködve számol be ebben a fél évben az uniós intézmények tevékenységéről, a közösséget érintő döntésekről, és ezek hatásairól. Az EP a tartalomért nem vállal felelősséget.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Egy fideszes képviselőjelölt játszóházában kampányolt Klausmann Viktor és Novák Katalin

Egy fideszes képviselőjelölt játszóházában kampányolt Klausmann Viktor és Novák Katalin

Tarlós: "A Margitszigeten talán olyan gyávának tűntem?!"

Tarlós: "A Margitszigeten talán olyan gyávának tűntem?!"

Távozik Farkas Ádám az Európai Bankhatóság éléről

Távozik Farkas Ádám az Európai Bankhatóság éléről

"Tudtam ellenszenvet érezni a fölöttem pöffeszkedő hatalommal szemben" – Konrád György emlékezete

"Tudtam ellenszenvet érezni a fölöttem pöffeszkedő hatalommal szemben" – Konrád György emlékezete

Kiderült, mikor hallgatják meg Trócsányi Lászlót az Európai Parlamentben

Kiderült, mikor hallgatják meg Trócsányi Lászlót az Európai Parlamentben

Egyre többen élünk társas magányban, pedig lehetne máshogy is

Egyre többen élünk társas magányban, pedig lehetne máshogy is