szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kübekháza polgármestere azon dühítette fel magát, mert az Államkincstár kérdőívet töltet ki az önkormányzatokkal a jó állam ismérveiről, az ASP informatikai rendszert tesztelve, amelyhez a településeknek csatlakozniuk kellett. Molnár Róbert a teszt kitöltése helyett levelet írt a szervezet megyei vezetőjének arról, hogy szerinte milyen a jó állam.

„A „Jó Állam”mutatója, hogy nem a kivéreztetett önkormányzatoknak, képviselőknek, polgármesternek kell a hozzájuk fordulóknak gyógyszert, pelenkát, tápszert, kenyeret venniük” – írja a Magyar Államkincstár Csongrád megyei vezetőjének címezve Molnár Róbert, aki több polgármesternek is elküldte az írását, amely szerkesztőségünkhöz is eljutott. Kübekháza polgármestere szerint a "Jó Állam" mutatója az is, ha az ország vezetői nem bitorlói és kiskirályai országnak, hanem alázatos közszolgái, akiknek feladatuk, nem az "ASP"-névre keresztelt kémprogram ránk telepítése – mintha mi kis önkormányzatok lopnánk szét az országot –, hanem a kicsik, az elesettek segítése.

Az ASP azért kerülhetett bele a szövegbe, mert az Államkincstár azzal kereste meg az önkormányzati vezetőket, hogy a néhány év alatt lépcsőzetesen minden önkormányzatnál bevezetett könyvelési rendszert pályázati pénzből tovább fejleszthessék. A program (ASP 2.0 projekt a Közigazgatás- és Közszolgáltatás- Fejlesztési Operatív Program) támogatás feltételeinek része, hogy a szervezet, információkat gyűjt a tevékenységei hasznosulására, hatásaira, és az érintett célcsoport elégedettségére vonatkozóan.

Az ASP lényegében egy informatikai rendszer, amely összekapcsolja az önkormányzatokat az Államkincstárral, az állammal. 2016-ban, amikor a rendszer, kötelező bevezetése tervezetként felmerült, akkor a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége az Alkotmánybírósághoz fordult. Azóta lépcsőzetesen már csatlakoztak a rendszerhez az önkormányzatok, főként a kisebb településeken nem kevés problémát okozva. Tavaly januárban a Csongrád megyei Csanádpalota csődközeli helyzetbe lavírozta magát, aminek részben az informatikai rendszer bevezetése, a hozzáértő szakemberek hiánya okozta.

A legtöbb kistelepülés nehezen birkózik az új rendszerrel, Molnár Róbert pedig azért nevezte kémprogramnak, mert lényegében egy település minden lépése lekövethető vele. Kübekháza ezért nem is tölti ki a kérdőívet, igaz, az nem is kötelező.

Molnár Róbert szerint a „Jó Állam”ismérvei, hogy vezetői nem lopják szét az államot, a szakmaiságot nem írja felül alantas politikai szándék, a társadalomnak van jövőképe és nem plakátokról tudja meg, hogy jól él. Az is a „Jó Állam” ismérve, hogy a törvénytervezeteket nem ügyvédi irodákban, ötletszerűen gyártják, és fércelgetik kényük-kedvük szerint, hanem az alapos szakmai előkészítő munka, amelybe pl. akár a kis falvak önkormányzatait is bevonják.

Végül a polgármester ezzel búcsúzik:

„Tekintettel, hogy ezekre az égető kérdésekre nem tér ki a kérdőívük, ezért feleslegesen nem töltöm vele az időmet, de levelemet nyugodtan továbbíthatja a 'Jó Állam' mutatóit vizsgálgatóknak, és a feletteseinek, hogy tudják meg azt, mit gondol egy renitens, a jelen helyzettel azonosulni nem tudó és nem akaró falusi polgármester a 'Jó Állam' mutatójáról!”

Több polgármestert megkerestünk, hogy milyen válaszokat adtak az Államkincstártól kapott kérdésekre, de a pár nappal ezelőtt kapott levelet a legtöbben még nem is olvasták el. Az informatikai rendszert azonban a legtöbb településen bonyolultnak tartják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!