szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Felemás a közgazdász öröme.

Áttörésnek tartja Róna Péter közgazdász, hogy a Kúria szerint mentesül az árfolyamkockázat alól az a devizahiteles, aki bizonyítani tudja, hogy bankjától nem kapott megfelelő tájékoztatást (ennek alapján nyilvánított nem rég érvénytelennek egy szerződést a Fővárosi Ítélőtábla), azonban ő ennél radikálisabban látja a helyzetet - írja a 24.hu.

Róna már korábban is azon az állásponton volt, hogy minden devizahitelesnek mentesülnie kellene az árfolyamkockázat alól, hiszen szerinte

a devizahitel nem felelt meg a szerződéskötések idején hatályos Polgári Törvénykönyvnek.

A törvény 523. paragrafusa ugyanis kimondta, "kölcsönszerződés alapján a pénzintézet vagy más hitelező köteles meghatározott pénzösszeget az adós rendelkezésére bocsátani, az adós pedig köteles a kölcsön összegét a szerződés szerint visszafizetni.

Róna azt magyarázta, a "pénzkölcsön" definíciójának nem felel meg a devizahitel, ugyanis az abban kódolt árfolyamváltozás felrúgja a meghatározott összeg mértékét.

Az pedig kulcsfontosságú kérdés, hogy mi volt az a meghatározott összeg, amit a bankok az adósok rendelkezésére bocsátottak. Ez egy meghatározott forintösszeg volt, és a törvény alapján az adós azzal tartozik, amit kapott.

A Kúria iránymutatása után kissé csalódott (a lapnak úgy fogalmazott, bizonyos szempontból üdvözli a Kúria döntését), miután most minden hitelesnek külön perben kell bizonyítani, hogy nem tájékoztatták megfelelően. Hétfőn a Parlamentben kiderült, a kormány nem látja szükségét törvénymódosításnak, Völner Pál államtitkár szerint az egyedi eseteket a bíróságokon kell rendezni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Balatonon találtak helyet Mészáros egyik menedzserének

A Balatonon találtak helyet Mészáros egyik menedzserének

Az én hetem: Péterfy Gergely nem lett covidos, de őrt áll az SZFE homlokzatán

Az én hetem: Péterfy Gergely nem lett covidos, de őrt áll az SZFE homlokzatán

Horvátországban ötödannyi az új koronavírusos mint nálunk

Horvátországban ötödannyi az új koronavírusos mint nálunk