szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ez egy kulcsfontosságú ítélet.

Jogerősen érvénytelenné nyilvánított egy devizahitel-szerződést a Fővárosi Ítélőtábla, mert a bank nem tájékoztatta megfelelően az adóst arról, hogy az árfolyamváltozás jelentősen növelheti a tartozását és a törlesztőrészletek összegét, és az összeg hitel futamidő alatt is változhat – tudta meg a 24.hu. A lap szerint az ítélet a devizahitelesek számára azért kulcsfontosságú, mert az adós a legnagyobb terhet jelentő árfolyamváltozás okozta költségektől vagy azok legnagyobb részétől szabadul meg.

Az euróalapú jelzáloghitel-szerződésről a Fővárosi Ítélőtábla a Kúria devizahiteles pereket vizsgáló testülete által tett ajánlások alapján döntött.

A Kúria mellett működő, bírákból álló konzultációs testület áprilisban állapította meg, miután 140 devizahiteles pert áttekintett, hogy nem csak az ügyfélt terheli az árfolyamkockázat költsége. Tisztességtelennek minősül e szerint a szerződés, ha az árfolyamkockázat viseléséről szóló tájékoztatás elmaradt, vagy volt ugyan, de nem volt megfelelő. Vagyis csak akkora pluszterhet kell viselnie a hitelfelvevőnek, amennyire a bank előre és érthetően felhívta a figyelmét.

A fogyasztótól ugyanakkor elvárható, hogy a szerződést az aláírás előtt alaposan áttanulmányozza, és ha annak valamely rendelkezését nem találja érthetőnek, azzal kapcsolatban külön tájékoztatást kérjen. Ugyanakkor nem az ügyfél hibája, ha ezt azért nem tette meg, mert túl bonyolult volt a szerződés szövege.

Az Európai Bíróság az elmúlt időszakban több magyar devizahiteles ügyben is határozott. Megállapította például azt, hogy megsemmisíthetők a szerződések, ha tisztességtelen feltételek nélkül nem lehet teljesíteni őket, és azt is, hogy lehet perelni, ha nem volt elég világos a tájékoztatás az árfolyamkockázatokról.

(Kapcsolt képünk illusztráció.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Átlépte a 2 milliót a koronavírus okozta halálesetek száma a világon

Átlépte a 2 milliót a koronavírus okozta halálesetek száma a világon

Csalással és megfélemlítéssel nyert a 35 éve hivatalban lévő elnök Ugandában

Csalással és megfélemlítéssel nyert a 35 éve hivatalban lévő elnök Ugandában

Egy országban vagy városban is megrendezhetnék a foci-Eb-t?

Egy országban vagy városban is megrendezhetnék a foci-Eb-t?