szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

A brit egészségügy a választási kampány központi témájává vált a finisben.

Egy padlón fekvő kisfiú képe tartja lázban Nagy-Britanniát. A négyéves Jack egy ágyra várt a padlón Leeds egyik kórházában. A Daily Mirror közölte a képet, mely sokkolta a közvéleményt. A kisfiú édesanyja kérte: ne használják fel politikai célra a kis Jack fotóját, ám Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezére a választási kampány hajrájában azt hangsúlyozta: ez nagyon is politikai kérdés.

A kép azonban igazán akkor vált a politika részévé, amikor Boris Johnson elé került. A miniszterelnök elé az ITV egy riportere mutatta fel a telefonjáról, hogy megkérdezze, mit gondol róla, ám a politikus nem nézett rá, sőt, váratlanul kikapta a kezéből a készüléket, és zsebre vágta.

A közvélemény igencsak érzékeny az NHS problémáira, hiszen a britek többségének nincsen elég pénze ahhoz, hogy megfizesse a privát egészségügyet. Vezető közszolgálati orvosok egy csoportja tanulmányt tett közzé, melyből kiderül: az elmúlt három évben csaknem 5500 páciens halt meg úgy az állami kórházakban, hogy nem látta őket szakorvos, mert ágyra várakoztak a túlzsúfolt sürgősségi osztályokon. A jelentés, melyet a londoni Guardian ismertet, közli azt az elszomorító tényt, amely szerint az átlagos páciensnek 6-11 órát kell várakoznia a kórházakban, amíg szakorvos elé kerül.

A kórházi betegek szövetsége rögtön reagált a jelentésre, mondván az sokkolja és mélységes aggodalommal tölti el a közvéleményt. A problémákért a konzervatív kormányzatot okolja, amiért az évek óta alulfinanszírozza a közegészségügyet. A toryk esetében egyáltalán nem új jelenségről van szó: már Margaret Thatcher megkezdte az NHS támogatásának a visszafogását. A neoliberális konzervatív Vaslady a privát szféra felé akarta terelgetni az állami egészségügyet.

Boris Johnson mostani konzervatív kormányfő ugyanezt teszi – azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy ő az amerikai tőke szabad vadászterületévé varázsolná az NHS védett világát. Donald Trump Londonban járva nem is titkolta: a mögötte álló befolyásos lobbik azért támogatják Boris Johnsont, mert tőle azt várják, hogy győzelme esetén megnyitja a brit egészségügyi piacot az amerikai nagyvállalkozók előtt. Nekik ez remek üzleti lehetőség lenne, de a lecsúszó középosztály, a munkások és a szegények alaposan ráfizetnének erre a változásra.

Ezért is követeli Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezére, hogy a konzervatívok vegyék ki az NHS-t azok közül a témák közül, melyekről az amerikaiakkal tárgyalnak.

Brexit vagy NHS?

A brit választás erre az egyszerű képletre egyszerűsödik a csütörtöki voksolás előtti hajrában. A konzervatívok, akik a közvélemény-kutatások szerint előnyben vannak, azt hangsúlyozzák, az Egyesült Királyság minden problémája abból ered, hogy tagok az Európai Unióban. Ha kilépnek, akkor minden jobb lesz – ígéri Boris Johnson. Aki persze pontosan tudja, hogy erre az égvilágon semmiféle garancia sincsen, de ő a Brexitre tette fel a teljes politikai karrierjét.

Ellenfele, Jeremy Corbyn tisztában van vele, hogy Nagy Britannia uniós tagsága nem igazán népszerű. Ezért – a liberálisokkal ellentétben –nem vállalta fel az Brexit-ellenes álláspontot. Helyette a szociális kártyát húzta elő, mondván: Nagy-Britanniában a második világháború vége óta nem volt ilyen nagy probléma a szegénység.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közel 108 millióért vásárolt be Vera Molnar festményeiből az MNB egy cége

Közel 108 millióért vásárolt be Vera Molnar festményeiből az MNB egy cége

Beiktatása előtt a járvány 400 ezer amerikai halottjára emlékezett Biden

Beiktatása előtt a járvány 400 ezer amerikai halottjára emlékezett Biden

Lehetséges, hogy mégsem lesz Budapesten Eb-meccs

Lehetséges, hogy mégsem lesz Budapesten Eb-meccs